Segon conte sobre una vivència imaginada de la mort violenta.

Un relat de: Arbequina

Avui m'he imaginat que moria afusellat. Ha sigut una visió horrible que m'ha fet patir d'espant d'una manera força real. Segurament, aquests pensaments m'han vingut induïts per un documental de la guerra civil espanyola que he vist aquest cap de setmana.

M'he vist en una filera que partia del meu esquerre. Érem tots homes, espatlla amb espatlla, esperant que els de davant, una filera molt semblant a la nostra però composta de militars armats, ens dones la mort tan temuda i tan poc desitjada.

Llavors, en un moment encisador, mentre sospesava quina de les dues fileres tenia més por, un ocell assegut a l'arbre del meu darrere es posava a xiular una estranya i aleatòria melodia. "El meu rèquiem, la meva cançó fúnebre", he pensat, mentre un somriure trist m'apareixia al rostre. "Que bonic està el cel, amb aquests núvols tan blancs. Que majestuós l'arbre que no puc veure!" I així lligant-me a la natura i acomiadant-m'hi, m'he adonat que no estava atemorit.

Aquest pensament, i cap altra cosa, m'ha oprimit dolorosament el pit. La por i, poc a poc, el terror, s'han anat apoderant de mi. "A ningú podré dir que he mort pensant en el dolç xiulet d'un ocell, i que no he tingut por; que he gaudit molt, en aquesta vida meva, dels núvols; que he estimat la natura... Res podré dir! Ningú sabrà...". Però, és clar, això no te cap importància un cop no hi ets. Així doncs, per què m'aterria d'aquella manera tan anguniosa?

Sense saber com ni per què, m'he vist suplicant amb la mirada el meu assassí. "Espera, si us plau, tinc que aclarir una idea que se m'acaba d'ocórrer. No puc morir sense dir a ningú que el cant de l'ocell... Ja ho tinc! He de donar un llegat...". Però no devia ser allò. Eren les excuses d'una consciència que es nega aferrissadament a deixar de ser-ho per sempre, d'una vida que es nega a morir i parla en por, implora desconcertada.

A la fi un objecte metàl·lic m'ha penetrat el costat esquerre del front. Mentre queia d'esquena, tres pensaments m'han obsessionat insistentment en un lapsus temporal molt i molt petit. El primer, com m'agraden els núvols; el segon, prefereixo els núvols a l'estúpid cant de l'ocell; el tercer, aquests han sigut els meus darrers pensaments, l'esquena ja no sentirà el cop contra el terra. Efectivament, no he sentit l'esquena tocar el terra. Què curiós, que no morís amb ràbia per fer-ho d'aquella manera tan violenta.

A la fi s'ha acabat la visió que he patit. No deixa de ser una experiència imaginada, però un dia la mort em trobarà a la realitat.

La qüestió és: tan m'atemorirà que els meus últims pensaments, que part del meu jo, l'últim, mori per sempre amb mi? Segurament sí.

Comentaris

  • Molt aconseguit¡[Ofensiu]
    Lilith | 25-12-2006 | Valoració: 10

    Si no fos perquè es impossible morir-se i després escriure, creuria que realment t'ha passat... Has aconseguit que em cregui el què m'explicaves, que la boca de l’estómac s'em tanques... Molt aconseguit¡

  • Un tema que fa pensar molt, almenys a mi...[Ofensiu]
    GTallaferro | 21-10-2006 | Valoració: 10

    Un relat que em fa pensar molt i molt. Per una banda, comentar-te que:
    Un germà de la meva àvia, que era capellà, va morir afusellat pels republicans al cementiri de Manresa i figura al llistat de màrtirs de la Guerra Civil del Vaticà.
    La vida és una gran contradicció basada en la dualitat frenètica:
    Com deus suposar, la meva àvia era franquista. La mort violenta li va prendre un germà i dos fills, que van morir per manca de medicaments, en poder dels republicans.
    Jo, en canvi, que vaig aprendre a estimar el record del seu germà i els seus dos fills, i també, l'estimava a ella amb bogeria, sóc republicana....
    Només et puc dir que aquella guerra va ser fraticida i que tots dos bàndols van cometre un munt d'atrocitats... Les ideologies polítiques estan molt bé, però la vida dels altres ha de prevaldre per damunt de tot.

    Per l'altra: Dir-te que jo no crec que tot acabi en aquest moment de la mort.
    Fa molt de temps vaig tenir una mena de somni: Era un oficial nazi. Estava en un paratge ple de neu. Vaig sentir com una navalla m'obria el coll. La sang era calenta i m'ofegava. Una veu en off em deia, que m'estaven executant perquè havia matat cincuanta russos. Jo no sabia, per aquells moments, que els nazis havien invadit Rússia.
    D'això en diuen records de vides passades...Reencarnació ?¡¡¡Com aquestes experiències, també he tingut d'altres records, on jo no era jo, sinó que vivia altres vides... en altres èpoques i amb el sexe diferent.
    No cal dir que no puc demostrar aquesta hipotesi, que molts, respectablement, titllaran de descabellada...Però, algú em pot demostrar que tot s'acaba, quan morim?

    Tinc molts moments que dubto respecte a tot aquesta temàtica tabú, de la mort, sobretot quan llegeixo a E. M. Cioran.
    Per la versió contrària, llegir: Brian Weiss i Elisabeth Kübler Ross.

    Merci per haver-me permès explaiar-me.
    Records!!!!

  • La vida, per sobre de tot[Ofensiu]
    | 28-06-2006


    Crec que és molt encertat aquest escrit sobre els pensaments d'algú que està a punt de morir de forma violenta i injusta. Aquesta gent estava enmig d'un conflite molt complex i visceral, moltes coses en joc, però malgrat tot, amb la mort al davant a ell tot això ja no li anava ni li venia. Es preocupava per coses més essencials, com ara la natura.
    I als afuselladors, què els passava pel cap? Segurament molts d'ells no eren més que persones obsecades convencudes de que el seu bàndol era sempre el correcte. Tot i això, molts d'altres podien haver arribat a aquesta situació de forma forçada o inevitable, a contracorrent. Per aquests, amb la mort dels afusellats ells també devien perdre una part de la seva vida. Potser aquests també es fixaven en el ocells o els núvols blancs just abans d'apretar el gatell, tot i que aquest pot ser un pensament una mica macabre.

  • Un relat amb bellesa[Ofensiu]
    Unaquimera | 11-06-2006

    Aquest segon conte teu sobre la mort canvia molt la situació respecte al primer: si en aquell la situació era claustrofòbica, en aquest és una mort a l'aire lliure però sabuda d'avançada, la qual cosa porta la por fins a l'extrem, el terror.
    A l'últim moment, la bellesa omple el pensament: el cant de l'ocell, la imatge de l'arbre, els núvols.

    Aquest contrast deixa un bon gust a la boca de la lectora, una cosa així com la xocolatina dolça que et posen al costat del cafè amarg. Un contrast ben trobat que no embafa la ràbia ni la immediatesa de la mort.
    Això si, queda el desencís per no poder comunicar a ningú l'últim pensament... suposo que demostra la importància del contacte humà, de l'intercanvi , del traspàs de nocions, pensaments, sensacions... si no les trasmetem, tenen menys sentit, veritat? per això, doncs, comuniquem-nos!

    Un text amb un ritme narratiu tranquil que no s'altera en cap moment, tot i la cruesa del tema.

    Una abraçada ben viva,
    Una quimera

    Ah, per cert, gràcies pel 10: jo tampoc dono massa importància a la nota, però ja que ho destaques, t'ho agraeixo. Com tu dius, molta gent dóna 10 o no valora: Tots els criteris són vàlids i jo no conec els de tothom, però suposo que alguns posen un 10 perquè (amb el curiosíssim sistema de puntuació de la web resulta que) si donen un 9 o un 8, baixa la nota del relat i de l'autor. Si no volen que passi això i no volen posar el màxim, alguns prefereixen no pujar ni baixar la nota, o ja no en posen mai per no entrar en el joc de les valoracions numèriques. És una mica enredat, però no és gaire important, al menys per un bon grapat de gent; per altres, suposo que sí importa: cada lector i cada autor té els seus criteris. J
    o abans que la nota prefereixo un bon comentari ( engrescador, suggerent, crític però de bona pasta, afectuós, sincer, curt o llarg, tant em fa! ), o sigui, com els teus! M'encanta saber que gaudeixes amb els meus relats!! aquesta és la millor nota que em pots oferir...

    fins aviat!!

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Arbequina

Arbequina

30 Relats

348 Comentaris

56995 Lectures

Valoració de l'autor: 9.73

Biografia:
La veritat: no m'agrada escriure. Però durant un temps va ser la manera en què vaig canalitzar el plaer per crear, que abans aconseguia composant al piano, del que em vaig veure físicament allunyat. Tot i que ara m'apassiono composant a la guitarra, encara vaig escrivint. M'ha quedat, sorprenentment, com a hàbit. Així i tot, ni el talent ni el gust que tinc per aquests dos arts és equiparable i, com ja deia en una biografia anterior, tan sols Txèkhov aconsegueix fer-me intuir que la literatura és gran, molt gran, potser tan gran com Bach, com Mahler, com la música dels millors.
Com a lector sóc irregular i caòtic. Porto molts llibres alhora, de diverses disciplines, i els vaig acabant de mica en mica. M'agrada llegir de tot, però llegeixo poca poesia - i massa història, potser.
Com a "escriptor" afeccionat, sóc encara més caòtic i, de fet, no porto al fi cap de les idees que em venen al cap i que tan sols escric fins els tres quarts, la meitat, la quarta part, una frase... hi ha de tot! N'hi ha que estan acabats i els considero inacabats.

De mi - com si no hagués parlat de mi als paràgrafs de damunt - dir que em dic Xavier, tinc 25 anys, sóc economista, sóc exagerat, no m'agrada Barcelona, no m'agrada el cava, no sóc ni misteriós ni dolent i , per tant, a les dones no els agafa massa sovint l'impuls instintiu de voler conèixer-me i canviar-me (i, per tant, voler-me), sóc ateu, sóc liberal, penso que la societat catalana ha de prendre absoluta sobirania de sí, sóc estranyament feliç i, la veritat: no m'agrada escriure.

Que tinguin un bon dia.