Tres pescadors sants

Un relat de: liudmila


Un dia el prelat visitava una de les illes Solovec. La gent li van comentar: “Aquí viuen tres pescadors sants: Vaska, Vanka i Iliusha”.
No li va agradar aquesta declaració tan valenta: “No pot ser, ara ho comprovarem”.
Quan ell va apropiar a ells, va veure tres homes amb uns vestits vells, estripats, sense sabates, bruts. Va preguntar, fent-los la creu de benedicció:
-Expliqueu, com vareu arribar aquí i que feu?
-Fa vint o trenta anys varem patir un accident al mar: la turmenta va destruir el nostre petit vaixell; ens varem estat aguantat sobre una peça de fusta (de les restes del vaixell) i varem pregar i prometre: “Deu, si ens salvem i arribem al terra, mai anirem d’aquest lloc”.
Ens varem salvar i arribar a aquesta illa inhabitable. Un cop a l’any el cura del terra ve i ens confessem.

-Bé, però com us pregueu ja que és molt important?- va preguntar el prelat.
-Com ens podem pregar, si sabem només tres lletres i res més. Però sabem que hi ha Santa Trinitat el cel, i com que nosaltres també érem tres, varem inventar una pregaria: “Vosaltres sou tres, i nosaltres som tres, perdoneu-nos!”
-Ai-ai-ai! Així no es prega. Repetiu darrere meu: “Pare nostre...”

Van repetir varis vegades, fins que al prelat semblava que ho van aprendre. Va beneir-los i marxar de l’illa.
La nit era fosca, i caminant sobre la coberta del vaixell, el prelat va veure una resplendor just on era aquesta illa, i va pensar: “Pobres, potser la seva casa està cremant ara...”
Però la llum cada cop es feria més fort i s’apropiava... Va fregar ells seus ulls i no va creure: aquets pescadors, agafats pels mans, corrien sobre l’aigua cap el seu vaixell.
-Senyor! Perdona, hem oblidat les paraules de la plegaria que ens va ensenyar; ens la podries ensenyar un altre cop, si us plau?
-No crec que ho necessiteu: els vostres cors són tan nets, que podeu córrer sobre l’aigua que ni puc ni fer jo. Pregueu com ho vareu fer sempre i que el Deu us guarda!


(la llegenda traduïda i adaptada per l’autora)

Comentaris

  • La sabiduria popular...[Ofensiu]
    AVERROIS | 24-07-2011 | Valoració: 10

    ...té molta força.. hi ha més veritat en aquestes llegendes que en molts llibres de text. El boca orella fa que coses que van passar fa cents, potser mils d'anys hagin arribat a nosaltres, a lo millor una mica canviades, però l'essència és el que importa.
    Moltes gràcies pels teus comentaris.
    Una abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de liudmila

liudmila

108 Relats

177 Comentaris

99131 Lectures

Valoració de l'autor: 9.97

Biografia:
Traductora i escriptora:
Alexandr Puxkin, El conte: http://www.locantich.cat/2012/03/el-conte-del-pescador-i-el-peixet.html
"Les fots del coneixement dels Mags d'Orient": http://www.locantich.cat/2012/08/les-fonts-del-coneixement-dels-mags.html
L'autora del llibre "El Conte de l'espurneta del Sol: Un vatge d'aventura al Terra" (publicat Desembre 2014):
Bubok (en paper i ebook-pdf): http://www.bubok.es/libros/237722/El-conte-de-lespurneta-del-Sol-Un-viatge-daventura-a-la-Terra-Primera-Part
Lulu (en paper): http://www.lulu.com/shop/liudmila-liutsko/el-conte-de-lespurneta-del-sol-un-viatge-daventura-a-la-terra-primera-part/paperback/product-21940067.html
Lulu (en ebook-pdf): http://www.lulu.com/shop/liudmila-liutsko/el-conte-de-lespurneta-del-sol-un-viatge-daventura-a-la-terra-primera-part/ebook/product-21940086.html