REPTE CLÀSSIC CCCCXXIII (423): "AUSTERITAT" - El tren de les deu (13-05-2010)

Un relat de: REPTE CLÀSSIC

*


Tema: Austeritat

Extensió: 500 paraules com a màxim
Paraules clau: pensions, funcionari, medicament i xec.

Durada: 7 dies
Guanyador/a: darkmanText guanyador:


El tren de les set

S'asseu sol, el tren està aturat i buit. Reviu els seus amics, no l'han deixat del tot. Rememora frases soltes i converses enceses. Política, esports, afers socials, viatges; tots els temes tenien cabuda en el reduït espai dels quatre seients que ocupaven els companys de trajecte, camí de la facultat. Cada dia era diferent, una sorpresa, li agradava viatjar en tren i conèixer gent nova. Algun cop solia tornar llegint.
I llegeix, encara ara, qualsevol dels llibres que pengen dels prestatges de l'estudi, un fantàstic àtic adquisició dels avis, cent seixanta metres quadrats amb vistes al parc, a dues passes de l'estació dels ferrocarrils. Somiar despert és l'herència del pare. Quan no llegeix, escriu, és el seu medicament i ho fa amb vehemència. El raig de paraules que bullen dins del cap, surten escopides com lava d'un volcà irat, deixant avançar rius candents, amb lentitud, i morint en un antic oceà calmós.
Alça els ulls, res no canvia, l'obsolet vagó fa olor de resclosit. Els vells parracs que ahir vestien els seients no mostren el color original, sembla talment l'esgrogueïda oficina d'un funcionari xaruc. Avui tampoc engegarà el tren de les set.
Al tard i amb sort, tornarà a l'àtic espartà. Menjarà i haurà passat un altre dia més. Estirat al llit tancarà els ulls per reviure un passat més jovial, recordarà moments més acolorits, quan ser auster era un pecat mesquí. En aquells temps l'aire estava empudegat de fums diversos i l'aigua ho era tot, menys aigua, i la solidaritat era un mot desconegut, però hi havia gent. I ara, ara la gent... qui sap on para. Ningú camina pels carrers. Tots han marxat, i un dia ho farà ell. Recorda el silenci després del xiulet estrident, crepuscles de por, crits, corredisses, una guerra sense enemic a la vista. Mai va saber d'on varen arribar, eren estels fugaços a la matinada que trencaren l'harmonia dels dies banals, omplint d'odi la quietud. Les ciutats varen quedar buides, en poc temps, arbres i plantes recuperaren l'espai cedit al ciment. Algun cop, tot fent cacera amb l'arc, ha vist ombres que el fugien esmunyint-se entre altres ombres, potser no està sol, potser no és l'últim ésser viu, però ja fa temps que no parla amb ningú.
Havia desitjat acabar l'estudi per no viure amb l'ajustada pensió que rebia el pare, aquells diners no omplien la seva vellesa, estèril xec de vida sense expectatives. Vol oblidar el temps passat, però enyora tota aquella fanfàrria de colors. Remulla els sentiments recordant l'eufòria de la joventut perduda.
I a l'endemà baixarà a l'estació. Com sempre, el rellotge marcarà les set, on es va aturar una matinada. Les portes del vagó estaran obertes, també com sempre. Escamparà la pols d'un seient i s'asseurà a llegir. Sap que algun dia haurà de seguir les vies del tren i baixar a la gran ciutat arran del mar. No podrà recuperar la família ni els amics, però li agradaria veure món i tornar a banyar-se en el mar.
Veredicte: Les deliberacions de les jutgesses

Entrega de premis: Les declaracions del guanyador/a

El post de la Convocatòria del repte


Altres textos presentats:

· Senyora, això és suborn ! - Núria Niubó
·no hi ha mal que cent anys duri... - sulfuric
·L'escriptor - Filalici
·Entre amics - Maurici
·Música esfèrica - deomises
· Què és l'austeritat? - Joan Gausachs i Marí
· Comença la festa - Sangifetge
·De bon conformar - Vladimir
·L'accident - mateuComentaris

 • Acumulant errors[Ofensiu]
  nuriagau | 25-05-2010

  ·423, en números romans, s'escriu CDXXIII
  ·El repte del deomises no era fora de concurs
  ·El relat del Vladimir empra el plural majestàtic
  ·El tren del darkman surt a les 7h. Tot i que, si ja no surt mai...

  Qui en diu més?

  Petonets a tots els participants

 • quin tren?[Ofensiu]
  Galzeran (homefosc) | 25-05-2010

  No crec que al protagonista li faci cap molèstia l'hora, però en el títol diu; "El tren de les set".
  De tota manera, gràcies, guanyador del repte!

 • l'he tornat a llegir, aquesta vegada ja amb esperit malèvol i buscant errades.

  He disfrutat llegint-lo.

 • montserrat tafalla rigol | 24-05-2010 | Valoració: 10

  soc la persona menys indicada per criticar relats dels altres. Em falla l'expresió, tan oral com escrita, no tinc referents ni base literària. Només puc dir si m'agrada o no. Intentaré no fer el ridícul.

  A mi no em recorda el mecanoscrit d'en Pedrolo, amb l'únic que coïncideix es en una situació de futur desprès d'una ecatombe.

  Que es pot catalogar com de ciencia-ficció, per mi, no hi ha dubte.
  El personatge fà una introspecció i en certa manera, arrossega al lector a fer-la també.

  Fà bastants anys que vaig llegir relats de ciencia ficció als fascicles de la col.lecció "Nueva Dimensión" de Nebulae (ara son article de col.leccionista). Aquest tema es repetia força, peró, sempre l'argument era original.
  El teu relat, que jo sàpiga, també és original.

 • gypsy | 24-05-2010

  Un repte de gran qualitat i amb registres molt diferents.
  Tots tenien alguna cosa especial.

  PD:Ah!, les jutgesses: impressionants!, llàstima de l'espifiada del participant deomises que el van posar al sac dels fora de concurs, pobre. Ara, com que va enredar la troca amb posts estranys, no és tot culpa d'elles...

l´Autor

Foto de perfil de REPTE CLÀSSIC

REPTE CLÀSSIC

254 Relats

352 Comentaris

277713 Lectures

Valoració de l'autor: 9.58

Biografia:
Ets un/a guanyador/a del Repte? Felicitats! Aviat veuràs el teu relat publicat!

QUÈ és un REPTE ? Molt fàcil :

El Repte, és una proposta que ha sorgit entre els autors i lectors de Relats en català. Es tracta d'un exercici narratiu que combina imaginació i destresa. S'ha d'escriure un relat sobre un tema concret que tingui entre dues-centes i mil paraules, quatre de les quals estan predeterminades i cal incloure-les de forma obligatòria. El Termini de presentació dels originals el tria el Jutge, que és l'anterior guanyador. Amb una setmana sol ser suficient. Els nous Reptes es pengen al Fòrum i en el mateix post: els relats que optin a guanyar.

La persona que resulta guanyadora tria el nou tema, les noves paraules i valora els relats que es presenten al nou Repte decidint-ne el corresponent guanyador. I així successivament.

Us hi animeu ? ;)

Ets el Jutge d'aquest Repte i has decidit qui és el/la nou/nova guanyador/a del Repte ?

Bé! Ara has de publicar-lo aquí.

El nom d'usuari és: guanyadordelrepte
La contrasenya la pots demanar al FÒRUM o al correu electrònic de l'ARC (l'Associació de Relataires en Català).

Clicant AQUÍ trobaràs La PLANTILLA!


Encara no saps de què va el Repte? Fes un cop d'ull als relats que ja hi ha publicats. Per més informació, pregunta al FÒRUM!

A reptar s'ha dit!