Immigració

Un relat de: Esquitx

IMMIGRACIÓ.

El món viu uns moments convulsos. Prova en són -entre moltes d'altres- els moviments emigratoris que suporten bona part dels països africans i sudamericans.
S'emigra i s'immigra. I el problema, un problema molt greu, han d'encarar-lo les nacions que reben, sense convenir-li's ni desitjar-ho, un nombre improcedent d'immigrats.
Catalunya n'és una d'aquestes nacions. Ja es procura, amb demagògies esquerranoses, empetitir el problema i lloar les miserables solucions que es pretenen.
Unes ONG i la Creu Roja fan el que poden per mitigar la gravetat del nostre problema. Però les "autoritats" que coneixen de debò el fons de la qüestió i els resultats que en deriven, es freguen les mans d'alegria mentre incrementen per Catalunya la quota d' immigrants que podriem endurar.

El problema va ser examinat amb claredat meridiana per un excel.lent polític català fa pocs anys. La seva opinió va ser rebutjada pels partits que es deien d'esquerres, entre els quals un que no l'havia entès prou bé, i que l' havia d'haver entès perfectament. Les errades que es poden cometre en els afers públics quan es vol intervenir, i es fa inoportunament i (o) erradament, són lamentables.

Les lliçons que atorga l'admissió d'immigrants es poden analitzar coneixent la història, i més concretament, la nostra història.

Per la seva oportunitat ( després de l'enviament a Catalunya d'uns centenars de moros o de negres africans), sense avís previ, per "descuit involuntari" com ha dit el Ministre, em plau portar a coneixement del lector unes paraules de qui fou el general espanyol Martínez Anido, aconsellant a Primo de Rivera com podría resoldre el "problema catalán". En un llibre signat per Pelayo Menéndez y Solà, de nom "LA UNIDAD HISPÀNICA. ESPAÑA Y CATALUÑA", publicat a Barcelona l'any 1946, es diu que davant de les vacil.lacions de Primo de Rivera, Martínez Anido "tomó por su cuenta la ofensiva que había de destruir para siempre la amenaza de la unidad de la Patria" i digué a Primo de Rivera :
^"Te tiene muy preocupado la promesa de la autonomia catalana, pero hay que pasar por alto todo lo que significa anécdota, para llevar a cabo una política de unidad nacional. Por lo tanto, no te espantes, Miguelito: para terminar con este ya famoso problema catalan hay un medio eficaz y sin que nadie se de cuenta y es INVADIR CATALUÑA DE LO PEOR QUE ESPAÑA TENGA."^

La recomanació de Martínez Anido encara avui es seguida al peu de la lletra pel govern espanyol, pel que sembla.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Esquitx

Esquitx

117 Relats

175 Comentaris

137265 Lectures

Valoració de l'autor: 9.79

Biografia:
Felanitx,1920
Barcelona, 1924 i següents.
La guerra, amb els republicans.
Camp de concentració.
Més guerra, amb els "nacionals".
Esudià pintura... i pintà.
Estudià matemàtiques... i en donà classes durant 25anys.
Estudià arquitectura... i construí centes de cases a Catalunya i, poques, a Mallorca.
Féu el doctorat... i té el títol de Doctor.
Aprengué a escriure... i escriví.
Publicats, fins ara, alguns llibres, un dels quals és "Cascarrulles.40 anys 'arquitecte".
!998. ISBN-8489698-1 DL B-12.572-98