Decàleg

Un relat de: jordi domènech i arnau

1Atreveix-te a actuar pel teu compte
La societat està formada per persones com tu, totes amb els mateixos drets, específicament el d'opinar i influir en les decisions col·lectives. Si no pots fer-ho mitjançant un grup o entitat al qual pertanys, fes-ho pel teu compte, pren la iniciativa i organitza accions en col·laboració amb altres persones que pensin com tu o individualment. No actuar es donar el poder als altres.
2Divulga les teves opinions entre els companys de feina, d'escola, els veïns…
Vivim envoltats d'altres persones, algunes potser sols reben la influència dels mitjans de comunicació que reflecteixen sovint l'opinió de grups poderosos, més que la de la societat de base. No permetis que aquesta sigui l'única font d'informació que tinguin. Parla, discuteix, defensa i divulga la teva opinió.
3Construeix un argumentari personalitzat
Iguals en drets, tots som diferents en capacitats, cultura i maneres de fer. La veritable llibertat consisteix en poder actuar segons aquestes diferències. Argumenta amb els punts que tu creguis més importants, amb els que més sàpigues convèncer els altres, amb els més adequats a l'entorn social on vius.
4Incideix en els temes on tinguis més capacitat
Aprofita les experiències i coneixements personals, explica la teva visió en els camps on ets especialista, posa-hi passió, però també la serenor i els coneixements de qui ha estudiat el tema o algun dels seus aspectes.
5Aprofita la feina que altres estan treballant
Molta gent treballa en el mateix que tu. Alguns escriuen les seves idees en llibres, a la premsa o en pàgines web. En elles trobaràs molt material per recolzar els teus arguments, material que també pots copiar i fer conèixer al teu entorn.
6Utilitza els recursos de les campanyes
Persones i entitats desenvolupen els seus projectes i campanyes. A les webs i a les seus de les Entitats hi podràs trobar materials que t'ajudaran. Si vols organitzar alguna acció, debat o qualsevol acte divulgatiu, trobaràs companys que treballaran per ajudar-te: per acabar de convèncer a un grup d'organitzar quelcom, per trobar oradors o per fer-te arribar llibres, cartells i altres materials.
7Aprofita els materials
Hi ha qui edita llibres, fulls, cartells. Demana'n i distribueix-los: per les bústies, als mercats, als transports públics, als espectacles. La gent és receptiva, repartir els díptics et donarà la possibilitat de parlar del tema amb moltes altres persones.
8Empra les noves tecnologies: missatges SMS, correus electrònics…
No tot és la paraula i presència física, tots coneixem les possibilitats de mobilització que ofereixen els missatges de telèfons mòbils o els correus electrònics. Emprem-los, especialment els dies just abans de la consulta.
9Multiplica't: anima a altres fer el mateix que tu
Cada amic convençut per actuar en una campanya, duplica la nostra força individual. Dues persones en poden animar a treballar dues més, aquestes quatre es poden convertir en vuit… un efecte multiplicador capaç de mobilitzar una gran part de la societat activa del nostre país. Multipliquem el nostre esforç.
10Creu en l'eficàcia del que estàs fent
Cada persona que aconsegueixis que comparteixi la teva opinió és una petita victòria en front els que actuen quasi d'amagat del Poble i de les seves aspiracions i necessitats. La feina feta no serà mai en va, a part dels objectius concrets, sempre restarà la feina feta a favor del País i de la democràcia de base, una feina que donarà fruits en molts altres esdeveniments futurs.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de jordi domènech i arnau

jordi domènech i arnau

24 Relats

170 Comentaris

71149 Lectures

Valoració de l'autor: 9.27

Biografia:
Vaig néixer a Mataró el 9 d'agost de 1952. De petit vaig viure a Canet de Mar, vila d'on eren tan la meva mare com la família del meu pare. El meu besavi Lluís Domènech i Muntaner hi va estar especialment vinculat i la casa on vaig viure a Canet, és ara el seu museu
De petit ja m'agradaven molt les matemàtiques i l'astronomia (vaig acabar estudiant astrofísica). D'adolescent, ja a Barcelona, també em vaig afeccionar a l'electrònica, els escacs, la música clàssica i la muntanya. Durant sis anys vaig ser cap a un agrupament escolta.
El meu primer contacte amb la informàtica va ser el 1969 amb una màquina anomenada Olivetti Programma 101 que tenia 256 bytes de memòria. Més endavant van venir máquines més potents, calculadores programables, sistemes de desenvolupament de microprocessador i l'any 1979 em vaig comprar el meu primer ordinador, una Apple ][. Continuo amb la mateixa marca.
Vaig escriure el primer llibre (sobre calculadores programables) l'any 1981. La ficció va arribar més tardanament, el 1996. He tocat els gèneres de ciència-ficció, misteri i humor.
El setembre de 2003 vaig posar a internet la primera novel·la amb llicència lliure en llengua catalana: Memòria Prohibida,
He publicat a diverses revistes passatemps de caire matemàtic, problemes de lògica i mots encreuats. Durant un any vaig dirigir un programa setmanal de ràdio anomenat Ciència a l'Abast i més tard em vaig dedicar a redactar preguntes per a concursos de televisió, especialment de ciència, geografia i història.
He militat a diversos grups polítics i socials de caire independentista i no violent. Actualment treballo a Gent de la Terra en l'àmbit de la dinamització de la societat civil catalana.
Casat amb la Núria Breu, tenim dos fills: Pere (1984, futur geòleg) i Anna (1986, futura mestra d'educació musical)
zioljda@gmail.com