Tracte a la Catalana

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Tractant amb antiguetats en pases de totes, unes d'agradables i unes altres que no tant. No tothom es igual remenant aquest genero, ja que hi han persones que li pasen les peces per les mans i no saben ni lo que han comprat, ni lo que han venut, només es pel lucre de fer uns diners.
El verdader anticuari no es així, compra la peça, se la mira, se la remira, se l'estudia, la saboreija, la valora i per fí un dia se l'ha de vendre doncs no pas tot es pot guardar.
Aquests som el meu home i jo, un parell de sabelluts. Aquelles fires de Madrid ens portaven sempre de cap, tenint el genero suficient per omplir l'estant, en Jordi el meu home, sempre hem volia agafar alguna peça de les de casa i jo li deia: "-Això també t'ho has d'emportar. Pero si en tenim genero de sobres per vendre. Ojala venguessim tres cuartes parts o la meitat."
-No dona no, si només ho vui ensenyar.
-No Vila no, vosté ho vol vendre, vinga! diguim lo que en vol que jo li compro.
I sempre acabava la peça al seu prestatge.

El tracte a la catalana comença un dia que va entrar un senyor a l'estand de Madrid, es va interesar per pintura d'època i jo vaig ocupar-me d'atendre'l, i li vaig ensenyar el que teniem. Entre tota la pintura exposada es va interesar per una que representava un neixement molt bonic.
-Que vale señora este nacimiento?
Jo li vaig dir el preu i seguidament hem va preguntar si la podia veure de redere, i jo mateixa li vaig girar i a continuació li vaig explicar:
-Mire esta en perfecto estado de conservación, es una pintura española del s.XVII. Fijese en las manos de la virgen, son una preciosidad de postura i delicadeza, i las ropas son extraordinarias, mire, mire! que transparentes tan bien logrados, pocos habra visto como estos. I bueno ademas es algo especial para nosotros, es pintura de nuestro país.
-El precio ja me lo ha dicho, si me lo quedara me lo arreglaria un poco verdad?
-Bueno como no..... si!
Repasant la llibreta de les compres li digué la rebaixa.
-Mire me lo quedo!... la pintura ja me gustava pero despues de escuchar las explicaciones que usted me ha dado cualquiera lo deja.
-Pues mire, me alegro por usted, porque hace una buena compra.

Aquell senyor hem va donar una paga i senyal quedant que el cap de setmana m'ho vindria a buscar.
El cap de setmana va arribar i el client no venia. Quan el diumenge a la tarda ja estavem recollint es va presentar escusant-se de que no havia pogut venir.

-Mire usted ha llegado justo ja lo ibamos a empaquetar para cargarlo mañana.

I agafant la pintura amb la mà hem va dir: - Es muy bonita eh! pero me lo podria rebajar mas!.
A mi no hem va sentar gens be de que hem digues allò, era volguer-se aprofitar d'un moment de final de fira i li vaig dir: -Esto si que no, la rebaja ya se la he hecho, sino lo quiere lo deja, a mi este genero no me importa volvermelo a quedar, le devuelvo el dinero de la paga y señal y listos.
Ell hem responguè: -No, no!, esto si que no! me lo quedo, me lo quedo.
I mentres ell agafà el talonari per pagar-me m'anava diguent.
-Pero es que un pequeño detalle, ya me lo podria hacer!
I mentres jo preparava el paper per enbolicar li vaig dir refunfunyant. -Que pequeño detalle ni que pequeño detalle, ni faré un pero tant petit haura de ser que........ mira....... un duro!!
Quan ell hem va donar el taló jo ja tenia el duro preparat a la mà i li vaig donar i hem va dir: "-Oiga que es esto?"
-Pues miri la rebaixa que li faig! un tracte es un tracte i un duro es un duro.
-Bueno esta es una de las buenas que me han pasado, este duro lo pondre detras del cuadro para que mis hijos sepan y se acuerden que esto fue el trato de una catalana.


Maria Pilar (Valeria)

Comentaris

  • Envial a www.guimera.info/avui/tribuna[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 11-10-2005 | Valoració: 10

    Hola,

    Coneixes la pàgina www.guimera.info ?

    Alla tenim un espai que diem la Tribuna, que penja de Guimerà.avui [ com un plafo de suro ],
    aquesta historia tevas, crec que lligarà molt be.

    Tens alguna imatge per il·lustrarla ?

    mora.a@guimera.info

  • La Banyeta del badiu | 26-09-2005 | Valoració: 10

    T'ha sortit un " retall de vida" molt ben relatat, és molt distret i sembla que ho vegis a primera fila, com si fos teatre.
    Un petonet.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314637 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com