L'APOTECARI BRUT

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

L'apotecari brut estava establert al número 52 del carrer sant pere més baix després de l'enderrocament del barri de ribera,puigcavans es trovava en un del carrers tirats a terra per l'aixecament de la ciutadella, Aquest establiment és un dels de procedencia més antic de la ciutat, de la seva classe puigcadata del s XVI.
La seva fundació va ser feta per un sacerdot que trobant-se amb la necessitat de mantenir als pares i la germana respectivament va al.legar que la paga eclesiástica no li donava prou per les seves despeses. Per aquestes raons van cedir-li el permís de venta.
L'apotecari brut es va fer famós perquè feia uns pegats que tenien la doble virtut de fer tenir fills a les dones que en desitjaven i no en podien tenir, i de fer-los perdre a les que n'havien de tenir i no en volien. La gent contava que la gràcia del pegat s'alterava segons la manera d'aplicar-se: si es posava recte feia un efecte i de través un altre. Conten d'una dona que havia de tenir un fill i preferia evitar-lo, que va aplicar-se el pegat en sentit contrari a l'efecte que ella desitjava i en comptes de tenir un fill en tingué tres.
Aquesta farmàcia posseïa una col.lecció de pots decorats amb blau i en motius mitològics i bíblics realitzats per un ceramista Italià de sabona.també un morter de grans dimensions datat al 1600,una farmacopea datada al 1580. Una gran varietat de botelles,figuetes i utensilis farmacèuitcs molt interessants datats tots del 1600,una talla de la verge del roser del 1700 aproximadament,l'època del barroc pur,un rellotge del sXIX i una colla de capsetes i capses decorades a mà.
El mobiliari(prestatges,portes,vidrieres,bitrines,el taulell...)tot de la mateixa època.
Si vostès la visiten,cosa recomanable per altra banda, trobaran una gran fatxada d'entrada de l'època modernista,realitzada per un gran artesà d'aleshores.
Els convido a passar pel carrer més baix de sant Pere i que donguin un cop d'ull a aquesta farmàcia de regust d'antany

Comentaris

  • Interessantíssima....[Ofensiu]
    kukisu | 23-02-2007 | Valoració: 10

    com sempre tota la informació sobre aquest farmacèutic de l'època. Prometo anar-hi personalment a comprovar-ho.
    Moltes gràcies, ja et trobava a faltar.
    Una forta abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314696 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com