Els cinc sentits explicats a un nen

Un relat de: Rafael P. Lozano
Els cinc sentits explicats a un nen

De ben petit sentia parlar als meus pares dels cinc sentits i de la importància que tenen, però no sabia ben bé que eren i un dia li vaig preguntar al meu avi que eren els cinc sentits, i ell digué somrient:

-"Els cinc sentits són com petits guardians del teu món. L'oïda et permet sentir les rialles i els secrets, la vista captura tots els colors i formes, el tacte ens connecta amb el món que ens envolta, el gust ens fa gaudir dels sabors, i l'olfacte ens porta els perfums màgics de la vida. Tots junts fan que la vida sigui una meravella, petit."

Més endavant, ja mort el meu avi, recordava aquella explicació tan concreta, però tan ben descrita i un dia, prenent una xocolata desfeta que tan bé em preparava la Laieta per berenar quan sortia del col·legi li vaig comentar allò dels sentits que tant m’havien fet pensar. La Laieta era una velleta que teníem rellogada a casa dels pares. Molt bondadosa i malgrat que molt sorda ens enteníem molt bé, i volia saber que pensava ella d’allò que jo tenia tanta curiositat. I li vaig preguntar. I mirant-me dolçament digué:

-Mira Rafel, tots els sentits complementen la riquesa de les nostres experiències sensorials. L’oïda, amb la seva capacitat de percebre sons, ens connecta amb el món que ens envolta, i ens permet gaudir del plaer d’escoltar les cançons i la música que ens agrada, mentre que el tacte ens ofereix una relació directa amb la realitat, proporcionant-nos informació sobre textures, temperatures, i ens porta a un món de sensacions. L’olfacte, a vegades subestimat, ens transporta a través del temps evocant records i ens influeix en el nostre estat d’ànim. Per exemple; a què et fa sentir molt bé l'olor d’aquesta xocolata que t’he preparat? I el gust ens proporciona una gran varietat de sabors i ens permet gaudir dels aliments que mengem.
-Així, Rafel, cada sentit contribueix a una percepció total, donant forma a una gran varietat de sensacions. Aprofundir en aquests meravellosos sentits ens porta a descobrir la complexitat de la nostra existència. Enriqueix la nostra percepció de totes les coses i ens fa recordar constantment la meravella d’estar vius.
-I ara et deixo que he d'ajudar la teva mare a preparar el sopar d’avui.
-Gràcies, Laieta, m'han agradat tant les explicacions que m’has donat com la xocolata que m’has fet...


Comentaris

  • M'han agradat força...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 04-02-2024 | Valoració: 10

    M'Han agradat força les descripcions dels cinc sentits, tan els de l'avi com els de la senyora Laieta.

  • M'han agradat força...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 04-02-2024 | Valoració: 10

    M'Han agradat força les descripcions dels cinc sentits, tan els de l'avi com els de la senyora Laieta.

l´Autor

Foto de perfil de Rafael P. Lozano

Rafael P. Lozano

54 Relats

85 Comentaris

19898 Lectures

Valoració de l'autor: 9.87

Biografia:
Nascut a 1948, de ben petit hi havia sentit una gran afecció per escriure relats i històries fantàstiques. Més endevant, la feina i altres afeccions artístiques, van apartar-me d'aquesta pràctica,malgrat que sempre que he tingut ocasió aprofito per expressar-me mitjançant la paraula escrita. Des de 1974 escric un diari personal, fidel company dels meus pensaments i testimoni de la meva memòria.

Adreça electrònica:
pescador.rafael@gmail.com