Condemna

Un relat de: Narcís Juanola

Quan després d'agafar aquella corba a més de cent vint i carregat d'alcohol em vaig trobar cara a cara amb el paio barbut, túnica fins als peus i manyoc de claus a la cintura, vaig entendre que les coses no rutllaven. Les llums de Tossa, emmarcades dins la foscor més absoluta, havien estat substituides per una composició celestial d'angelets, trompetes i núvols d'allò més kitsch. Vaig tancar i obrir els ulls un parell de cops però res no va canviar. El barbut va dir el meu nom, es va girar per obrir la porta que tenia al darrera i em va fer passar. No el vaig contradir, sense mirar-lo vaig creuar lentament el llindar i la porta es va tancar suaument.
Una legió d'angelets volava pel cel blau on una trentena de sols brillaven amb intensitat radiant. Hi havia àngels de tota mena: àngels amb cara de pocs amics repartint plagues i assejant assassinats amb maniquins d'aparador de grans magatzems; aprenents d'àngel de la guarda que pasturaven ramats d'ovelles abans de ser cridats a la protecció d'espècies superiors; àngels amb capet de nen i ales sota el coll que volaven com si fossin papallones; angelets negres que tot entonant la cançó de moda dels anys cinquanta reivindicaven una major presència dins la imatgeria popular; arcàngels amb espases flamígeres que es batien en duel a la recerca d'una mort impossible; àngels penjats d'un arbre anunciant, un cop i un altre, l'arribada del redemptor al milió de pastors que feien l'enèssima costellada a la vora del foc.
Sospesant la situació no vaig trobar cap raó que hi justifiqués la meva presència. La llista de pecats era tan extensa que enumerar-los un a un se'm faria llarg i feixuc; només amb els que feien referència al sisè manament ja n'hi havia prou per condemnar tota la humanitat. Durant els anys de vida terrenal havia posat molta cura per no caure en un paradís on el màxim grau de felicitat fos entonar salms a un creador melòman. Veia molt més interessant una discoteca sense refrigeració, plena de ritmes sincopats i personatges vermells i divertits amb enormes forquilles a les mans, que t'introduien en cadascuna de les varietats predicades a la terra pel gloriós Marquès de Sade.
La clientela d'un i d'altre lloc tampoc oferia gaires dubtes; abans de compartir l'eternitat amb nenes martiritzades i santes que havien deixat el braç incorrupte a la terra per alleugerir els mals dels dictadors que manaven per la gràcia de Déu, preferia el personal de les orgies romanes o de les grans bacanals del Hollywood dels anys trenta.
Un greu error s'havia produït en el procés de selecció, els mèrits que havia contret per entrar en aquella empresa eren del tot nuls. Havia de parlar amb el cap de personal i posar ordre a tot el desgavell.
Un camí s'enfilava al turó que tenia a la dreta on s'hi veia una ermita romànica flanquejada per un Crist Dalinià. Vaig pujar acompanyat per la sorollosa monotonia de mig milió de veus que entonaven el rosari. Un cop fet el cim vaig empènyer la porta de fusta i em vaig esmunyir dins l'edifici. El cor em feu un bot, per un moment em vaig veure dins l'after-hours de moda, però les ombres que havia identificat com a cambreres d'anunci de vermuth no eren altre cosa que santes màrtirs passejant els seus pits tallats o els ulls arrancats dins safates de plata.
Guillant ràpidament de l'ermita vaig baixar pel vessant contrari del turó. A l'altra banda, el conjunt d'edificis funcionals donava un aire modern a tot aquell conjunt bucòlic i avorrit. Em vaig encaminar cap el primer bloc, un pegot d'acer i vidre negre, on damunt la porta principal el rètol lluminós anunciava "Judicis finals". Pel sistema de megafonia demanaven que em presentés a la sala cinquena. L'edifici era buit del tot.
La sala cinquena era enorme, grans finestrals i cap moble. L'ull es va materialitzar dins el triangle lluminós damunt el meu cap i va detallar, fil per randa, la meva vida. Em vaig tranquil·litzar, per fi es descobriria que estava en el lloc equivocat.
Mentre la veu greu, severa, desgranava pam a pam el meu currículum de barbaritats em preparava pel clímax final que en mig de trompetes m'havia d'enfonsar cap a l'avern per gaudir de les orgies de foc, sang i sexe que tant havia treballat durant la vida terrenal.
De cop, però, la veu es va endolcir i recordant la paràbola del fill pròdig se'm va desvetllar el misteri: la intervenció decidida d'un capellà que, en observar la caiguda del cotxe pel cingle, em va administrar l'últim dels sagraments, m'obria el camí a l'etern regne del cel. Vaig quedar mut, una força interior em va menar cap a la porta del fons mentre s'esborraven poc a poc els records terrenals.
Astorat, vaig aconseguir preguntar per l'Enric, aquell company seminarista, mort uns anys abans. La resposta em va deixar glaçat. El renec esgarrifós quan s'esclafava a més de cent-cinquanta contra aquell camió entravessat a l'autopista el va condemnar per sempre a les roents flames de l'infern.
La meva darrera visió fou la de l'Enric; barrejat amb els llibertins i llibertines de totes les èpoques gaudia d'un èxtasi profund dins l'orgia que jo tant m'havia treballat. Per a mi havia arribat l'hora de fruir del goig del cant i de l'oració; en un no res tot va esdevenir blau cel.

Comentaris

  • Caram noi![Ofensiu]
    Maragda | 28-03-2005

    Em pensava ben bé arribar al final i descobrir que en realitat el narrador s'havia près un àcid i que patia al.lucinacions! Però hauria estat massa fàcil, no?
    Bé, he trobat el teu relat boníssim i m'ho he passat molt bé llegint-lo. I a més et vull felicitar per què escrius d'una manera excel.lent.
    Benvingut i endavant!

  • així de senzill[Ofensiu]
    kovnabo | 26-03-2005 | Valoració: 9

    jeje..quin riure. Molt guapo. Senzill i clar. Sembla ser que anar de cara avall o de cara a amunt aquí a la terra determina poc on, finalment, anirem a parar. El gir final és molt encertat. Felicitats!

  • molt ingeniós...[Ofensiu]
    ROSASP | 24-03-2005 | Valoració: 9

    Amb una ironia que esdevé molt natural, ens fas veure com pot canviar la vida d'una persona en el moment final, o en qualsevol moment de la vida.
    Aquell pobre que s'havia esforçat tant en guanyar l'infern, vet per on acaba la cel i el seu company que havia fet tot el contrari per un mal renec acaba a l'infern. Hi veig un paral·lelisme amb l'esforç de cada dia que moltes vegades no té res a veure amb el resultat que s'aconsegueix.
    El trobo molt ben narrat i divertit.

    Benvingut a RC, una abraçada i molta inspiració!

  • M'ho he passat...[Ofensiu]
    Llibre | 24-03-2005

    rebé llegint-me aquest relat. En tot moment mantens el punt de vista irònic i el capgirament de desitjos i i realitat.

    Certament, un fet concret pot canviar tota una vida. L'últim sagrament en el cas del teu protagonista. Un renec en el cas de l'amic.

    I això, és clar, ho podem traslladar a la vida quotidiana. ¿Quantes vegades veiem que no es faci justícia per aquells que ho mereixen? O a l'inrevés.

    I m'has fet riure, o somriure.

    Fins la propera.

    Salut!

    LLIBRE

l´Autor

Narcís Juanola

17 Relats

52 Comentaris

31699 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
Vaig nèixer a Girona ja fa alguns anys, potser massa. Tinc una feina que no em deixa gaire temps per escriure però malgrat tot he pogut fer i que em publiquessin una novel·la : "NO TINC REMEI" a Pagès Editors dins la col·lecció "Lo marraco" i que va ser finalista al Premi Ciutat d'Alzira l'any 1999. Si us fa gràcia llegir-la la podeu demanar a qualsevol llibreria ja que tot i no ser una novetat està en catàleg.
A part d'això he escrit alguns contes i m'agradaria fer la segona novel·la.
njuanola@ccrtvasi.cat