Cronolia del pessebre

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

A la meitat del s.XVII i procedent de Nàpols, arriba a Barcelona el rei Carles III, ve a cenyir la corona de les Espanyes. Home enamorat de l'art, promociona al nostre pais, l'arquitectura, l'escultura i les petites arts plastiques.

En aquest viatge definitiu, l'acompanya un gran artista, especialista en pessebres i colaboradors de l'art, com Salcillo.

A tota la nació es va implantar aquesta bonica costum del pessebre, realitzant cada provincia, les seves figuretes vestides regionalment.

Els escultors a Catalunya que van realitzar pessebres, en son bastants pero en citarem un que va ser en Ramon Amadeu. L'obra d'Amadeu, l'hem de situar en l'epoca del ple Barroc més classic. Les seves figures van ser el resultat d'una gran observació de la vida cotidiana de les persones, dels nens i dels animals, donan-t'els-hi una expresivitat extraordinaria. Va fer una gran producció pels barcelonins i també pels Olotins, als quals, els hi va deixar part de la seva obra per la raó d'estar-hi exiliat per motius de guerra durant deu anys.

Ens cal parlar del pessebre popular, figuretes realitzades per artesans dignes de mencionar moltes d'elles per la seva expresivitat. En el pessebre tot i quep, desde aquell rabada, les gallines, bous i vaques fins el caçador, el llenyetaire i fins i tot el capella que s'hi va implantar al s.XIX. Una colla d'objectes que han fet la felicitat a la nostre infancia, qui no ha fet el pessebre de petit? Posant-hi la molsa, la sorra, les espelmes, les estrelles, la plata del riu i fins arribar a buscar la farina a la mare per poder-hi fer una gran nevada.


Maria Pilar (Valeria)

Comentaris

  • el pessebre...[Ofensiu]
    Capdelin | 10-12-2005 | Valoració: 10

    deu ser el resum de la societat: religió, monarquia, classe treballadora... fang cobert d'aparent or, tot, tot és parentori, aparent... la neu és falsa i la cova exageradament gran comparat amb les persones... quan es tracta de mitificar, cal proporcions desproporcionades...
    a mi m'agraden aquests pessebres on els rius són encara de paper d'alumini, brillen desmesuradament i les figuretes de fang rústegues i el nen jesús més gran que les ovelles i els camells... anarquia total de l'art!
    una abraçada!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314556 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com