Les joies catalanes

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Actualment a l'arxiu històric de la ciutat de Barcelona són conservats 24 volums, uns volums amb cobertes de pergamí que van des de l'any 1577 al 1702. vuit corresponent al segle XVI.
Per aquest llibres he vist com els administradors tenien una caixa a la qual posaven uns saquets de canemàs, degudament retolats amb les joies rebudes, sempre que aquestes no anessin ja condicionades amb bosses, capses, cofres de metall i petits joiers amb calaixos i esmeriats forrats de seda o pell. El llibre de les joies coneixem la nomenclatura pròpia de les obres de les pedres i altres elements que les componen.
Que solien tenir les pedres com les malles de les cadenes o les peces dels collars. Els diamants per exemple segons llur talla eren dits taula punta triangle esquena d'ase les maragdes i les turqueses així com els granats els robins els safirs podien ésser còdols tombes o taules. Les perles prenent nom de la dimensió i de la semblança de la forma en trobem de pèsol de cigró de pera i carabassera el barbecho que apareix alguna vegada pot designar així mateix una forma de perla poc polida.
En el llibre de passanties, i sempre són bones mostres representatives de l'època a la qual corresponen.


Com a joies més destacades en aquest llibre podem trobar:
Botons de cristall amb una roseta d'or , una cadena d'or esmaltada en blanc i negre i perles, quatre canelobres de plata, un collar de cristall en la qual hi ha sis peces de cristall guarnides a cada cap d'or esmaltat en gris. Un collar a dins d'una caixa negre coberta de cuiro feta en forma de mitja lluna 1577, una creu de Sta. Eulàlia esmaltada en blanc amb una roseta blava encastat en tres diamants i un rubí i així un incalculable ventall de peces de joieria.

La joieria a Barcelona va agafar molta empenta als anys 1860 a l'època del modernisme els dos germans Mas Riera, van crear joies molt sumptuoses i de molta categoria i les venien arreu d'Europa. Totes les senyores de prestigi tenien el seu poder alguna joia de Mas Riera. A Barcelona podien presumir, ja en aquells temps, de moltes joieries de prestigi. Ara actualment a les grans subhastes també les presenten fent un bon paper els compradors i sempre ha sigut així la senyora de la casa ha lluït les seves joies sent la via va representació del ben estar de la família





Comentaris

  • Els joiers catalans...[Ofensiu]
    kukisu | 13-01-2008 | Valoració: 10

    eran famosos arreu. Quina llàstima que moltes d'aqueste joies s'haguessin de vendre després de la guerra per poder comprar el menjar d'estraperlo. A casa no en va quedar cap, ni de coberts de plata tampoc. Les persones que fugiren als pobles van ser afortunades, en aquest aspecte.
    Una abraçada, estimada Pilar.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314692 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com