Esbiaixar

Un relat de: Elboigdelsmots

Hi ha paraules que per la seva sola musicalitat ens venen ganes de fer servir. Escolteu-ne una: esbiaixar. Tant se val el significat: la sentim i ens delim per utilitzar-la. Esbiaixar. És una carícia, un xiuxiueig a cau d'orella, un bri d'aire perfumat escolant-se entre els llavis. Esbiaixar. Una paraula reservada als esperits sensibles, despresos, generosos, que per això mai sentireu en boca d'un dèspota o d'un cretí, perquè el seu ús defineix a qui la pronuncia i -no ho dubteu!- el fa millor ésser humà (els tirans, els malvats, els dictadors, prefereixen paraules amb més arestes, seques, feridores).

Però poques vegades lamentarem tant que les paraules vagin lligades a uns significats que, en conseqüència, en delimiten l'ús. Esbiaixar: com voldríem anar-la repetint nit i dia fins embafar-nos d'ella, folls d'una dolça metzina (que deia el poeta)! Però les paraules -ai!- van néixer per designar alguna cosa i, ens agradi o no, "esbiaixar" ve definida al diccionari: "tallar, col·locar una cosa de biaix", llegim; i també: "anar, travessar, de biaix". I sobre "biaix" diu: "direcció obliqua en què està, es mou, és tallada, alguna cosa". Sí, estem d'acord: uns significats deplorables, castradors, que impedeixen al mot agafar volada i en circumscriu l'ús quotidià a la fleca ("Llesca'm la barra d'esbiaix, nena!") o a ca la modista ("Em podria tallar les faldilles al biaix, si us plau?").

Una inspecció més atenta del diccionari, però, encara ens permetrà utilitzar-lo tot anant d'excursió: "És millor que travessem aquest camí d'esbiaix!", podrem cridar, joiosos; o bé quan constatem la gran diferència entre dues coses: "Mirant la classificació, és evident que entre el Barça i l'Espanyol hi ha molt de biaix", escriurà el periodista esportiu; o, també en sentit figurat, podrem emprar-lo per referir-nos a la necessitat d'estalviar: "En temps de crisi, a casa sempre traiem els biaixos", direm, angoixats pels deutes.

Fins aquí les accepcions "permeses" pels diccionaris. Però aquests usos no eviten la sensació de que ens trobem davant un mot desaprofitat, i commino als poetes a esmolar l'enginy per esprémer les seves possibilitats reals. Us ofereixo alguns exemples de la meva invenció: la mare preocupada pel fill desencaminat diria, preocupada: "Aquest noi se'ns està esbiaixant". O el professor retrauria "la conducta esbiaixada d'alguns alumnes". O el porter encertaria "la direcció esbiaixada del xut" i aturaria el penal. O l'enamorat, patint la indiferència de l'estimada, es lamentaria: "No t'esbiaixis, amor!". Perquè, cal recordar-ho, "esbiaixar" ve de l'occità "biaissar" ("apartar-se") i "aissar" ("inquietar-se"), derivats de la remota paraula llatina "anxiar" a la qual s'afegí el prefix pejoratiu "bi", que literalment venia a dir "sentir fàstic o avorriment d'alguna cosa". Així que sembla etimològicament lícit que al desconsolat enamorat, la noia respongués: "La nostra relació s'ha esbiaixat: deixem-ho estar!".

Des d'aquí animo a utilitzar imaginativament aquesta paraula encisadora: si tenim present que el seu significat és proper a "oblic" (un mot incomparablement més insuls, d'una musicalitat neutre), pensem en tot allò que pot fer-se esbiaixadament: acaronar, parlar, escriure, volar… Fem que aquesta meravella per l'oïda es deslliuri de les servituds dels significats i comenci una nova vida!

(Per la Chus)

Comentaris

  • Tens tota la raó...[Ofensiu]
    brins | 18-04-2009 | Valoració: 10

    "Esbiaixar" "esbiaixada" "biaix" són paraules precioses que tenen un so íntim i càlid.
    La meva mare les usava molt perquè feia de modista, i tu m´ho has recordat.

    Et felicito per la cura i bona expressió amb què ens ho has explicat. Et continuaré llegint.

    Una abraçada cordial

    Pilar

  • A cert llocs...[Ofensiu]
    rnbonet | 15-04-2009

    ...del País Valencià s'utilitza molt la construcció "tallar de biaix", equivalent a "tallar de gaidó" fent, aleshores, sinònims els dos mots.

  • I encara un altre sentit[Ofensiu]
    Calderer | 15-04-2009


    En epidemiologia i salut pública biaix, esbiaix, esbiaixar es refereix a la tendència dels valors d'un estudi de desviar-se sistemàticament. Per exemple el biaix de diagnòstic es refereix a la desviació cap a dalt en el nombre de casos d'una malaltia quan en fem un estudi. El fet de posar mitjans i d'investigar-la fa que la detectem molt més que no pas abans.

    Sembla molt tècnic però té alguna cosa de literari que la desviació (en forma d'error en principi) sigui sistemàtica i no a l'atzar i fa pensar que potser la percepció de la realitat també la tenim sistemàticament esbiaixada....dona per a molt la idea, penso.

    Salutacions

    Lluís

  • M'has esbiaixat amb el teu relat...[Ofensiu]
    Romy Ros | 15-04-2009 | Valoració: 10

    com sempre tant tècnic amb l'ús dels mots i et dono tota la raó en haver-li trobat tants significats poètics a una paraula que costa d'utilitzar. El teu relat és tècnicament encisador!

l´Autor

Elboigdelsmots

17 Relats

65 Comentaris

27816 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
Elboigdelsmots té una personalitat polièdrica, i és el resultat de les inquietuds lingüístiques de tres relataires: Calderer, Vincent i Vladimir. Calderer és el responsable de "Paraules" (que és el text fundacional), "Esbarriar", "Però", "Prou!", "Conxorxa", "Contes" i "Endebades".. Vincent ha contribuït amb "Acomboiar" "Horabaixa" i "Desori". Vladimir ha escrit "Esllavissar-se", "Aixopluc", "Copular" , "Esbiaixar", "Tisana", "Foc!" i "Baldufa"

Però això no ha fet més que començar… El diccionari és ple de paraules suggestives que aniré treballant per oferir-vos!