Voldrien que callés

Un relat de: Siset Devesa

Voldrien que callés, però jo encara tinc moltes coses a dir. Fa segles que canto : canto a missa, canto a bateig, canto a morts i a pedregada, canto a foc. Canto quarts i hores, dia i nit. Des de la meva talaia presideixo el poble i domino els tres-cents seixanta graus de l'horitzó. A peu pla, el comunidor -a quatre vents- mira enlaire i somriu : quantes tempestes devem haver vist passar junts?. Dins les entranyes, el meu inseparable batall m'obeeix sempre que li mano feina i se'ns sent de tot el terme estant. A baix, fins fa poc, eren els quatre gats de sempre : des d'aquí dalt veia com l'escenari canviava amb el curs de l'any. Els camps ocres de l'hivern viraven cap a un verd esplendorós a la primavera, que es tornava ben ros al pic de l'estiu. A la tardor, les vinyes agafaven aquell to de rovell i els boscos donaven pas a la més sonora de les simfonies de colors.

Però ells també van descobrir la bellesa del paisatge, -ai las !-, i ben aviat van venir-s'hi a establir, amb els seus cotxes, televisors, segones residències i piscines. Primer van aconseguir fer fora el bestiar. Es queixaven que la sentor dels fems els ofenia. De mica en mica s'han fet seu el poble i ara n'hi ha que diuen que amb els meus càntics no els deixo dormir i volen fer-me callar. Però encara hi ha qui conserva el seny i em defensa. Mentre hi hagi qui estima la meva companyia i la serenitat que ofereixo, no puc restar en silenci. Si jo callés definitivament, algú se sentiria abandonat, orfe d'aquella soledat sonora, ancestral, que fa tant temps que l'acompanya.

Comentaris

  • Comentari i resposta[Ofensiu]
    ciosauri | 28-06-2008

    Pobres campanes, que ja es posen a parlar i tot! Una bona idea, Siset. I una resposta que et dec: de l'àrea de Cultura de Begur m'han donat dos llibres per poder atendre les peticions dels meus dos lectors de RC i si em dius on vols que t'ho envii, ho rebràs per correu. Em pots escriure a ciosauri@hotmail.com. Salutacions!

  • Clar de lluna | 15-05-2008

    ...Sí noi, els temps canvien i l'essència de molts pobles també. Encara no fa gaire al meu poble les ovelles passejaven pels carrers o tallaven carreteres, però des de fa dos anys que no hi ha cap pastor actiu. En aquests moments ja hi ha més segones residències que cases habitades tot l'any.
    A l'hivern es respira calma i tranquil·litat; a l'estiu mil cares desconegudes poblen els carrers i els bars... però de bell nou arriba el setembre i recuperem en part la nostra essència, els nostres silencis i el cant que hi ha qui vol fer callar.
    Però benvingut sigui tothom amb respecte i bon pas per la nostra terra.

    I no, que no calli mai el seu cant.

    Un plaer de lectura! Una abraçada!

l´Autor

Siset Devesa

53 Relats

193 Comentaris

66142 Lectures

Valoració de l'autor: 9.94

Biografia:
"Dins es món que m'he inventat tot se mou a total realitat."

Multicinemes (Antònia Font)