Acomboiar

Un relat de: Elboigdelsmots

Si cerquem el significat al diccionari, podem trobar:

- 1 Acompanyar d'un lloc a un altre (algú o alguna cosa) per tal de protegir-lo.
- 2 (per ext.) Tractar bé, confortar.

Si ve un foraster, de seguida l'acomboien i el conviden.
Els grecs, que van posar en circulació els conceptes amb els quals encara ara emmarquem la realitat, tenien una sola paraula per a «estranger» i per a «hoste» o convidat: xénos. I no els faltava raó, a ells que raonaven tant: el foraster, en tant precisament que estrany i exterior, és per definició un enemic. O pot ser-ho: els recursos són escassos, i sempre hi ha el perill que un altre s'hi llanci al damunt. Per tant, la pau i la seguretat passen també per convertir-lo en hoste: el convidem, l'acomboiem, en fem un amic de família, agraït i obligat a la reciprocitat.

Vegem els sinònims: Acompanyar, dur, protegir, acomodar, escudar, cobrir, emparar, escortar, custodiar, guardar.

Molts d'aquests sinònims sovint són més emprats que "acomboiar", però i la sonoritat? Si us heu fixat, és espectacular. Podem empeltar el mot quan escrivim els nostres textos sense problemes. És una paraula amb una bona amplitud de registres per ser usada, no us sembla?







Comentaris

  • Una paraula que...[Ofensiu]
    Calderer | 29-03-2009


    ...havia sentit però que no li coneixia el significat precís. Penso que és molt aprofitable. I molt interessant l'afegitó valencia de F. Arnau!

    Quina marxa que portes! A aquest pas acabes totes les paraules del diccinari en uns mesos.

    Salutacions

    Lluís

    ---I ja que ets l'especilaista ¿no seria més correcte boig pels mots en lloc de boig dels mots?

  • Interessant[Ofensiu]
    F. Arnau | 28-03-2009

    Molt interessant tot el que dius d'aquest verb que a mi particularment m'encisa, tant la seua sonoritat, com el sentit tan particular que té, almenys ací a l'Horta de València. És una paraula que hem emprat des de xicotets, i estan molt bé tots els sinònims que has esmentat al teu relat, però nosaltres sempre li donem un sentit de complicitat, i quan diem que ens hem acomboiat per fer alguna cosa, és molt més que juntar-se, vol dir que estàvem tots d'acord en aquella acció, i que la fèiem de manera totalment voluntaria, sense cap imposició dels altres.
    Espere que continues la teua tasca, força interessant per tots els autors de RC, que també som bojos dels mots.
    Una abraçada!
    FRANCESC

l´Autor

Elboigdelsmots

17 Relats

65 Comentaris

27826 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
Elboigdelsmots té una personalitat polièdrica, i és el resultat de les inquietuds lingüístiques de tres relataires: Calderer, Vincent i Vladimir. Calderer és el responsable de "Paraules" (que és el text fundacional), "Esbarriar", "Però", "Prou!", "Conxorxa", "Contes" i "Endebades".. Vincent ha contribuït amb "Acomboiar" "Horabaixa" i "Desori". Vladimir ha escrit "Esllavissar-se", "Aixopluc", "Copular" , "Esbiaixar", "Tisana", "Foc!" i "Baldufa"

Però això no ha fet més que començar… El diccionari és ple de paraules suggestives que aniré treballant per oferir-vos!