El contracte

Un relat de: Miquel Bohigas Costabella

Reunits en aquest relat, ni que sigui virtualment, d'una banda l'autor del relat (d'ara endavant l'autor) i, de l'altra, el lector que voluntàriament hi ha accedit (d'ara endavant, el lector), i reconeixent-se mútuament prou capacitat intel·lectual i cognitiva per capir assossegadament el contingut d'aquest relat, ambdues parts acorden establir els següents pactes d'obligat compliment:

1. L'autor es compromet a redactar el relat d'una manera culta però assequible, fent ús d'un vocabulari adequat i precís, i d'alló més enriquidor, però sense floritures.

2. L'autor posarà al servei del lector tots els recursos literaris que la seva capacitat relataire li permeti, per mantenir-lo amatent a l'evolució del relat, aconseguir la seva complicitat, i, en la mesura que sigui possible, un somriure :-)

3. Quan ho cregui convenient i necessari, l'autor es reserva el dret d'utilitzar un diccionari, que pot ser fins i tot de sinònims, per trobar en cada moment els mots més escaients i donar així compliment a la clàusula anterior.

4. L'autor es compromet a acabar el relat sigui com sigui, abans que el gall canti set vegades, mal que li pesi.

5. El lector, es compromet a acabar de llegir el relat, excepte que per motius que no venen al cas el trobi avorrit, massa llarg o sense cap interès. Tanmateix, en aquest supòsit, el lector no tindrà cap dret a reclamar a l'autor que l'indemnitzi pel temps que hagi perdut llegint el relat.

6. El lector podrà acollir-se al dret de comentar el relat, en els termes que cregui convenient, això sí, sense faltar, perquè si l'autor considera que els comentaris del lector lesionen la seva imatge o el seu prestigi literari, podrà marcar el comentari com a ofensiu, al marge d'emprendre les accions legals oportunes, de cares a obtenir la pertinent rectificació del lector estúpid i ignorant que s'hagi atrevit a deixar-lo malament davant de tota l'audiència.

7. El lector resta obligat a disseminar aquest relat set vegades entre els seus convilatans més allegats . Si així no ho fés, que mal vent se l'emporti. Això ja va passar: un lector no va voler disseminar el relat, perquè li feia mandra fer el clic i, i en entrar a una llibreria va quedar greument lletraferit. En canvi, ens consta que un altre relataire que va actuar assenyadament i va disseminar el relat tal com mana aquesta cláusula, doncs l'empresa Disseminació Artificial li va fer obsequi d'un elegant punt de llibre, un objecte que li pot arribar a ser molt útil en cas que un dia es decideixi a llegir un llibre, com es feia abans.

8. El titular pressuposa que el lector és coneixedor que en el relat hi ha molta fal·làcia , molta tontería com si diguéssim, però que també s'hi diuen mitges veritats i veritats com un temple, A ell, al lector, li correspon d'escatir-ho separant el gra de la palla, tal com han fet sempre els lectors de pagès, altrament dits pagesos il·lustrats o agricultors.

9. En flagrant contradicció amb allò estipulat a la cláusula 4, l'autor pot plegar d'escriure el relat quan li doni la gana, sense que el lector

Comentaris

  • Corporativisme d'advocat?[Ofensiu]
    Jondalar | 09-04-2005 | Valoració: 8

    No em sembla correcte infundir entre els lectors i els autors la necessitat de contractar un advocat.

    ;-)

    T'he llegit amb un somriure i alguna rialla!

  • Esmena[Ofensiu]
    Biel Martí | 17-08-2004 | Valoració: 8

    Esmena XXIV o la que sigui que pertoqui: el LECTOR té el dret a declarar aquest escrit de divertit i ben trobat, i a considerar-se suficientment inútil com per no posar paraules més escaients sense que això el perjudiqui intelectual o físicament i, a més, es reserva l'opció de deixar la lectura a mitges d'altres textos (inclòs els propis) si és que no li fan al pes (en cas de conte a partir del 2on parràgraf, si és un llibre a partir del 2on capítol).

  • hola papa :)[Ofensiu]
    Tiamat | 16-08-2004

    avui men vaig a la royal gallery

    jejeje

    una abracada, poseume saldo!!

    Laura.

  • altresí[Ofensiu]
    peres | 16-08-2004 | Valoració: 8

    Acollint-me al dret de comentari reconegut en l'articulat precedent, i fent cabal que l'autor del text ha retut recentment visita a les planes del lector sotasignat i li ha dispensat l'honor de renunciar en aquell cas a la seva condició d'autor per adoptar humilment la de lector, faig saber amb aquest comentari que el text publicat suara ha cridat la meva atenció de manera positiva i que felicito cordialment i efusiva l'autor pel seu enginy, i ensems li agraeixo, d'aquesta manera indirecta, les esmentades visites fetes a la meva humil posada.

    I perquè així consti, signo el present Altresí a les Masies de Voltregà, on el lector fa aquests dies estada vacacional, el dia 16 del mes d'agost de l'any del Senyor MMIV.

  • Canvi de registre[Ofensiu]

    Kgun lou, tu, ke sembla kestem a kal notari, tiu.

    Això dels relats legals mola tiu!

    Res, Vicenç, moltes gràcies pels teus comentaris, i endavant amb els teus relats, que m'agraden molt,

    miquel

  • ANNEX II[Ofensiu]

    En correcció de l'error numèric comès:
    - La segona clàusula vuitena passa a convertir-se en la clàusula desena.
    - La segona clàusula novena passa a convertir-se en la clàusula onzena.

    Signat a relatsencatala.com, 5 d'agost de 2004

  • ...sense que el lector[Ofensiu]
    Vicenç Ambrós i Besa | 05-08-2004 | Valoració: 10

    pugui acollir-se al dret d'indemnització per omissió del deure literari de l'autor.

    8. El lector podrà suggerir, i en cas d'atorgar a l'autor una qualificació igual o superior a 9, sol·licitar formalment a l'autor que continui la seva tasca de redacció original i profitosa no només per al món literari en general sinó també -o sobretot- pel bé del català en l'àmbit jurídic.

    9. Qualsevulla de les dues parts podrà elevar a escriptura pública el present contracte, assumint íntegrament els costos notarials la part sol·licitant.

    ANNEX

    D'acord amb les disposicions corresponents a l'article 5 i següents del present contracte, i en particular acollint-se el lector a allò estipulat a la clàusula vuitena, en/na Vicenç Ambrós, amb número d'identitat ... i residència a ..., de Barcelona, tel. ..., procedeix a SOL·LICITAR FORMALMENT a l'autor que continui la seva tasca de redacció original i profitosa literàriament i jurídica.

Valoració mitja: 8.5

l´Autor

Foto de perfil de Miquel Bohigas Costabella

Miquel Bohigas Costabella

92 Relats

336 Comentaris

192245 Lectures

Valoració de l'autor: 9.33

Biografia:
Sóc qui sóc i quan vull, faig el què puc i el què no vull, no ho faig, si puc. A mitjans del 2004, quan vaig descobrir RC, em vaig posar a escriure i, durant uns anys, hi vaig ser força habitual. Després em vaig ficar al món de la fotografia i, darrerament al del teatre, on participo amb el grup IncreiXendo.

La meva pàgina web: miquelbohigas.com També penjo fotos a flickr.

Per si t'interessa, visc a la Vall de Llémena.


Els meus Relataires:



Envia'm un e-mail, si et sembla