La Xoreta

Un relat de: marebloody9
Per entrar al que en podíem dir casa seva havies de pujar dotze o tretze escales, ben enganxades a la pared de la casa veïna. Lo primer que trobaves al entrar era la llar de foc i una cuina petita i , més amunt , un petit dormitori amb un catre i un armari encastat a la pared.
La mestressa d’aquella casa vivia sola i no feia mai cap festa: Era una dona petitona que , de bon matí ja sortia; anava al corral que, per cert, era molt millor que el lloc on vivia. Feia sortir les dues cabres i los cabridets ,quan en tenien, i marxava cap el bosc.
Allà recollia llenya i branques tendres per les cabres i , a migdia, tornava a casa. Sembla que poca cosa menjava, ja que ningú no l’havia vist comprar res que no fos pa.
Hi havia gent que creia que només s’alimentava de la llet de les cabres, del formatge i del mató.
Jo sempre l’havia vist vestida igual que les velles d’aquell temps: mocador negre al cap, a l’hivern una manteleta gruixuda, faldilles llargues de color de gos quan fuig i espardenyes esfilagarsades.
Era una dona sociable i carinyosa però no semblava gens alegre.
Ni al poble ni a fora se li coneixia cap parent; era vídua des de molt jove i deien que havia tingut un fill que de gran es feu pastisser. Ella, amb los seus estalvis ,li havia fet fer un casa amb forn de pa i la botiga.
Lo noi es va casar i va marxar amb la seva dona a Amèrica i mai més se’n va saber res.
La Xoreta, que vés a saber quin era lo seu nom real, estava ben sola al món .
Almenys tenia la sort que tenia bona salut, però la seva mirada reflectia l’enyorament i la soledat en què es trobava.
Es creia que tenia alguns estalvis gràcies als cabridets que venia i lo poc que gastava.
Quan ja era molt vella una veïna la va acollir a casa seva i la va cuidar amb gran afecte com si es tractés d’una filla.
Quan van evacuar Baldomar , la va recollir una dona a Barcelona, i , quan vam poder tornar al poble va venir amb natres en lo tren fins a Tàrrega.
Al tornar a peu des d’Artesa fins a Baldomar, al passar per l’indret d’Alentorn, feia anar el cap amunt i avall pesarosa i no parava de dir:
- Quina olor dolcenca de mort que se sent!
I tenia raó perquè la terra estava plena de morts d’aquella guerra terrible com ho són totes.
La Xoreta encara va viure molts anys. Era freqüent veure-la de bon matí carregada amb un feix d’herba i seguida per unes cabres i uns quants cabridets, que eren la seva més fidel companyia.
Casa seva fa molts anys que ja no existeix, com tantes altres cases del poble.

Comentaris

  • la meva Xoreta[Ofensiu]
    ales de foc | 08-10-2014 | Valoració: 9

    jo també vaig tenir una Xoreta a la meva infància. La meva es deia Magdalena, i venia cada tarda a escalfar-se a casa nostra mentre la meva germana i jo berenàvem. Ja fa anys que va morir, però el teu record m'ha permès recordar-la.
    Una abraçada literària.

  • Hola marebloody9[Ofensiu]
    allan lee | 07-10-2014

    tens una gràcia escrivint que ja sé d'on l'ha treta la Bloody. Una història és interessant, bonica, sensible o singular per la manera cóm és contada. En aquest cas, jo crec que fas un homenatge deliciós i tendre a totes les Xoretes que han viscut- i viuen encara- vides silencioses, bondadoses, tenyides de solitud i enyorança. Una abraçada, molt sincera; no deixis d'escriure,
    a

  • Una imatge...[Ofensiu]
    AVERROIS | 05-10-2014 | Valoració: 10

    ...tendre d'una d'aquelles "iaies" que es podien veure als pobles. Moltes vegades les veies com apartades del món, però si les coneixies d'aprop eren dolces i amables. El món de molts pobles s'ha perdut per deixar pas a la industria a les grans ciutats, però crec que la gent tornarà al camp com la roda de la vida. El ciment deixarà pas al verd de l'herba, el blau del cel i els núvols dibuxaran imatges perquè els nens juguin a descobrir que son.
    Una abraçada.

  • Retrat[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 04-10-2014 | Valoració: 10

    Com t'ho fas per a dibuixar així la gent, la Xoreta en aquest cas? És d'una precisió que la veig perfectament. totel que la rodeja sembla viu. I suposo que tens tot el coneixement del món per a descriure una història així. És real? Segur que sí. Una forta abraçada.

    Aleix

  • Entranyable[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 04-10-2014

    aquest relat de la Xoreta. Sembla que la estic veient amb les cabres i cabridets.

    M'ha agradat molt veure la foto de les dues. Que guapes sou i quina cara de persones dolces que teniu!
    Una forta abraçada a les dues.

Valoració mitja: 9.75

l´Autor

Foto de perfil de marebloody9

marebloody9

15 Relats

39 Comentaris

12484 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Vaig nàixer l'any 25 a La Noguera.
Sóc mestra i m'agrada molt llegir.
La meva filla m'ha animat a escriure relats .Compartir-los amb vosaltres em farà molt feliç ..A la foto em veureu amb la Bloodymaruja i un pastís amb poma, panses i nous.