L'estació dels homes eterns

Un relat de: Biel Martí

Les portes dels grans magatzems, adornades amb unes tires de coloraines i amb porexpan en forma d'avets, pares Noel, campanes i estels amb purpurina, van obrir-se al trepitjar ell la goma del terra. Centenars de persones es barallaven en un formiguer per trobar el regal adequat. Ell ja sabia tot el què volia comprar, començava l'odissea de cada Nadal, de cada any. Encara a l'entrada, va treure un paper de la butxaca de la jaqueta i se'l va mirar: pel cosí Robert l'últim CD de SuperDJ's Fashion, quins ous! Per la cunyada Berta, unes cortines grogues per la sala d'estar; pel seu germà Carles, la recopilació en DVD de El Padrí; per sa mare un estoig de dibuix tècnic; pel seu marit un llibre sobre els Asteques que havia vist algun dia en algun lloc i que segurament en aquells magatzems no hi seria; pel seu pare uns altaveus nous per la cadena nova; per la seva germana i el seu cunyat un mural de plàstic per col·locar-hi fotografies, que podia penjar-se a la paret del menjador; per la nena tenia l'encàrrec de trobar una caseta infantil que no fos massa típica, s'excloïen Disney i princeses. Per la tia una torre pels discs i els vídeos. Per l'àvia un joc nou d'agulles de mitja i de ganxet, per la seva companya un perfum i tants llibres com pogués trobar d'aquell escriptor alemany... com es deia? Böll o una cosa així.
Va sospirar. Cartells amb les ofertes i amb les exclusives semblaven barallar-se amb els indicadors d'on es podia trobar cada cosa. Les escales mecàniques tenien una cua de gent esperant per pujar-hi. Noies amb elegants faldilles i bruses i nois amb pantalons de ratlla i americana es mesclaven amb els clients compulsius. No li agradava el Nadal. El tió tenia certa gràcia, però els reis eren una ximpleria religiosa i ell era profundament ateu. Va fer el cor fort i es barrejà amb la marabunta d'éssers humans i aspirants a humans que recorrien els passadissos i els estants, intentant llegir els cartells anunciadors que penjaven del sostre: "Objectes per a la llar" i "Oci" a la zona Nord, "Complements" i "Perfumeria" a la zona Sud. Va encaminar-se a la zona dels perfums on una noia amb un somriure tant gran que semblava que hagués de menjar-se-li les orelles, li va trobar el "Eau de la mer bleue", que costava 85 cuques. Havia calculat que es gastaria aproximadament 400 euros en aquells regals, clar que part d'ells els compartia amb la seva companya i d'altres amb el germà o amb la mare. El fet que ell fos l'encarregat de les compres encara no era del tot clar i, segurament no s'esclariria mai, però tothom tingué excuses perfectes per, aquell dissabte de desembre, escapar-se. Va treure la llista i tatxà el perfum.
A la segona planta hi havia els electrodomèstics al sud i les eines de jardineria i bricolatge al nord. Va recordar el regal de l'àvia i tornà a la primera planta, que semblava cinc minuts més tard, més plena que abans. A l'apartat de complements hi trobà dues coses: la primera era el joc d'agulles i la segona era la Clàudia. Ella buscava unes anelles per tovallons. Fou una trobada estranya. Van xocar els seus colzes i van girar-se a mirar qui envaïa el seu espai vital (tant poc controlable en uns grans magatzems una setmana abans de Nadal) i es van quedar mirant. Ella va posar-se vermella, ell va acalorar-se.
-Perdona, sóc la Clàudia.
Ell havia de reflexionar primer. Amb un perdona n'hi havia prou, però ella s'hi presentava. Podia mostrar la seva vessant més desagradable i fer-se l'ofès o podia tornar-li cortesament la salutació. Tenia una sensació que no recordava, com si arribés tard al tren i hagués de córrer o el perdia per sempre i estigués condemnat a quedar-se eternament a l'estació, lamentant-se per no haver sortit de casa. Sí, era una sensació complexa per tenir-la en fragments de segon, malgrat tot la podria haver descrit perfectament.
-No, perdona tu. Em dic Sergi.
Es va produir un silenci còmode, és a dir, un intercanvi de l'iris dels ulls que demanava, precisament, silenci. Al cap de poca estona ell va tossir artificialment i va pagar el joc d'agulles, mentre ella treia el moneder. Es va quedar mirant-la, però hagué d'apartar-ne els ulls al sentir-se dolgut, no per sentir desig o atracció, sinó per què el que sentia era diferent i no volia. Havia de tornar a ser ell, havia de tornar a pensar com ell. Com aquell home que portava una eternitat a l'estació, deixant escapar els trens... conformant-se amb el primer tren que va trobar... No, no, reacciona!
Ell no es presentava d'aquella manera a no ser que pretengués alguna cosa, va pensar pujant les escales mecàniques i tatxant el regal de la iaia de la llista. Havia costat 26 euros. Acabava de comprar el present de la seva companya i ja estava mirant enrera a veure si la Clàudia també pujava per les mecàniques. Ets roí, va pensar, ets roí i menyspreable. Va pujar directament fins la tercera planta: "Roba i complements per l'home / noi / nen". S'havia desconcertat i va mirar la llista, no hi havia de fer res en aquella planta. Altre cop cua a les mecàniques...
"Roba i complements per la dona / noia / nena". No podia deixar de pensar en la Clàudia. Li venien al cap escenes de diferents pel·lícules romàntiques que començaven amb un encontre fortuït: "Serendipity", "Enamorar-se"... Cinquena planta: "Audiovisual". Salvat. La recerca de l'últim CD de SuperDJ's Fashion el mantindria ocupat durant una llarga estona, la ment deixaria de barallar-se entre mostrar les imatges de l'Anna, la seva companya, i les de la Clàudia, que ara semblaven envair-ho tot quan deu minuts abans no existia. I les paraules d'ella recordant l'any en que la feina els havia separat, dient-li-ho a cau d'orella...
-No vull tornar a passar un Nadal sense tu.
Sóc un tio coherent, adult i responsable, va pensar. Estimo l'Anna. Busquem el maleït disc. I si estimo l'Anna i n'estic tant convençut, què collons m'ha passat allà baix? El noi uniformat li va comunicar que el CD estava esgotat, que en rebrien més el dilluns. Volia polir-se totes les compres aquell mateix matí, hauria d'anar a alguna altra botiga. Va trobar el "pack" de "El padrí", va ratllar el nom de la llista i hi va sumar 90 cuques. Va comprar també els altaveus, per un preu no gens mòdic a compartir amb son germà. A la mateixa planta, a l'altre costat de les escales mecàniques, podria comprar els llibres. El dels asteques, un totxo considerable, valia 59 euros, i en va trobar només un de Heinrich Böll que l'Anna ja tenia, les "Opinions d'un pallasso".
- A la llibreria de l'altra cantonada tenen també "Dones a la vora del riu" i algun altre, d'aquest autor.
La Clàudia el mirava amb un tímid somriure mentre aguantava a les mans "Molloy" de Beckett. Un altre cop no, es va dir, això no és normal. Serà millor que te'n vagis, no la tornaràs a veure, serà una anècdota que oblidaràs demà.
- Si vols després hi haig d'anar... - va dir amb veu una mica tremolosa.
- Val, sí d'acord.
- Quedem a la porta d'entrada d'aquí a una hora?
- Perfecte.
No, seria una anècdota que no oblidaria mai, i ara se n'adonava i... Perfecte? Havia dit allò? No, no, no. Perfecte no era. Va pujar a la sisena planta: "Jocs i joguines". Tenia una cita? No, no tens una cita, idiota. Simplement t'acompanyarà a la llibreria del costat i ja està. Però mai li havia passat res semblant, ni tant sols quan tenia les hormones desenfrenades i semblava portar un cartell a l'esquena que digues: "Estic intentant lligar". La caseta amb dibuixos d'animals de granja li va valer 60 euros. Durant el retorn a la planta baixa, va pensar que si trobava ara la noia li diria que no podia anar a la llibreria, que tenia pressa o una cosa així. I es va imaginar l'escena on ell apareixia com un tipus que pot permetre el luxe de refusar algú com ella, perquè ja té parella i perquè pot triar i remenar entre les diferents pretendents... Mira que ets capullo. La Clàudia és maca, físicament és clar, perquè com a persona igual és una psicòpata o una llunàtica. No, no ho és, es va dir, per alguna raó que no arribava a entendre s'anava formant una percepció ennuvolada. Però l'Anna també és maca, físicament i personal, i no vol tornar a passar un Nadal sense mi, allò pensà però sabent que s'ho deia per por a creure's massa qualsevol altra possibilitat. Amb els ulls desenfocats cap a la multitud, es va veure assegut en una estació de tren d'homes eterns, tornant-se gris, tornant-se humit, florint-se. Però i l'Anna? L'Anna havia estat un tren agafat amb presses per no quedar-se sense, potser el seu encara no havia passat...
A "Objectes per a la llar" va adquirir unes cortines discretes per la cunyada Berta i a complements va comprar la torres pels discs i el mural de plàstic per la seva germana. Només faltaven els llibres de la Clàudia, no, de l'Anna, i el disc del cosí Robert i... Els instruments de dibuix tècnic. Al plànol de la planta baixa indicava que el material escolar i artístic era a la última planta. Va mirar el rellotge, tenia vint minuts. Clar que sempre podia retardar-se... o no anar-hi... Va pujar a corre cuita les escales fins la planta en que havia de trobar l'estoig de dibuix tècnic: 136 euros! El va comprar, el va tatxar de la llista i va mirar el rellotge: 6 minuts. Havia acabat a temps. Quan la va veure esperant-se al costat de les portes dels grans magatzems, amb una jaqueta llarga de color negre i el cabell caoba recollit en una cua de cavall, sota les llums nadalenques, va tenir una sensació diferent. I amb aquesta sensació, sense dubtes al cap, s'hi va acostar i es van encaminar cap a la tenda de llibres. Cada cop que la mirava, la imatge de la seva companya s'esvaïa una mica, i cada cop que la sentia, creixia dins seu un convenciment, una seguretat. I allà la connexió, per què era això el que ell percebia, va ser completa. Després de les compres, van deixar els paquets als cotxes que, curiosament, eren aparcats quasi l'un al costat de l'altre a l'aparcament públic de la plaça. Van anar a prendre un cafè, van xerrar de les seves coses, sense
explicar-se la vida, opinant sobre això i allò altra. I mentre la mirava, mentre l'escoltava i li responia, va pensar: "No vull tornar a passar un Nadal sense tu".

Comentaris

  • Sí, ja sé que te l'havia comentat, aquest...[Ofensiu]

    ... però company, veig que també literàriament parlant estàs d'enhorabona!!! Felicitats per haver estat finalista amb aquesta obra als Premis Constantí i per la publicació del relat! Espero que ens avisis oportunament quan surti el llibre, perquè vist en pantalla és una cosa... però tenir-lo imprès en un llibre n'és una altra! Salut i lletres, company!

    V.

  • Thalassa | 02-03-2006

    per contra del que et diu en pivot, a mi sí que m'agraden les formes "anà", "digué",... les trobo fantàstiques pel mateix fet que ell les troba arcaiques, perquè no les acostumem a utilitzar, és com el parlar de vosté, ho trobo deliciós.

    El relat ha estat fantàstic, he trobat presiosa la Claudia i el Sergi, per primer cop, decidit, innovador... M'ha encantat com has descrit l'instant dels iris, la mirada, el cop de colze, la pèrdua d'espai vital i dels trens. M'encanten les estacions de tren i, és un recurs que per bé o per mal l'utilitzo sovint.

    No t'hi puc posar cap pega perquè m'ha agradat moltíssim.

    Felicitats i gràcies per aquesta bona estona.

    Thalassa

  • homes[Ofensiu]
    donablanca | 04-03-2005 | Valoració: 9

    està molt ben escrit i potser és aixó el que fa que li falti un amica de força. Si el relat és massa descriptiu li resta capacitat per imaginar al lector.
    de totes formes grmaticalment està molt bé

  • Una bona narració[Ofensiu]
    pivotatomic | 22-12-2004

    Abans de res, dir-te que em sembles un narrador molt eficaç, que saps com explicar una historia i fer-la interessant. No estic d'acord, però, amb alguns comentaris que han fet altres companys més avall. No crec, per exemple, que aquest sigui un relat que destaqui per les descripcions. I, pel que fa a la reflexió sobre el consumisme, m'atreviria a dir que l'has fet servir més com un recurs còmic i costumista que no pas com una ácida crítica o una descripció angoixant. M'equivoco?

    Una altra cosa, i això és una dèria personal... No m'agrada gens la forma verbal "Digué", "Anà", etc... i em sembla molt més àgil "va dir", "va anar". El digué em sembla arcaic i estrany, perque ningú el fa servir. T'ho has plantejat mai? Què en penses?

    Per últim, et diré que de tots els autors que he llegit fins ara, crec que ets el que més s'assembla a mi, tant en estil com en sol.lucions (referències cinematogràfiques, us de l'ironia). Però això no estic segur de si es un elogi o una crítica, la veritat ;-)

  • Angoixant sensació[Ofensiu]
    Alícia Gataxica | 09-12-2004 | Valoració: 10

    Angoixant sensació! Quan a un l'angoixa la sensació de trobar-se rodeja't de gent, els regals nadalencs poden ser un suplici, i la dèria consumista ens porta fins i tot als que no ens agrada la gent a ficar-nos en aquesta mena de formiguers mortificants. Tanmateix a mida que avança el relat la sensació d'angoixa es transforma en quelcom més real, més personal, més palpable. Una casualitat, una coincidència, un lleu cop de colze fa replantejar la vida, els sentiments i el futur, i tot per un cop de colza i una mirada colpidora.

    És un sentiment molt íntim que podem copsar en un moment, de veure passar el tren, de tenir por d'haver-lo perdut, de tenir terror d'agafar-lo. En Sergi és decidit i valent i l'agafa. Potser ell no és el tren de la Clàudia, però a vegades el risc val la pena, et fa viure malgrat que després resulti que no era el seu tren. Felicitats, has creat unes imatges i uns sentiments amb els quals hom es pot identificar, sobretot amb l'angoixa de perdre la teva oportunitat!

  • Una bona crítica...[Ofensiu]
    Gorwilya | 07-12-2004

    M'ha agradat molt el teu relat i la crítica que has fet sobre el consumisme durant aquestes dates...
    Penso igual que la resta de vosaltres, per tant no millor no tornar a repatir el mateix... :P

    Una abraçada i sort!

    Gorwilya

  • Compri, compri, compri...[Ofensiu]
    Shu Hua | 06-12-2004 | Valoració: 10

    M'agrada com has descrit el consumisme modern i te n'has rigut d'aquesta necessitat que tenim de comprar, regalr i ser regalats... Però els regals no tenen per què ser un objecte, com diu el Miquel.
    Bé jo buscava el teu últim relat per repondre't al teu comentari sobre "Jo el vampir" i m'he trobat amb el concurs del Nadal. Doncs ja posats, et voto.
    És evident que a tu et van les descripcions. Aquí expliques una història, però el gruix del text és una descripció costumista. Se'n podria fer una pel.lícula fàcilment.

    Respecte al que em dius en el meu relat, no està inspirat en "Les cròniques del vampir Lestadt" sinó en la sgona part: "La reina de los condenados". Em va impressionar tant la pel.lícula, que la vaig tornar a veure a la setmana següent, però aquest cop acompanyada per un paper i un retolador d'aquests de punta fina. I sí, algunes coses s'hi assemblen bastant. Però mai escrivim coses originals de debò, sempre surten d'algun lloc. Al final em va quedar diferent i em va semblar que ja n'hi havia prou.
    Quant allò que s'assembla al "Dràcula" per la idea de la reencarnació, doncs no, a mi el que m'ha inspirat ha sigut, precissament, la idea de lareencarnació en sí. Tot això ho he posat en el lloc d'explicació dels textos.

    Pel final, i és clar que em pots dir el que vulguis, si el teu comentari no era ofesiu de cap manera.

    I ja acabo. Una abraçada
    Glòria

  • De la grandiloqüència d'un títol gairebé[Ofensiu]

    de reverència has passat a un relat quotidià (no senzill, perquè jo ja m'havia fet un embolic amb els regals i la llista, i el no sé què més) divertit, irònic (com ens tens acostumats, dit sigui de passada) i crític amb la societat consumista. En aquest sentit, el comentari del miquel resulta molt agut: "Fixa't: el millor regal per en Sergi i la Clàudia va ser un cop de colze.".
    Per cert, miquel, gràcies per la informació, no en sabia res, d'això d'aquests orígens.
    Bé, Biel, aquí tens el meu vot i aprofito l'avinentesa per desitjar-te bona entrada al grup dels 50 amb el proper relat!

    Salutacions,

    Vicenç

  • M'agrada[Ofensiu]
    Far de Cavalleria | 01-12-2004

    veure com el protagonista troba el seu regal i com a mida que es carrega de regals, descarrega prejudicis i s'hi llença definitivament a descobrir-la, descobrir-se

  • Comentari en clau positiva[Ofensiu]

    Quina mania amb això dels regals, no?
    Diu que aquests tradició vé de l'edat mitjana, o més, quan els feudals regalaven quatre nous (per dir alguna cosa) als seus súbdits quan aquests, farts de vi, anaven a reclamar-los una mica de justícia.

    Fixa't: el millor regal per en Sergi i la Clàudia va ser un cop de colze.

Valoració mitja: 9.5

l´Autor

Biel Martí

84 Relats

620 Comentaris

237976 Lectures

Valoració de l'autor: 9.29

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona el 4 d'agost de 1973. La meva infància va transcórrer amb una normalitat quasi absoluta. A EGB, cada mes feiem un concurs de relats per classes, i d'aquí em va l'afició a escriure. He estudiat educació social i vaig fer uns quants anys psicologia, fins que per desamors i desmotivació ho vaig abandonar. Després d'haver treballat en gairebé tots els camps que aquesta professió m'ofereix, actualment treballo de tècnic de joventut al Vallès Oriental. He viscut tota la vida a Barcelona (Guinardó, Poblenou, Carmel), però ara visc a Premià de Mar.

Tinc al·lèrgia als acars i als gats (un record per la meva exgata, la Runa, que ara passeja pel pis d'un amic), sóc fòbic a les aranyes i a les alçades i no suporto els coloms de ciutat. Sé parlar català, castellà i anglés, i tinc nocions de francès.
Autors destacables: Nabokov, Capote, Chejov, Greene, Cortázar, Auster...
M'encanta el sol, la lluna, el mar... El color taronja i el color negre.

I sí, jo vaig ser fan de Bola de Drac

El meu emili: martiramos@gmail.com
El meu blog en castellà: www.lapsicologiadelosmonos.wordpress.com