Lucidesa nocturna

Un relat de: T. Cargol

Per a mi la nit és l'allargament agònic de la tarda, el moment més complet del dia; tot el que queda pendent, manté la vigília per tal de poder arribar a assolir allò que s'ha somniat i es desitja. Però insisteixo, no hi ha altre moment més complet que desprès de satisfer la gana i reposar, i quan el cos ja ha assolit el ritme adequat. Si no recordo malament, em vaig fe gran a l'hora de la migdiada.

Per a mi la nit és la foscor, territori de l'absència de mirada; feblesa, fredor, allò incert, desconegut, que provoca sorpresa i temor, allò que m'arrauleix i em fa venir són; decididament no sóc amant de la nit. De ben petit queia rendit desprès de tot el dia. La meva mare em trobava a l'escala de casa on m'havia refugiat per descansar.

És cert que he tingut uns pocs bons moments; memorables, de plenitud i d'eufòria: nits de Sant Joan, nits de xerrera amb els amics, de descobriment, però,....trobo més prometedora i constructiva l'alba, quan no hi ha ningú i surts a trepitjar bosc i emprens el camí: hivern o estiu, principalment l'estiu. No sóc bon conversador, la prova és que faig servir aquí la primera persona - estic sorprès i estupefacte, d'haver-me conegut -; la conversa és l'amiga nocturna.

De més gran, la nit és el territori del desvetllament solitari, secret, i de la lucidesa; i de la són a l'alba. S'ha acabat aquella dormir tan profund, potser s'han acabat els somnis i només queden les preocupacions, per qualsevol cosa, per la vida. Es l'hora de les vívides veritats personals: "És quan dormo que hi veig clar" diu el títol, bé, quan em desperto a mig dormir, en el meu cas!

Lucidesa que et desvetlla a mitja nit un cop has fet el primer descans i que s'oblida pel matí per estranyes raons metabòliques i fisiològiques.

Comentaris

  • Em sembla recordar...[Ofensiu]
    rnbonet | 29-09-2006 | Valoració: 10

    ...que no caminava jo per aquestes latituds quan el tema del repte. Perquè si no, m'hagués encantat participar-hi.
    No sé qui va dir que la posició horitzontal era la més típicament humana, perquè aclaria -aclarava- les idees, el pensament, etc. (O siga, tot allò que ens diferencia dels altres animals)
    I tu has fet diana, amb aquest 'assaig', ajuntant-la a la nit, la placidesa, el silenci...
    Amb seny. Amb trellat, com diem nosaltres.
    Molta salut i molta rebolica, xicon!

  • Mon Pons | 01-09-2006

    Diuen que cada societat humana atribueix un valor diferent al somni i la seva funció. Quan el món material es considera real en última instància, el somni queda reduït a fantasia o fisiologia; quan es creu que el no-material o l'espiritual són de primera importància, el somni és molt valorat per si mateix. Els sistemes conceptuals que intenten integrar les percepcions interiors i les exteriors fan insistència en la continuïtat de la plena consciència que uneix la vida onírica i la vida desperta.

    PS. Gràcies pel teu comentari.