Records amb ketxup i mostassa. (Passió)

Un relat de: Yurral Salocín

Ostres! Amb aquest pa t'ho menges -va dir la Pepa mentre jo em menjava un frankfurt en un panet que vessava de ketxup i mostassa- Ja està vist que tens el gust al cul, si hi ha aquell -i va assenyalar una mena de xapata llarga i prima- que està boníssim.
-Jo me la vaig mirar i li vaig dir -Mira, fa anys quan anàvem amb el meu pare a Cambrils ens duia a un restaurant, allà, sempre a les postres venia el cambrer i ens cantava la llista -Hi ha flam, mató, crema catalana ... -El meu pare sempre el tallava i deia -Mandarines -El cambrer continuava amb -iogurt, gelat, ...- I el meu pare -Mandarines- Aquelles mandarines que ell es menjava amb veritable passió eren poc saboroses, aspres, la pell dura com un pneumàtic Michelin, i tenien uns pinyols tan grans que més que un codi genètic semblava que duguessin un arbre enroscat a dins. Jo mai no vaig entendre per que hi anàvem allà, i ell em responia sempre que per les mandarines. Aquell pa que tu dius, n'hi diem muntanyès, i jo en menjo cada dia.
Després en engolir el darrer tros vaig tancar els ulls i em vaig veure vint-i-cinc anys abans, amb la sal del mar enganxada a la pell, la moto parada sota la fresca ombra d'una figuera i la Judith ...- Collons que bona que estava la Judith!
- Què remugues - va preguntar la Pepa que feia estona s'havia despenjat de l'explicació.
- Res dona, res, coses meves. Un altre frankfurt si us plau! També en panet. -Ara entenia què tenien les mandarines del pare. Tenen sabor els records? Vaig pensar mentre farcia aquell pa de ketxup.

Comentaris

  • directe al pinyol[Ofensiu]
    qwark | 29-11-2006

    Sintetitzes en un minut una idea entranyable (els records tenen sabor? Recorda una mica a un eslògan... Pèro ara no ve al cas, això). M'agrada el to lleugerament humorístic, una mica tendre també, que fas servir i la clarividència que tens per anar al gra (o hauríem de dir "al pinyol"?) i arrodonir tot el relat. Un esquema clàssic, amb els moments ben marcats (conflicte, flashback i resolució).