Germanes vocàliques

Un relat de: Josoc

Vet aquí que una vegada, a l’estació de França, hi havia cinc germanes que estaven esperant els seus pares que havien d’arribar de París, on havien anat per celebrar les seves bodes d’argent. I sí que van arribar, ben carregats, a més de les maletes, amb cinc grans capses, d’aquelles rodones i altes, que no poden dissimular que contenen capells i que van provocar crits d’entusiasme de les noies.
Una vegada a casa van córrer a situar-se davant de miralls per emprovar-se el que havia correspost a cada una. Mai n’havien tingut de capells i dubtaven de saber-los portar de forma adequada. La I que era molt ingènua i la U que era força humil, van decidir que els portarien inclinats de dreta a esquerra, tal com els semblava que els portaven les dames elegants a la revista Hola. En sentir-les, la A, una “anarco” convençuda, va decidir que per aquesta mateixa raó, ella s’el posaria sempre inclinat per la banda contrària. Quedaven per decidir-se la E i la O, que estaven en l’edat de l’adolescència, en la que ni elles s’entenien ni es deixaven entendre. Segur que tan aviat se’l posarien cap a una banda com cap a l’altra, segons l’humor del dia.
Aquest és l’exemple pràctic que vaig posar a les meves alumnes de català, per explicar el tema dels accents. Em van agrair la reducció de problemes, ja que en començar la classe en tenien 5 però en acabar només en tenien 2.

Comentaris

  • coqueteries[Ofensiu]
    montserrat b c | 15-01-2014

    La meva enhorabona per aquest relat tan simpàtic i al mateix temps ben útil.
    També et dono les gràcies per haver-me fet coneixer aquesta pàgina .
    Una abraçada.

  • MOLT BONA MESTRE[Ofensiu]
    Vicenç Marquès i Sanmiquel | 06-10-2013 | Valoració: 10

    Ja m'agrada,"Josoc", haver-te conegut. D'aquesta manera, si no t'és cap molèstia, cada vegada que et dignis llegir un relat dels meus, t'agrairia que, amb tota llibertat i confiança, em corregissis els errors comesos escrivint. A mi també m'agrada molt llegir i escriure. Però no sóc periodista, ni filòleg, ni mestre de català com ho ets tu. Escrius molt bé en un català correctíssim; es nota que ets mestre.Tinc 68 anys, sóc català, però la nostra llengua l'he hagut d'aprendre dels pares perquè tota l'educació escolar va ser feta en castellà. També molta cosa l'he anat aprenent a base de fer moltes consultes per Internet a diccionaris i enciclopèdies, i llegir molt en català.

    Salut!

    Vicenç

  • Les indecises[Ofensiu]
    franz appa | 24-05-2013

    I la neutra. Vocals que ens fan més ampli i complex, però per això mateix més ric, el ventall de vocals de la nostra llengua -almenys en les parles més orientals-. Bé,cal afegir una e encara més estranya i oberta que ha perviscut a Ses Illes.
    Didàctica i diversió,quina excel·lent mostra d'art professoral, com diu el Joan!

  • molt original josoc...[Ofensiu]
    joandemataro | 18-05-2013 | Valoració: 10

    amb aquest exemple, demostres que has estat una gran mestra

    i t'ho dic de mestre a mestra ! ;-)
    una abraçada i gràcies pel teu comentari tan amble

    joan

l´Autor

Foto de perfil de Josoc

Josoc

129 Relats

525 Comentaris

121292 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc una apassionada de les lletres, m'agrada llegir i escriure. Durant molt de temps he guarsat per mi sola la majoria dels meus escrits. Fins que vaig descobrir els RELATS. M'agrada pensar que són llegits, tal com jo llegeixo els d'altres. M'agradaria molt que els comentéssiu.