L'assassinat de Milna Grey (epíleg)

Un relat de: Vicenç Ambrós i Besa

Aquest relat consta de dues parts:
Capítol 1: plantejament del cas.
Capítol 2: resolució.
Atesa aquesta circumstància, cal haver llegit el capítol precedent. Salutacions a tots.

Personatges:

MILNA GREY: cèlebre cantant assassinada.
Jacques GULLIARD: nebot de la víctima. Esportista.
Felix GUTARD: membre de la policia judicial.
Angeline LETARC: germana de la víctima. Secretària d'ajuntament.
Évelyne SORCE: neboda de la víctima. Estudia a la Universitat de Niça.


Capítol II.

L'assassí.

Des de l'entrada a la sala d'espera, Gutard observa la vigorosa presència d'una jove rossa de corbes ideals. Resta asseguda prop d'una dona morena i quadrada molt ben vestida. I dret davant de la finestra hi observa també un home jove amb una expressió recelosa als ulls.
El senyor Gutard alça la veu i solemnement pronuncia:
-Senyora Angeline Letarc, considereu-vos arrestada. Jo us acuso de l'assassinat de la seva germana, la cèlebre cantant Milna Grey.
-Perdoni, senyor, què diu?
-Doncs dic que només vostè, senyora, podia haver assassinat la seva germana.
-Però com... -exclamà, sorprès, l'inspector.
-Mirin, si tots els sospitosos tenen coartades molt sòlides per a l'hora del crim, allò que per força falla és l'hora del crim. Aquest matí la senyora Angeline Letarc ha endarrerit cinc minuts el rellotge de pèndol de la sala d'estar. A les onze menys deu minuts, és a dir, a les onze menys quinze minuts segons el rellotge de la saleta d'estar, vostè, senyora Letarc, ha trucat a l'ajuntament per assegurar-se una coartada. A les onze menys dos minuts vostè ha penjat el telèfon i ha corregut fins a la saleta d'estar. Sabia que allà hi trobaria la seva germana. L'ha apunyalat i ha sortit ràpidament de la saleta. De seguida ha arribat la senyoreta Sorce. I quan vostè ha vist que arribava el senyor Gulliard, ha fingit que acabava de baixar les escales i que se'l trobava allà per casualitat. I així ha estat com vostè ha entrat en companyia del seu nebot a l'escena del crim. I entre el soroll i el moviment posterior, vostè ha avançat el rellotge els cinc minuts que havia endarrerit sense que ningú se n'adonés...
-Però per què ella, Gutard?
-Doncs perquè ella s'ocupava de fer les tasques de la casa. I era l'única, per tant, que podia conèixer suficientment bé el vell rellotge de pèndol, que tu mateix has qualificat de "relíquia de l'any de la Maria Castanya", per tal d'endarrerir i posteriorment avançar el rellotge sense fer-lo malbé. Els rellotges de pèndol antics, com és ben sabut, requereixen la constància, la cura i el respecte d'unes mans expertes...
-Tot això, senyor... Gutard ha dit, oi? Doncs tot això, senyor Gutard, és cert -afirma per fi la senyora Letarc esbossant el somriure indicador d'una dolça derrota-, però la vida no està composta de víctimes i assassins absoluts. D'alguna manera jo també sóc víctima del meu particular assassinat. Perquè jo he apunyalat la meva germana, certament, però ella ha destrossat poc a poc la meva vida al llarg de quinze infernals anys. I ara jo també sóc morta. He patit i potser seguiré patint una llarga agonia. Però el resultat és el mateix. Sempre és el mateix. Perquè ben mirat senyor Gutard, l'autèntic assassí de la vida és el temps, que s'autodestrueix després de destruir-ho tot...

Comentaris

  • Quin és el formatge predilecte de Sherlock Holmes?[Ofensiu]
    Sergi Yagüe Garcia | 16-09-2005 | Valoració: 9


    El emmental, querido Watson...

    Després d'aquest acudit absurd, passo a comentar el relat:

    Molt ben escrit, amè i realment intrigant. Potser augmentant en un parell la llista de sospitosos hauria estat encara més interessant (amb un 33,33% de probabilitat d'encert et converteixes en un intrigant massa benevolent), però de totes maneres, té la seva intriga.

    Permet-me només una observació: M'ha resultat xocant que ambientessis el relat a l'any 2003. A partir d'aquest encapçalament, el relat se'm feia anacrònic. Voluntàriament he obviat aquesta dada inicial, perquè si no ho feia, els mètodes, la història... no sé, no em quadrava. Tal i com la desenvolupes, podia haver succeït als anys 20, on les observacions i les deduccions, fins i tot el final amb els sospitosos reunits, hagués quadrat (al meu parer) a la perfecció.

    Res noi, que et segueixo llegint!!

    Sergi

  • Aquest encara no l'havia llegit... :P[Ofensiu]
    Gorwilya | 30-08-2005 | Valoració: 9

    Després de veure els teus comentaris (gràcies per comentar-me!) he pensat que em passaria per aquí a llegir alguns relats dels primers que vas publicar, que com que n'hi ha tants, no els tinc tots llegits... :P I mira he trobat aquest, que està molt bé, però he de dir que els que has escrit de misteri posteriorment m'han agradat molt més i no hi havia manera de saber qui era l'assassí de manera tant evident.... però que m'ha encantat!!

    Ah, respecte la pregunta indiscreta sobre allò de l'obre de teatre, doncs que un cop ho vaig tenir enllestit jo també vaig pensar que el relat semblava un guió i que representat tindria molta gràcia... Però com que ni faig teatre ni tinc la oportonitat de poder-ho representar es va quedar com a un relat més... :P

    Petons i una abraçada!!

    Gorwilya

  • La primera part[Ofensiu]
    Linkinpark | 08-11-2004 | Valoració: 8

    ha estat molt interessant, en canvi la segona trobo que has anat massa depressa, i com ja han dit, no tenien prous proves, trobe que s'ha rendit massa depressa l'assassina. Així i tot ha estat força bé.

  • Un bon epíleg[Ofensiu]
    Lavínia | 20-10-2004

    M'ha agradat força. Crec que la novel·la negra és un gènere que ha de ser renovat i que sempre tindrà lectors. És bo.

    Glòria Calafell

  • Vaja...[Ofensiu]
    Biel Martí | 26-08-2004

    La meva intuició masculina ha tornat a fallar per enèssima vegada...

    La idea és bona per això, de fer relats interactius. Endavant!

  • Carai![Ofensiu]
    pèrdix | 19-08-2004

    Molt llest el Gutard aquest...
    De tota manera si l'assassina no s'hagués esfonsat com una bleda, no tenia prou evidències per arribar a aquesta conclusió, no?
    M'ho he passat bé llegint-lo.

    M'estàs donant idees per a fer el crim perfecte...tinc relloge de paret, germana, un nebot (ara té dos mesos, hauré d'esperar uns anys). L'única pega és que al meu pis no trigo dos minuts en anar de l'habitació al menjador.

    Molt bé, noi. Veig, a la teva biografia, que tens una afició desmesurada pels crims i els misteris. Afició i imaginació, bona combinació.

    Apa, que vagi bé.

  • felicitats a tu[Ofensiu]
    Shu Hua | 19-08-2004 | Valoració: 9

    per proposar un joc tan divertit. A casa meva hi ha un rellotge d'aquests i em sembla que cap dels habitants hem de tenir por que ens assassinin perquè no hi ha manera que funcioni. Com bé has dit, és tan delicat que un dia que el vam treure per pintar, ja no ha tornat a funcionar mai més bé.

    una abraçada
    glòria

  • Hola a tots[Ofensiu]

    Com podeu veure la primera lectura i el primer comentari són meus. I és que vull, abans que res, agrair els que han volgut d'alguna manera participar en el joc de descobrir l'assassí. I sobre tot felicitar al perdix i a la shuhua per la seva magnífica tasca de Sherlock Holmes; com podeu veure l'heu encertat. I molt especialment felicito a la shuhua per haver clissat no només l'assassí sinó també el modus operandi. Gràcies novament i enhorabona.

Valoració mitja: 8.75