Novel.la per capítol setmanal.

Un relat de: Esquitx

EL PERFECCIONISTA

Dramatis Personae



JOAN BALDRIC I VIVES, l'arquitecte, el perfeccionista.
ANTÒNIA, la seva muller.
ALBERT JUNCADELLA, psiquiatre.
BLANCA BELLFAIG, la seva dona.
Na FELA de can Despou, dispesera, a Saví, el llogarret
RIGOBERT BELLFAIG gran senyor.
ARNAU BELLFAIG, el major els Bellfaig.
PASQUAL BELLFAIG, germà petit de Don Rigobert.
CLOTILDE BELLGAIG, germana seva
TÒFOL, pastor dels Bellfaig, a Saví.
LLUÍS SAFONT I FONT, metge de Saví
Mn. JESÚS PORTELLA, capellà de Saví.
CAMIL CAMPDESUNYER, arquitecte del patrimoni nacional.
JERONI MOLTÓ, metge de Saví.
La FILLA de na Fela de can Despou..
XAVIER BLANC I NEGRE, passant, aprenent de detectiu.
CONRAD MARIMON, gerent de "Pisos i fàbriques".
ESPERANÇA DE LAS MERCEDES PUIG-OLZINELLES DE FLUVIÀ
I DE MONTCLAR, marquesa.
ROBERT ERMENGOL, arquitecte, gran creador.


(L'acció de la novel.la transcorre durant els primers anys noranta)




EL PERFECCIONISTA

Cap Pàg. Í N D E X

11Presentació d'en Joan Baldric i Vives, arquitecte, perfeccionista. Escriu al "seu" diari, tot i que mai li publiquen els seus articles. Sofreix malsons, potser per la seva impotència d'aconseguir perfeccions impossibles.

29 La vida d'en Joan. I la de la seva família.

315Article d'en Joan sobre la llibertat . Angoixes pel problema d'haver de pagar impostos, malson inclòs..

421Antónia, dona d'en Joan, l'aconsella que es faci visitar per un psiquiatre. El visita el doctor Albert Juncadella, que li recomana de prendre quinze dies de descans a Saví, un llogarret del Pirineu.

527Saví: el poble. Na Fela i la seva fonda de can Despou. Les desgràcies de na Fela, i acusacions contra els vils Bellfaig, cacics del poble.

635Joan dóna una volta pels entorns de Saví. Topa, a muntanya, amb en Tòfol i el seu gos, el Pigat. En retornar al poble coneix la filla de na Fela. La nit li permet de conèixer-la del tot. Com es deu dir?

744A la taverna del llogarret se li presenta el Dr. Safont font de saviesa, i rallador incansable.
.
849Joan esmorza amb un amic seu, Camil Campesunyer, cap de Patrimoni, que ha anat a Saví a examinar l'estat de l'església romànica del llogarret, que es restaurarà. Converses sobre l'art de la restauració de monuments. Missa amb sermó, que ou en Joan, i durant la qual sofreix un estrany tropell.

959En Joan es refà, tot interrogant-se què li podia haver esdevingut. Dina amb en Camil el restaurador. Opinions i discussions. Enuig. Conversa amb Mn. Jesús, el capellà del llogarret.

1069Don Rigobert Bellfaig, el sogre del Dr. Juncadella, crida en Joan per a fer-li un encàrrec com arquitecte. En Joan, d'antuvi, el rebutja, tot i que més tard l'accepta: es tracta del projecte d'una urbanització muntanyenca. Conversa.

1177Joan fa uns apunts pel poble quan se li atança un vell -el Ranc- que li explica estranyes històries sobre "el castell", la residència dels Bellfaig. El castell, diu, està embruixat. Un jove s'acosta a la parella i explica més coses...

1284Ha mort Don Arnau, ofegat amb un coixí mentre dormia, segons opinió del Dr. Safont. Arriba al poble la policia. Investigació.

1393Visita d'en Joan al Dr. Safont. Com que oficialment es reconeix que la mort de Don Arnau fou natural, Joan pregunta al Dr. si ha canviat d'opinió per pressions dels Bellfaig. El Dr. s'ofèn. En Joan desvia la conversa comentant la seva estranya i llarga insensibilització durant la missa. Hipnosi a distància, diagnosticà elDr. Paraules malagradoses d'en Joan. trenquen la visita.

14100En Joan fa una partida de dòmino a la taverna amb tres desconeguts que esperaven un quart per a fer-la. Opinions del tres sobre el mort i sa família. Novetat: es troba penjat d'una biga, a les golfes del castell, a D.Pascual.

15110Joan escriu sobre els actes i passions humanes. Fela comenta les novetats del poble. Joan decideix, fart, anar-se'n. Aquella nit, potser casualment, torna a Saví la filla de la Fela. Nova nit "de desig i de foc".

16119Retorn d'en Joan a casa seva. Ressentiment de la seva dona per l'oblit de la família durant tots els dies d'absència. Visita a "Immobiliària Altes Torres", amb tarja de presentació de D. Rigobert.. Encàrrec especial que en Joan dubte si accepta.. Escriu, mentres ho pensa, sobre el sentit de la vida.

17128Joan pensa i cabdella records per afrontar la vida... Paus amb la muller, basant-se en mentides...

18132Joan segueix amb les seves antigues feines, però canvia la seva actitud amb els subordinats. Analiza les condicions de l'encàrrec Bellfaig, que accepta amb astúcies per sobreposar-se a l'estafa que li pretenen fer. Llegeix la notícia de la mort de Donya Clotilde Bellfaig, a Saví. Joan visita el Dr. Juncadella per a donar-li el condol. Coneix a la muller del Dr, Blanca. Converses i opinions sobre l'estat de la societat.

19142Visita d'en Joan a la Sra. Juncadella, tot i que sap que el Dr. és fora. Blanca li explica les seves inquietuds, i tot abominant del sexe, viu la parella profunds deliris eròtics paranoics... E.H.D. (Egoïsme, Hipocresia i Desvergonyiment) serà la futura divisa d'en Joan.

20150L'encàrrec de la Immobiliaria canvia en Joan. La creació l'absorbí. El seu món es limità a la contrada de la Vall Safageda, on s'havia d'aconseguir la millor vida possible. Als sis mesos entregà el projecte. El seu visat "oficial" exigia pagar-lo, que malgrat el seu cobrament d'acomptes, en Joan exigí que fos abonat per la Immobiliària, ja que els acomptes eren per despeses. Una estafa!-clamà el client. Don Rigobert afirmà estar disposat a tot per a recuperar els "seus" diners.

21158Conversa dels pares d'en Joan sobre la societat. Dicussions amb intervenció de Sòcrates, els Cínics...i Antònia. Retirada nocturna, amb... filosofia casolana.

22166D.Rigobert dóna tres dies a en Joan per retornar els diners. Consultes . Decisió d'en Joan d'anar a Saví per parlar directament amb el gran Bellfaig. Aquest senyor es nega a rebre'l. Converses amb coneguts de Saví. Coneix un nou personatge -un passant- que es creu detectiu-psicòleg.

23182El detectiu Blanc, enacarregat per en Joan d'unes investigacions sobre els morts Bellfaig, conversa. Contestes iròniques d'en Joan. Desgradable visita a cal metge Safont. Conclusions provisionalssobre uns assassinats. Però, quants?

2411Per pressions d'en Bellfaig, Joan és acomiadat de les seves feines a Barcelona. Depressió tràgica d'en Joan. Lenta recuperació. Visites per trobar feina. Descobreix un possible amic: Ermengol. Li fa una recomanació: visitar "Pisos i fàbriques" on li podran donar feina.

25202Conclusions de l'aspirant a detectiu. Inaudit!- exclama en Joan.. Escriu un article: "On és la justícia?". Un embull, opina l'Antònia, la muller.

26212El Cap de "Pisos i fàbriques" rep en Joan. Com que el troba massa vanitós li ofereix un càrrec de delineant projectista. Joan accepta. Coneix la nova "casa". La troba anormal, i com a tapadora de negocis bruts. E.H.D.., la seva divisa, l'ajudarà a viure...

27222La vida d'en Joan es normalitza. Rep, tanmateix la visita d'una dama de l'alta societat: Donya Esperança, marquesa. Ha comprat una parcel.la a Safageda i hi vol fer un xalet, amb l'ajuda d'en Joan. EHD dóna empenta a en Joan per aconseguir la confiança de la dama. Visita als marquesos. Conversa. Esperances de futur.

28235Visita a Robert Ermengol. Aquest informa al Joan que el marquès és un dels magnats de la droga, soci d'en Bellfaig. Joan, fuig... Fent camí, somnia l'assassinat de tota la gent dolenta d'aquest món. Presentat el primer croquis de xalet a la marquesa, és aprovat. Un mes de termini per a desenvolupar-lo. L'entrega, cobra, i li ordenen la seva renúnia a la direcció de l'obra. El Sr. Bellfaig l'havia tornat a enfonsar!

29243Visita a la Vall Safageda. Emoció i horror per com ha desvirtuat el projecte d'urbanització d'en Joan Baldric. La dona i ell dinen a Gallifa, la vila dels aplecs ecologistes.

30254Joan raona sobre els mals que fan i poden seguir fent tots els bellfaig d'aquest món. Conclusió: exterminar-los! A.C.S.! ( Assassinats per Caritat Social). S'hauria de promocionar el moviment.. En Joan en parla amb en Robert Ermengol, que el treu de casa...

31268Joan decideix acabar, de moment, amb un malvat. Esbrinarà la vida del Bellfaig de Saví. Demana ajut al detectiu Blanc, i adonant-se de les seves mancances, disfressat i mig foll, va ell mateix al castell a descobrir motius per acabar amb el seu enemic número u. I descobreix coses...

32282Visita al Dr. Juncadella. Li confessa que creu haver-se tornat boig perquè està ben decidit a fer assassinar tots els malvats del món, començant pel seu sogre.. Ha estudiat el crim perfecte... A.C.S.! Diagnóstic del Dr.: Parenquimahipofisari d'Abramovitz. Li recepta remeis, i li dóna un consell: que deixi que les coses li lleneguin. En anar-se'n, el Dr. es pregunta qui déu ser l'hereu del seu sogre...

33290Les visites periòdiques d'en Joan a cal Dr Juncadella tenen èxit. En Joan va millorant, tot i que el Dr. Juncadella es va preocupant. Sembla que se li encomani la recent dèria d'en Joan Baldric.

34297Don Rigobert Bellfaig s'estimba, a la sortida de Saví, conduïnt el seu magnífic Ferrari nou, sense anar acompanyat, aquesta vegada, per excepció, del seu gendre ni de la seva filla. Funerals del prohom. Sopar dels Baldric amb els Juncadella. Projectes de futur, vista l'herència rebuda.

35306La Sra. Blanca Bellaig emprèn el seu èxi
t financer. Anomena Director General al Joan Baldric, que renuncia. Es reserva fer la feina que sempre havia somiat: projectar i crear arquitectura i urbanisme. Demana, tanmateix,la col.laboració del seu company Robert Ermengol. I seguí, ja per sempre, la seva vida preocupada... i perfeccionista... I va escrivint articles pel seu diari. L'article d'avui es titula: "Enginyers i arquitectes: culpables". Són culpables de seguir construïnt edificis fràgils en comptes d'edificis per sempre...



FI DE LA NOVEL.LA

























































Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Esquitx

Esquitx

117 Relats

175 Comentaris

137242 Lectures

Valoració de l'autor: 9.79

Biografia:
Felanitx,1920
Barcelona, 1924 i següents.
La guerra, amb els republicans.
Camp de concentració.
Més guerra, amb els "nacionals".
Esudià pintura... i pintà.
Estudià matemàtiques... i en donà classes durant 25anys.
Estudià arquitectura... i construí centes de cases a Catalunya i, poques, a Mallorca.
Féu el doctorat... i té el títol de Doctor.
Aprengué a escriure... i escriví.
Publicats, fins ara, alguns llibres, un dels quals és "Cascarrulles.40 anys 'arquitecte".
!998. ISBN-8489698-1 DL B-12.572-98