Gestes e bones lletres de lo cavaller anomenat Josep Maria

Un relat de: homenot

E lo dia XXIII d'abril de los mes de junh, diada de Sant Jordi, lo cavaller Josep Maria, acompanyat de son senescal Hilari i fra Roger arribaren a la vila de Montblanc, e veieren allí molta gent fent una llarga cua, e al principi de questa cua hi havia un hómen sentat rera una taula e signant los llibres que la gent li donava.
E lo cavaller Josep Maria s'apropà a lo gentilhome i aço dix:
- Qui sou vós, Senhor, e per què rubriqueu los llibres que ésta gentada us cedeix?
E lo hómen aço dix a lo cavaller anomenat Josep Maria:
- Puix si vós voleu, també us puc signar amb gran plaer un llibre.
E aço respon lo cavaller Josep Maria:
- E per què he de voler jo la teua firma?
E aço contestà lo crhestià baró:
- Car jo sóc lo poeta e hómen de bones lletres Jordi de Sant Jordi, e avui e aquí signo la darrera de les meues obres poètiques.
E sentint esta resposta, aço dix lo cavaller Josep Maria:
- Jo també escript poemes e bones lletres.
E acó le respongué lo poeta Jordi de Sant Jordi:
- Doncs si és ací, et prego que me mostreu alguna de les vostres poesies.
E lo cavaller anomenat Josep Maria cercà en la seua bossa e d'ella trets un parell de epístoles on hi era escript: "Pierda peso, pregúnteme como" e "Abans morta que senzilla, ai! Que senzilla", puix lo cavaller escrivia, no només en catalanesch, sinó també en la llengua que parlaven en lo Regne de Castella. E quan lo llegí el poeta Jordi de Sant Jordi, restà embaladit e amb gran entusiasme aplaudí los escripts de lo cavaller Josep Maria. E aço dix lo cavaller Josep Maria a son senescal Hilari i lo fra Roger:
- Cert és que aquest gentilhome anomenat Jordi de Sant Jordi és un hómen de gran cultura e molt apte per a les bones lletres, puix amb una sola lectura de part de la meua obra, prou ne ha tingut per a apreciar lo meu art e destresa en lo sublim domini de les bones lletres e la lírica.
E son senescal e lo frare se meravellaren e quedaren admirats de la docta sapiència de lo cavaller anomenat Josep Maria.

Comentaris

  • Per sobre de genial![Ofensiu]
    Daniderch | 14-01-2009 | Valoració: 10

    Brutal. Senzillament un obra mestra! Tan magnífic, cultivat, i exquisit que t'abraçaria si et conegués! Penso seguir fidelment les aventures del Josep Maria!

  • jo també[Ofensiu]
    Shu Hua | 18-10-2005

    me'n començo a enamorar, d'aquest cavaller tan pragmàtic, que tant sap viure en la seua època com en la nostra. T'has currat molt el català medieval, sembla que t'hagi sortit sense esforç. Has hagut de llegir molt. M'agrada veure més gent enamorada dels escrits i fets antics.

    Glòria

  • Gràcies, Conxa[Ofensiu]
    homenot | 10-06-2005

    Tinc més manuscrits guardats de les gestes del cavaller Josep Maria. Els aniré publicant aviat. Segur que el cavaller Josep Maria estaria d'allò més orgullós si sabés que una dama com tu s'interessa per la seva vida i fets.
    Gràcies pels teus comentaris.

    Una abraçada,
    Gerard

  • m'he enamorat[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 10-06-2005

    de lo cavaller Josep Maria, esper impacient les seves pròximes gestes ...


    una aferrada a vos i a lo cavaller

    Conxa