La terra de Xauxa

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Xauxa es el país mes gran i bonic per excel·lència, allà es neda amb la opulència i de pobres no n'hi han.
Allà no mana ningú, i tothom creu i va recta, perquè s'acata i respecta el pensà de cadascú.
Així dons viuen tranquils i amb la mes dolça harmonia, sense crims ni policia, ni plets ni guerra civil.
No es fan quintes ni eleccions i com no hi ha propietaris, no hi ha abocats ni notaris ni es paguen contribucions.
Allà ningú té la dèria del treball per l'interès perquè com que no hi ha diners no es coneix la misèria.
Tothom troba el que demana, i per contentar a qui es vol, cada dia surt el sol, i plou set cops per setmana.
Però la pluja no encaparra, el dilluns plouen cabrits, el dimarts coloms rostits, els dimecres botifarres, els dijous rets i cotilles, els divendres fruites i vanos, els dissabtes puros havanos, i el diumenge mandonguilles.
Allà sols hi ha fruites fines i préssecs rossos, com a sols, albercocs del pinyol dolç, i les pomes camosines, les cases son de torrons, les parets de xocolata, les rieres d'or i plata, i els camps coberts de capons.
Els arbres donen vestits, les muntanyes perles riques, els jardins flors molt boniques i les fonts vins exquisits.
Allà no s'ha de passar cap pena per viure, vinga broma i vinga riure, i menjar bé i disfrutar.
Així es que com que hi reina tanta al·legria i quietud, si gaudeix una salut que els metges no tenen feina.
Amb això sense disbauxa, si us agrada el que hi diu, aneu a passar-hi un estiu allà a la terra de xauxa.
I quan sigueu a la tornada d'aquest país tan formós i guai, com que jo no hi he estat mai... ja em contareu si us agrada.

L'avi Manel tenia un petit món, que eren els seus nets, a l'època de la postguerra, quan tot escassejava, sempre els convidava a fer unes bones i llargues brenades.
Ens deleïtava amb uns concerts de siscors i de cornemusa, explicava rondalles, recitava versos, i entre tots els versos el que sempre m'ha quedat al cap es la terra de Xauxa, l'he trobada sempre tant divertida que ja em perdonaran però he volgut que vostès en participin.
A la bona memòria de Manel Mestres i Madurell.

Comentaris

  • la rondalla és d'un poeta badaloní[Ofensiu]
    moulin | 15-04-2012 | Valoració: 10

    Avui he descobert que aquesta magnífica rondalla és del poeta badaloní Antoni Bori i Fontestà, del qual enguany es celebra el centenari de la seva mort. Hi ha un blog dedicat a la seva memòria: http://bori.hazblog.com/Blog-global-b1/15-d-abril-La-terra-de-Xauxa-b1-p20.htm

    M'ha alegrat força la seva lectura. Gràcies Maria Pilar

  • Hola...[Ofensiu]
    kukisu | 09-05-2007 | Valoració: 10

    que tendre l'avi Manel amb el seus néts estimats. I quina terra de Xauxa tan rica en tot, deu ser com les roses que cada primavera ens regala aquesta terra nostra, tan estimada, malgrat no sigui Xauxa!
    Últimament estic una mica atabalada de feines i d'altres galindaines que no em deixen en pau, però tot està perfectament. Moltes gràcies pel teu imprescindible interès, ja saps que t'estimo molt.
    Com va el llibre?
    Un dia vaig anar a fotografiar la farmàcia de Sant Pere Más Baix per enviar-te-la, però no va quedar gens bé. A veure si hi torno!
    Un grapat de petons relataires!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

313786 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com