El cicle de la vida [2]: Infància

Un relat de: Joan Gausachs i Marí
En Norbert estava esperant en Lluc, el seu amic de tota la vida. En Lluc li havia trucat i havien quedat per trobar-se, com altres vegades, a l’entrada dels jardinets per fer petar la xerrada. En Lluc devia tenir vuitanta-cinc, o potser vuitanta-sis anys, era un xic més gran que ell.

Mentre l’esperava, el pensament el traslladà a la infantesa i es veié a ell mateix jugant al carrer amb els seus veïns amb una pilota feta de draps vells lligats amb cordills. No va poder evitar un somriure en recordar la vegada que varen poder jugar, durant poca estona, amb una pilota de goma. Pobre Pigat, tan content que va venir amb la pilota nova i tan trist que se’n va anar amb la pilota punxada. Pigat? Com redimonis es deia de veritat?


Quan va acabar la guerra, la maleïda guerra, en Norbert tenia nou anys i en Lluc, 10... i dels tres anys de guerra no n’estaven gaire conscients, després, en ser més grans, els pares mai no els havien parlat de la tragèdia, talment com si no parlant-ne, no hagués succeït.

En Lluc i ell anaven a l’escola parroquial i llurs mares varen parlar amb el Rector de la Parròquia perquè els agafés com a escolanets. Ho varen ser uns quants anys i d’aquesta manera els estudis els van sortir de franc; eren anys difícils i això ajudava, i tant que ajudava!

Els diumenges que el senyor Rector els deixava lliures, per quatre pessetones repartien algun encàrrec per a la pastisseria... Vaja, no hi havia manera! En Norbert no recordava el nom de la pastisseria. Tant se val, ja sortirà! En Norbert va tornar a somriure, en recordar la satisfacció que tenia quan en arribar a casa donava a la seva mare les quatre pessetones mal comptades i la xavalla que li havia pogut caure d’algun client.

Per intentar retenir millor les imatges dels records, en Norbert havia tancat els ulls, i fins que en Lluc no li va posar la mà a l’espatlla no va ser conscient de la seva arribada. A veure, a veure si en Lluc recorda el nom d’en Pigat i el de la pastisseria.


——————
Escrit el dissabte 13/12/2014
Revisat el diumenge 14/12/2014... Gràcies, Pilar..., una vegada més!


Comentaris

  • Quants records![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 29-01-2015 | Valoració: 10

    I què bé que els expliques! Tot això tu no ho has viscut però segur que ho has sentit a parlar als pares i als padrins. Em refereixo a la guerra. Però lo de la pilota de drap potser sí que la vas conèixer, com les nenes que ens fèiem una espècia de nina amb dos guants.
    I la memòria...! Se'n va que dóna gust. No podem recordar tot el que hem viscut amb detall, són massa coses. De totes maneres, jo dic que els records els tenim al disc dur d'el cervell i, com que l'ordinador va més lent que quan és nou, li costa més posar-se en marxa. Però al final, tot acaba sortint.

    Petons

  • Si no fos per la memòria...[Ofensiu]
    Materile | 14-01-2015 | Valoració: 10


    No sé si és una sort o una desgràcia perdre una mica la memoria. Crec que és una defensa del cervell per poder descansar dels mals moments, però a vegades ens oblidem d'altres coses.
    Sort de les amistats que són d'una gran ajuda.

    El teu relat m'ha agradat molt, i com sempre molt ben escrit. Ara veurem l'evolució del Norbert des que va néixer fins que es trobi en l'última etapa; i veurem les seves dificultats a recordar.

    Una abraçada,

    Materile

  • diria jo...[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 22-12-2014

    que, dels últims relats que t'he llegit, és un dels més reeixits, en ritme i com ens expliques el moment recordat de l'home gran, i les seves llacunes de la memòria.

    Bon relat Joan, i ara ens toca esperar a Gener per seguir la història que ens vas creant, a veure si recordem alguna cosa més!

    Bon Nadal!

    Ferran

  • Els noms se'n van[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 18-12-2014

    Els noms se'n van, però els records de la infantesa són més vius que mai quan ens fem vells.
    El cicle de la vida continua, Joan!

  • Bona continuació![Ofensiu]

    Des de la vellesa ens expliques una història d'infantesa tendra i dura a la vegada. M'ha agradat el joc que fas amb la vellesa i la infància, amb l'oblit del padrí i la innocència de l'infant. Com em recorda a les batalletes que sempre m'explica el padrí de la seva infància :)
    Felicitats pel relat! I gràcies per passar-te pel meu humil compte i llegir-te els meus relats celebro que t'agradin, un gran honor ^_^
    Edgar

  • Memoria[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 16-12-2014 | Valoració: 10

    Un exemple, un detall, una petitesa que no ho és tant, com la falta de memoria. Un retall de vida, de records, de somriures amagats, de miseries, però alhora, de divertiment i alegria, l'alegria que sempre desprèn un nano de nou o deu anys. Felicitats Joan per la transmissió d'aquest món quotidià. Una abraçada.

    Aleix

  • Segon capítol![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 15-12-2014

    Records de la infantesa des de la vellesa. Un bon exercici per activar la memòria (que sovint falla) i els sentiments. Les bones companyies, els amics de sempre que encara són a prop teu també ajuden a encarar millor els darrers anys d'una vida.
    Ben trobat!

Valoració mitja: 10

l´Autor

Joan Gausachs i Marí

124 Relats

1298 Comentaris

182890 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
   Joan Gausachs i Marí (Horta, 15/01/1942) sóc com es pot veure, un autor jove.
   En el meus inicis vaig treballar les redaccions escolars que ens feien fer en els col·legis "San Joaquín", d'Horta, i "Condal", aquell que està al costat del Palau de la Música de Barcelona.
   Més endavant, vaig col·laborar en revistes particulars que no estaven a la venda, motiu pel qual les meves magnífiques creacions han passat desapercebudes.
   De totes maneres voldria [voldria, en condicional] donar grans —més aviat seran petites— obres a la posteritat, sempre que a aquesta no li molesti.

—oO·Oo—

   Vaig arribar a Relats en Català per mitjà d'en PEP HOMAR I GIOL, del qual sóc un fidel seguidor. Després casualment, un dia, en obrir la pàgina, vaig veure, en l'apartat "Relats a l'atzar", un que em va cridar l'atenció: La Lola de Can Gasparó. Lola i Can Gasparó són dos noms molt vinculats a la meva família. De Loles, n'hi ha moltes, però que, a més a més, siguin de Can Gasparó!... Hi vaig ficar el nas. Efectivament, es tractava de la meva tia-padrina Lola Gausachs i Torelló, i la narració era feta per una néta seva: EULÀLIA MOLINS I ARAGALL, filla d'una cosina-germana, meva, de tota la vida.
   Aquestes dues circumstàncies m'han animat a penjar alguna coseta. Ho sento, ho sento!
   Ara bé: no vull pas que, si els meus relats no agraden, en Pep i l'Eulàlia en paguin les conseqüències.