Sheer Jade, l'olor del pa calent sortit del forn 1-15

Un relat de: T. Cargol

Sheer Jade, l'olor del pa calent sortit del forn

T. Cargol
(A Joan Sales per l'ús del seu olfacte )
1.- En Jeroni havia rebut l'encàrrec de la seva vida: una feina que l'atemoria i l'entusiasmava a l'ensems; que el mantenia viu, entonat, lligat a la vida i que li provocava també un gran neguit.
2.- Havia estat estudiant la memòria de les persones i havia teoritzat que en les restes orgàniques com la saliva, la suor i altres fluids o emanacions corporals s'hi amagaven codificats fets i sentiments que eren susceptibles de ser coneguts. El tema era important: un pas més enllà de la memòria, els records, hi havia el pensament, les idees. Les repercussions del tema sovint el preocupaven com si fos el descobridor de la bomba nuclear.
3.- L'estímul de descobrir, de tenir anomenada, de sobresortir i de passar a la posteritat invariablement s'imposaven: "Jeroni Farrerons Gómez, el descobridor dels depòsits de la memòria!"
4.- El seu caràcter producte, d'aquestes ambicions i de sotragades d'altres tipus, era agre. No en debades, la seva núvia de tota la vida havia mort recentment. Estava perfecta i es va morir!
5.- Mai no va reconèixer als familiars que uns dies abans havien tingut una discussió que l'havia afectada força.
6.- Fins i tot, el Mel·lo, el gos dels bombers que els havien deixat per l'experimentació, udolava i s'apropava a ella com si s'ensumés quelcom.
7.- "No cal pensar-hi més, són coses que passen" li deien els amics, però tots es quedaven amb el rosec - o com a mínim ell ho creia - de com podia ser; una mort natural en una persona jove i sana!
8.- El forense, Fortuño, no va trobar res estrany i no pas per que fos col·lega seu; treballaven d'amagat en substàncies que s'obtenien dels cadàvers de forma, sinó il·legal, sí "a - legal"; les dades de sang, suor, saliva, llàgrimes, passaven a llur ampli arxiu.
9.- El seu estil era agre, sens dubte, però en tot cas, era capaç de mantenir una certa relació social cordial, amb els amics sobretot, que s'autoimposava.
10.- Les enveges entre col·legues no ajudaven, però, a la dulcificació del seu caràcter; sovintejaven i generaven una confrontació i un odi eterns per veure qui era el de més èxit, el més llest i reeixit.
11.- En el terreny personal, a la seva manera, desprès de la pèrdua que havia experimentat, començava, a interessar-se de forma encara no prou conscient, per la seva ajudant, intel·ligent i, en conseqüència, per aquest motiu, indubtablement més atractiva.
12.- Coneixent-se una mica, tenia por que el seu caràcter pessimista pogués acabar afectant a les persones del seu voltant. Sever com era amb ell mateix i amb els altres, no tolerava que li donessin lliçons i l'ajudant - la Sheer Jade, provinent d'una família anglesa però que pràcticament havia viscut a tot arreu menys al Regne Unit - força perspicaç, no dubtava en mantenir en la ombra tota la potència del seu talent, que no era poc, per tal que la naturalesa, de certa patologia envejosa, del cap no es manifestés amb algun esbronc.
13.- Es podria dir que en Jeroni se sobreposava així a una inseguretat o complex d'inferioritat congènit o que l'acompanyava ja des de petit.
14.- Aquell matí no va començar molt bé; neguitós com estava per la presentació del projecte als col·legues del departament, no se'n va recordar de felicitar a la seva mare pel seu aniversari i de dir-li que no podria anar-hi a dinar - amb la consegüent trucada de retret posterior, al migdia, i que el deixava com un fill desagraït per tots els sacrificis fets -.
15.- La reunió es preveia moguda; podia resultar conflictiva per la novetat de l'enfocament que estava posant en marxa i endemés hi havia en Genís - en altre temps amic -, el seu oponent més fort, amb qui estava emprenyat; i no havia suavitzat les coses la indissimulada alegria espontània amb que s'havia pres la notícia de que li havien posposat la subvenció del projecte que portava entre mans des de feia algun temps.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer