Burro fes duros

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Una vegada hi havia un Hostal en un petit poblet del Pirineu Català. En aquest Hostal hi vivia una familia formada pel pare (l'Hostaler), la mare (l'Hostalera) i dos fills. Tot hagués anat bé, si no hagués estat que l'Hostalera era molt ambiciosa i egoista. A aquella Hostalera se l'havia de castigar per la seva ambició.

Un bon dia es presentà un vellet acompanyat per un burro i trucant a la porta de l'Hostal preguntà si li podien guardar el burro mentres ell era a missa. L'Hostalera poc amiga de fer favors, s'hi negava, però l'Hostaler la convencia de que ho fes, que el senyor era vellet i que s'havia d'ajudar.

Un cop convençuda, i el vellet ja se n'anava, i els hi va dir: "No digueu estovalles estenent-se". Només ja se n'havia anat el vellet, l'Hostalera li proposà al seu marit que si que diguéssin estovalles estenent-se, i així ho van fer, amb la gran sorpresa que d'allí sortiren les mil llaminadures. Doncs peres confitades, capons i colomins rostits, tortells de nata i crema, massapans, i quan més en sortien, més ho deien, tant en sortí que en van omplir els calaixos, els armaris, els cistells, fins i tot sota dels llits.

A l'arribar el vellet que venia de missa preguntà: "No heu pas dit estovalles estenent-se?" i varen respondre: "No, no, no hem dit res."

A la setmana següent, el vellet tornà a passar per l'Hostal i tornà a preguntar si li guardaven el burro i ràpid van dir que si que l'hi guardaven, pensant que tornarien a dir estovalles estenent-se, però el vellet els hi va dir: "No digueu pas burro fés duros". I van dir que no dirien res.

Tot just se'n va anar el vellet l'home i la dona van dir a la vegada: "burro fés duros" i el burro va començar a fer monedes d'or. Vinga i vinga, cada vegada en "cagava" més i els Hostalers anaven amorrats per terra com a bojos recollint diners i dient: "Som rics, som rics". En van guardar per tot arreu, pels pots i olles i cassoles de la cuina, amb les estovalles en feien farcells, a tots els racons n'amagaven. Tot això va parar a l'arribar el vellet. Demana ells que n'estaven de contents, quina joia, ara si que eren rics.

A la setmana següent passà el vellet una altra vegada i els preguntà si li guardarien el burro, advertint-los que no diguéssin: "porra porrexi". "No, no, no ho direm". Al marxar el vellet van començar a dir Porra porrexi i el burro començà a donar cops a fer-los mal, molt mal. Allò era mal i càstig per aquell parell d'Hostalers ambiciosos i egoistes.

En aquest món, no s'ha de voler les coses per un de sol, s'ha de pensar sempre en els altres i pensar si d'alguna manera els pots fer feliços i contents.

Comentaris

  • www.guimera.info avui/tribuna[Ofensiu]

    Hola,

    També el tens a Guimerà !


    Això vol dir LA GALAXIA GUIMERA !!!

    FELICITATS I BON NADAL !!!

  • està bé aquest conte![Ofensiu]
    mjesus | 24-11-2005 | Valoració: 9

    Ah! per desgràcia sempre desitgem més i més,
    com en el conte de la lletera
    M'he llegit els teus relats i m'han agradat molt.
    Salut i endavant!

  • ja ja ja ![Ofensiu]
    Capdelin | 24-11-2005 | Valoració: 10

    quanta filosofia amagada ens aquells anys antics de la literatura popular catalana que tu ens mostres magistralment!
    PD. m'han encantat els dos dibuixos: Baco i les tres gràcies... aquest últim és una passada, en blanc i negre... i he fet un somriure renaixentista!!!
    pots escriure'm sempre que vulguis amb e-mails...
    No vaig trobar la casa pairal a viella... potser no era correcta l'adreça electrònica...?
    una abraçada!

  • molt maco...[Ofensiu]
    instants | 24-11-2005

    molt, fàcil de llegir, un conte per a nens. Gràcies!

  • Precios ! amb el teu permis el publicarem a www.guimera.info[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 24-11-2005 | Valoració: 10

    Hola,

    Es MOLT important anar recollint aquestes històries, tota vegada que dissortadament, amb la TV, la gent ben aviat, no tindrà la habilitat per llegir, i encara menys la d'entendre que justament en CONSERVAR les nostres arrels, ens hi ha la pròpia existència com a Comunitat, oi ?

    Gràcies

Valoració mitja: 9.75

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314516 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com