PARAULES

Un relat de: Elboigdelsmots

PARAULES

Les paraules, el material bàsic per construir un text, els maons del text. Podem imaginar un edifici immens, podem pensar en l'estructura, en la façana, en la distribució dels espais interiors però al final sempre hem d'acabar tornant a l'element bàsic, el més modest: els maons que caldrà posar per construir-lo. Podem estudiar d'un text l'estructura narrativa, el ritme, la sintaxi de les frases, l'argument, els personatges, els inicis i els desenllaços però mai podrem oblidar l'element més simple: les paraules.

Totes les històries, totes les poesies han estat construïdes a poc a poc, posant paraules una darrere l'altra, escollint, corregint la tria, intentant trobar cada cop la paraula exacta que descrigui, que evoqui, que no entrebanqui la lectura. La base, l'element mínim d'una bona escriptura és l'habilitat d'un escriptor d'escollir unes paraules i no unes altres.

Parlaré, doncs, de paraules, una a una o combinades en locucions i en frases. Parlaré del tresor de paraules que té la nostra llengua, de les perdudes i de les recuperades, del que diuen, del que evoquen i de com sonen. I potser m'atreviré, -si m'ho permeteu, només sóc un aficionat- a donar-vos alguns consells de com utilitzar-les.

El boig

Comentaris

  • Xup-xup[Ofensiu]
    angie | 27-03-2009

    Les paraules neixen, creixen (en significats) i moren. Tenen vida. I n'aprenem durant tota la nostra.
    Són una de les matèries primeres més valuoses i n'hem de tenir cura.
    Una paraula és un ball de fonemes, és un joc de rol de morfemes, és un rebuig de solitud, una paraula sempre en té una de nova a la vora.
    Són com un plat tradicional, que resta perenne en la història culinària d'un país.
    La recerca de la paraula adequada és com la troballa d'un tresor.

    Molt interessants els teus relats!.

    angie

l´Autor

Elboigdelsmots

17 Relats

65 Comentaris

27854 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
Elboigdelsmots té una personalitat polièdrica, i és el resultat de les inquietuds lingüístiques de tres relataires: Calderer, Vincent i Vladimir. Calderer és el responsable de "Paraules" (que és el text fundacional), "Esbarriar", "Però", "Prou!", "Conxorxa", "Contes" i "Endebades".. Vincent ha contribuït amb "Acomboiar" "Horabaixa" i "Desori". Vladimir ha escrit "Esllavissar-se", "Aixopluc", "Copular" , "Esbiaixar", "Tisana", "Foc!" i "Baldufa"

Però això no ha fet més que començar… El diccionari és ple de paraules suggestives que aniré treballant per oferir-vos!