La primavera i el gessamí

Un relat de: isapicat
Hi havia un nen de vuit anys enclaustrat a la seva habitació. Era tímid, taciturn i poruc de mena. No es relacionava amb ningú, i només obria la boca per menjar. Un matí, quan encara badallava, va trobar-se un robot de la seva alçada a la vora del llit. Tenia cames, braços i tors metàl·lics, però dibuixava un rostre amable que transmetia simpatia i tranquil·litat. El nen s’hi va acostar sigil·losament i el va abraçar. A partir d’aquell moment es van fer inseparables. El robot va ensenyar-li a llegir i a escriure, a jugar a escacs i a apreciar els poemes de Vinyoli i Riba. En pocs anys, el nen tímid i taciturn va convertir-se en un noi despert i massa curiós.

Una primavera, el gessamí del pati va florir amb més força que de costum, i la seva olor es va escampar arreu. La flaire va enamorar el noi, i per primera vegada, va tenir la imperiosa necessitat de sortir de les quatre parets. Se sentia preparat, però el robot va frenar-lo i el va convèncer del contrari. Van passar dies, setmanes i mesos, i cada cop més sovint, el noi retrobava les ganes d’aventura. Tanmateix, el company metàl·lic era inexorable. Un matí, en un atac de follia, el noi va fer caure el robot amb una forta empenta, creant un terrabastall enorme. Moments després, la mare del robot va obrir la porta i va visurar l’escena desoladament. Va agafar el noi pel coll i el va encordar al llit. S’havia tornat massa perillós. Aquella mateixa tarda el van portar a sacrificar.

Comentaris

 • Molt bo[Ofensiu]
  TerricheT | 31-03-2024

  Breu, concís, sense cap paraula sobrera. Un microrelat genial i amb un gir final sorprenent que mai ens amagues i no esperes.

  Sort a la final.

 • Distopia[Ofensiu]
  Iona | 31-03-2024

  Ves a saber quin futur ens espera. Has relatat un dels camins possibles.

 • Enhorabona[Ofensiu]

  Benvolgut/Benvolguda participant:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIV Concurs ARC de Microrelats «Orígens/Arrels» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el TEXT AUTORITZACIÓ que adjuntem al final d’aquest missatge amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL ORÍGENS/ARRELS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

  Cordialment,
  Comissió XIV Concurs ARC de microrelats


  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .............................................................................................
  Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
  Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
  Vila/Ciutat ......................................................................................
  Comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
  Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
  Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
  AUTORITZO
  a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «Orígens/arrels» que s’editarà a finals de 2024,
  on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
  Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data ......................................................

 • Tal qual[Ofensiu]
  Cesca | 20-03-2024 | Valoració: 10

  Veiem els robots com a possibles mascotes? Doncs en aquest relat s’ha capgirat la idea: robots amb humans com a animal domèstic. Si és complicat d’amansir, se’l sacrifica. Tal qual!
  Esperem que tot quedi en relat de ficció!
  Bon relat. Un plaer.
  Sort!

 • Corprenedor[Ofensiu]
  llpages | 17-03-2024 | Valoració: 10

  Si el que dibuixa el relat és un futur, millor que despertem d'aquest malson. En quatre línies, l'autor descriu amb encert una relació home-robot del tot tòxica. Potser el que ara ens sembla inversemblant, d'aquí un temps caldrà tenir-ho en compte, Déu no ho vulgui. Enhorabona per un text molt inspirat.

 • Relat rebut[Ofensiu]

  Relat rebut correctament. Entra a concurs.

  Recorda, ja no el pots esborrar!
  Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
  concursos.arc@gmail.com

  Gràcies per participar.


  Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

isapicat

6 Relats

17 Comentaris

1058 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00