El so de la seva fi

Un relat de: Àfrika Winslet

Era a prop de la finestra, una llàgrima li lliscava galta avall. A les seves mans reposava un llibre vell, una enciclopèdia catalana del segle vint, plena de pols i d'oblit. Va recordar la seva mare, les seves mans fines, la dolçor de les seves paraules quan ell era encara un noi innocent i esprimatxat... Ho havia descobert.
Tenia quaranta-tres anys i, per fi, se sentia lliure d'aquell pes de no saber el perquè. Aquell dia, després de tants anys buscant el seu significat, havia arribat a aquella biblioteca mil·lenària seguint una sèrie de rumors que l'indicaven que el seu nom, Pau, tenia origen en una paraula d'una llengua morta ja feia uns quants centenars d'anys. Li havien dit que era català, i que s'havia parlat al Mediterrani, al voltant de l'antiga ciutat de Barcelona, durant força temps però que va caure en l'oblit en l'època de la globalització... I en efecte, el seu nom provenia d'aquella llengua, i el seu significat s'escolava entre les línies que ara rellegia, i arribava a la seva ment i al fons del seu cor.
"Estat de tranquil·litat o de quietud no torbat per fatics, molèsties,... Estat de l'ànim tranquil, no torbat per la passió, l'ànsia,..." Hi rumià i pensà que pau devia ser l'estat al que arribava quan escrivia els seus versos, quan llegia llibres antics de poetes morts. Llibres, versos, paraules que ningú tenia temps per llegir, o per escriure... Llavors se'n recordà de la Miessan, del seu somriure i els seus ulls negres, de les pigues que recorrien el seu cos, guiant per un camí ple de tendresa. I pensà, també, que pau era restar adormit al seu costat, tots dos despullats, i somiant amb ella mentre acariciava suaument aquella pell enfosquida sota el sol...
Tornà, però, dels seus pensaments i seguí llegint. "Estat d'una nació que no està en guerra amb una altra; exempció o cessació d'hostilitats internacionals." Això el deixà estupefacte...
De sobte, una eixordadissa trencà el silenci d'aquella biblioteca. Els vidres de les finestres es van trencar en mil pedaços i en Pau només va tenir temps de llençar-se a terra. L'enciclopèdia caigué a un costat, mentre algunes de les seves pàgines voleiaven per sobre del seu cap, esquinçant-se en l'aire amb els trossos de vidre. Després d'uns segons de silenci i angoixa, començà a sentir, cada cop més a prop, el so de la seva fi.

Comentaris

  • Güins!![Ofensiu]
    Màndalf | 22-03-2006 | Valoració: 10

    Et recolço plenament en la defensa de dues de les meves paraules favorites: pau i català (i per aquest ordre).
    El teu relat, més que una premonició, és com un crit, una advertència per tenir cura dels valors que ens importen.
    Fantàstic l'acabament.

    Et felicito i t'anomeno baculadrista de primera de l'Hospi amb dret a pujar al sostre !!

  • molt ben lligat i ple de matisos![Ofensiu]
    ROSASP | 17-03-2006

    Deixes lliscar suaument totes les definicions de la paraula PAU, entre les mans i la ment del protagonista. Travessa espais llunyans, rescatant de la memòria imatges i sensacions, intentant copsar la màgia de tants significats.
    El final és inesperat i fulminant; un contrast amb aquella quietud melangiosa.
    El punt culminant de saber en la pròpia pell i amb tota la seva cruesa la realitat de tot el contrari a aquella preciosa paraula que esdevé tan vulnerable.

    Una barreja molt ben treballada; tens el cap ple d'idees. No deixis que s'escapin...

    Petonets!

  • ets bestial![Ofensiu]
    Capdelin | 14-03-2006 | Valoració: 10

    primer m'atraus amb la versió de cercar en un vell diccionari els diversos significats de la paraula PAU...
    però quan ja sembla que el relat s'acaba (sense cap detall trascendental ) llavors tu poses la BOMBA de la teva inspiració i fas esclatar el poema amb un final inesperat, actual i dur... GENIAL!
    Tu tens en la ment una bombeta afigida que altres no tenen, no s'hi val!!! je je...
    M'agraden els relats que tot plegat donen un cop d'efecte que et deixen espetarrat.
    petons i una abraçada de PAU ( sense bombes que jo sóc molt... pacifista, poruc i tal )

  • ben jugat[Ofensiu]
    XvI | 13-03-2006

    Una idea bona, ideal per a un format curt com el dels reptes. Una mica arriscat el títol, però com no m'hi havia fixat massa no m'ha espatllat el final.
    Suposo que per les presses dels reptes hi ha massa incorreccions (faltes i signes de puntuació), però deixant això de banda és original.


    salutacions

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Àfrika Winslet

Àfrika Winslet

107 Relats

829 Comentaris

160239 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Bones!! El meu nom és Laia, vaig néixer a Tarragona però des de ben petita visc a L'Hospitalet de Llobregat (visca L'H!). Tinc vint-i-quatre anys i estudio Enginyeria Tècnica en Informàtica de Sistemes a la UPC (Campus Nord, Barcelona).
Agraeixo el temps que dediqueu a llegir-me, els vostres comentaris, consells i crítiques...

Per qualsevol cosa, la meva adreça és:
Laia_fiber [arroba] hotmail.com

I, ara, també podeu visitar els meus blogs:
Àfrika Winslet
La otra Àfrika Winslet ...



eeeiiiii, ja és aquí!! Disponible, si el demaneu, a les llibreries!!

ELS ATZURS - CAMINS PARAL·LELS

Ed. Emboscall


Aquest llibre, del que formo part amb un relat, sorgeix d'un projecte engegat fa un any i compartit per cinc escriptors/es d'arreu de Catalunya que mostren, cadascú en el seu estil i des de la seva visió, una història que té com a protagonista alguna persona propera. El llibre, doncs, és dividit en cinc parts ben diferenciades que reflecteixen alhora la visió d'una realitat concreta i palpable i el tarannà literari de cada escriptor/a.


He arribat fins aquí gràcies a set casualitats:

1- Un dia avorrit i gris em va dur a aquesta pàgina.
2- Algunes persones van llegir i comentar els meus primers relats.
3- Després dels primers relats van venir d'altres.
4- Algú em va donar la mà i em va acostar al fòrum.
5- Vaig descobrir EL REPTE.
6- Vaig començar a conèixer en profunditat tot el que és RC.
7- Vaig descobrir quelcom perdut dins meu: l'escriptura.

Ara, no penso perdre-ho mai més.