Quin merder per una llanterna!

Un relat de: nuriagau

*


Dedicat als bicirelataires: darkman, Ferran Planell, güitxi,
Jordi, kispar fidu, Mandalf, mar, REGOR, uanra i Xantalam



Quin merder per una llanterna!

      Uf! Que cansat que estic! Acabo d'arribar de colònies! M'ho he passat d'allò més bé, però crec que he ficat la pota. La veritat és que he perdut la llanterna del Miquel, però… no crec que n'hi hagi per tant! Us ho explicaré…

      Tinc sis anys i he anat, per primer cop, tres dies de colònies. Tenia moltes ganes d'anar-hi, últimament, la meva vida està envoltada de dones que ploren.

      La mare està estranya, potser és perquè està embarassada. L'avi diu que les dones, quan esperen un fill, estan carregades de romanços. Jo no sé què són aquests romanços, però, últimament, plora sovint. Quan ho fa, m'amago; a mi no m'agrada que em vegin i penso que a ella, tampoc.

      Recordo que plorava freqüentment poc temps abans de separar-se del pare, però des que vingué a viure amb nosaltres el Miquel, semblava que la nostra vida havia millorat.

      De tant en tant vaig a casa de la Montse. La Montse és la parella del pare. Té dues nenes: la petita és una ploramiques i la gran, també. L'Aina, que té tres anys, sempre que no aconsegueix allò que vol, acaba plorant. L'Andrea, de tretze, es passa les hores a la seva habitació lamentant-se que el noi que li agrada no li fa cas.

      Si la filla que tindran la meva mare amb el Miquel, d'aquí un parell de mesos, també surt tan ploranera, no sé pas què faré... No es pot viure envoltat de tantes dones i de tants plors!

      Doncs, veureu, tenia tantes ganes d'anar de colònies i, una mica més, i no hi vaig. Quatre dies abans, em començà a fer mal l'oïda i vaig tenir febre. L'àvia em vingué a buscar a l'escola (la mare no podia perquè treballava) i m'acompanyà a la pediatra. La metgessa em receptà un antibiòtic per curar-me l'otitis i m'assegurà que, si prenia la medicació, podria anar de colònies perfectament. Així que ja us podeu imaginar que em vaig proposar prendre aquell xarop fastigós, que ja coneixia d'altres ocasions, sense protestar. No em podia perdre les colònies! L'àvia també estava contenta. Jo crec que ja es veia aguantant-me aquells tres dies, a casa seva, si és que no hi podia anar.

      Amb el Miquel ens entenem molt bé. Li agraden molt els esports i a mi, també. Sovint anem al parc amb una pilota i fem uns quants xuts i, si està lliure la cistella de bàsquet, juguem al vint-i-u. Abans que la mare es quedés embarassada, sortíem tots tres amb les bicicletes els diumenges. Últimament, ell queda amb uns amics els dissabtes per fer ciclisme de muntanya i no m'hi deixa anar. Diu que sóc massa petit i que no resistiria el recorregut sencer.

      Però el Miquel m'estima molt i m'ajudà a fer l'equipatge de les colònies. Vaja! Fins i tot, em deixà la motxilla, la que duu normalment quan va amb bicicleta, i la seva lot. Em va explicar que convenia posar el sac a sota i... No us avorriré amb la resta d'instruccions, d'acord?

      La mare em vingué a acomiadar fins a l'autocar i em digué:

      -Et trobaré a faltar, ninó. A la nit, t'enviaré un petó i bufaré ben fort perquè t'arribi fins a la teva llitera. Tu també ho faràs?

      -Sí -li vaig respondre, malgrat saber que els petons no arriben tan lluny. A ella li agrada dir-me coses d'aquestes i a mi, també. És tan dolça...

      Abans del primer dinar de l'estada, vaig agafar la motxilla per buscar el xarop. Vaig obrir la butxaca i vaig treure l'ampolla i tres quadradets de color morat que deien "CONTROL". No sabia què eren i els vaig ensenyar a la senyoreta:

      -Això, t'ho guardo jo perquè són coses de ta mare.

      -Són del Miquel -li vaig assegurar-, la motxilla és d'ell.

      Durant els tres dies, els nens i nenes estàvem distribuïts en diferents grups d'indis. Jo era de la tribu dels Pells-roges. Els guanyadors de les proves foren els Apatxes. Què hi farem! A nosaltres ens hauria agradat guanyar però, com que els Apatxes tenien la filla d'una de les senyoretes, doncs... Suposo que ja m'enteneu i que no cal que ho continuï explicant, oi?

      Quan ens tocà preparar-nos per marxar, no vaig trobar la lot del Miquel. Els meus companys tampoc l'havien vista. Segurament la vaig perdre la nit que els monitors ens explicaren històries fantàstiques, mentre miràvem les constel·lacions. Així que vaig intentar fer la motxilla a partir de les instruccions que m'havia donat ell; pensava que, d'aquesta manera, s'enfadaria menys per la pèrdua. Al setembre, pel seu sant, li'n regalaria una de nova.

      Quan baixàrem de l'autocar, la senyoreta em digué que volia saludar la mama per comentar-li que havia pres rigorosament la medicació. No em permeté que em quedés amb elles mentre parlaven. No sé què es digueren, però vaig veure com li donava el xarop i els quadradets morats.

      Després d'això, la mare i jo anàrem caminant fins a casa, sense parlar, ben agafats de la mà. A ella li queien llàgrimes. Realment m'havia trobat a faltar tant, en aquests tres dies? Quan arribàrem a casa, telefonà al meu pare. Vaig escoltar com li demanava que em vingués a buscar, que havia de parlar amb el Miquel i preferia que jo no hi fos. No entenc res: acabo d'arribar i ja em fa fora. Vosaltres creieu que perdre una llanterna sigui tan greu?

Comentaris

  • Realment és un plaer visitar els teus[Ofensiu]
    Romy Ros | 08-10-2009 | Valoració: 10

    relats perque treus temes i descripcions de sota les pedres: les noves estructures familiars, la visió d'un nen i la tristesa de la mare; tot farcit d'un llenguatge entenedor i ple de la tendresa i innocència d'el nano que ho mira tot amb ulls vitals. Enhorabona per aquest relat.

  • Bon relat![Ofensiu]
    brins | 22-07-2009 | Valoració: 10

    M´ha agradat tornar a llegir aquest relat que ja havia vist al Repte. Té aspectes molt bons; l´originalitat d´explicar-nos la història un infant, el llenguatge planer que sentim proper, la sorpressa final que astora el lector, i la tristesa que podem intuir en una mare decebuda. Enhorabona!

    Pilar


    PS Com portes l´enyorança d´aquest nen tan eixerit que tens? Ja queden menys dies...

  • Ostres![Ofensiu]
    rnbonet | 06-07-2009

    Divertida, encantadora,... Com no? De mestra!
    Salut i rebolica, xicona!

  • El comentari del Repte 389, "Coses de família"[Ofensiu]
    Dolça Parvati | 05-07-2009

    L'autèntic repte del teu relat és aconseguir el to de lúcida ingenuïtat que tenen els nens. I ho has resolt molt eficaçment. Aquest nen sembla una veu en off que va deixant pedretes en el camí per a arribar a la situació final.

    Si un relat està basat en un fet real, la dificultat, en la meua opinió, és dotar-lo d'una consistència literària que passa per farcir tota mena de detalls que en l'anècdota potser s'han obviat perquè no són necessaris. Convertir-lo en literatura, vaja.

    Em sembla una lliçó magistral de la lògica que mou els xiquets -quin merder per una llanterna!- tan diferent de vegades, o gairebé sempre, de la del món adult. A aquest xiquet, això sí, no se li n'escapa ni una del mapa emocional de la família, i tot i que es confessa incapaç d'explicar molts perquès, el com el té més que sabut: les dones que ploren, l'àvia que es posa contenta per no haver d'aguantar-lo, el disgust final de la pobra mama embarassada... I tot per un a lot perduda i uns poquets quadradets...

    Si anem als detalls, molt aconseguida també la recreació de les noves estructures familiars com a conseqüència del divorci dels pares i també la posició del xiquet respecte de la seua família. Mestria, la teua, en més d'un sentit.

  • Amb el tendre vocabulari[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 04-07-2009

    d'un nano de sis anys deixes un rerefons de problemes molt actuals. Et felicito.
    No sé què m'ha passat amb el comentari que t'he fet dels nanorelats. Perdona'm. Suposo que algú m'ha distret.
    Un petó.
    Nonna

  • Ja ja![Ofensiu]
    bruNa | 01-07-2009 | Valoració: 10

    El tweu relat és genial! Pobre nen, trobarse amb allò i no saber qué és! jaja

    està molt ben escrit i la oeda és molt bona. M'agradaria saber si en Miquel s'enfada per la pérdua del lot. Encara no he entés perqué plorava la mare quan anaven cap a casa.

    Merçi per comentar-me el relat dramàtic!

    bruNa.

  • Santa innocència[Ofensiu]
    Naiade | 01-07-2009 | Valoració: 10

    Bon relat, vist des de la ment d'un nen. Com és nota que ets una bona observadora i no et perds els detalls. Quina innocència, no la tindríem que perdre mai. Una acurada descripció de moltes famílies del nostre entorn.
    Cada vegada escrius millor!!

    Una abraçada

  • Ostres, Núria, quina història més ben portada![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 30-06-2009 | Valoració: 10

    Escrius sempre molt i molt bé, però m'agrada de tu les sorpresees que ens prepares sempre i que fan de la lectura un deliciós plaer. Aquesta és bona, eh? I aquest Miquel és una mica soca però aquestes coses passen. No es pot estar amb tants ulls a l'hora.
    La meva història de l'ungla és 100% autèntica. Crec que no tinc tanta imaginació com per inventar-me un podòleg tan surrealista.
    Per desgràcia de la meva família, ja torno a parlar com un lloro i a cantar com una alosa.
    Molts petons a tots

  • M'ha agradat[Ofensiu]
    Josoc | 30-06-2009

    com tots els teus relats, si bé aquests és una mica diferent.T'has sabut posar en la ment d'un nen, potser de l'edat del teu fill. Com sempre les últimes frases donen el toc de gràcia al tema.

  • Amb molt d'encert[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 29-06-2009 | Valoració: 10

    has sabut posar-te a la pell d'un nen explicant la seva història trista d'una forma molt tendra i simpàtica alhora, malgrat el contingut que hi ha al darrere.
    Una lectura molt àgil i agradable. El títol i la pregunta del desenllaç són captivadors. Ha estat un plaer tornar-te a visitar, Núria.
    Un petonet.
    Mercè

Valoració mitja: 10