"EN SIMÓ DE L' OMBRA"

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Conten que era un home que tenia per nom Simó.
El que no expliquen és que aquest nom havia influït a la vida del tal Simó.Aquest oblit que considerem involintari, segurament es devia a què el tal Simó és un personatge que, si bé és real, no per això deixa d' èsser menys anacrònic, ja que remunta al segle XVII. Perdonem doncs, que hom no recordi altres coses d' aquest subjecte, doncs les hem anat escoltant de boca en boca i de generació en generació durant molt de temps.
En Simó de l' Ombra , és una frase molt coneguda i utilitzada pels empordanesos.
Conten que era un home que es passava la vida estès sota l' ombra del brancatge de la seva finca. Fora d' això, cap altre defecte no se li podia retreure al tal home. Però aviat se l' anà coneixent per tot l'Empordà, en un poble de l' alta muntanya d' aquella comarca d' on era nat, pel "Simó de l' Ombra" en un sentit d' individu fresc i tranquil, gairabé amb una tranquilitat i una frescura que parava en barra.
Després ,corrent el temps, a cada individu que li ha agradat més el jeure que el trescar, s' ha hagut de sentir dir "sembles en Simó de l' ombra". I això és el cartell de vagarro més gran que hom pot sentir-se atorgar per les dues comarques empordaneses. Tant és així ,que en una lletra d' un fill d' aquelles contrades podem trobar-hi això:..."i ara hem dedico a fer de Simó de l' ombra".I el que la llegeix,exclama:
-Que és fresc, aquest minyó!!

Comentaris

  • Vida regalada[Ofensiu]
    kukisu | 22-05-2006

    Aquest relat teu m'ha fet pensar també en el banc del "si no fos" que hi ha en algunes contrades catalanes, amb el mateix sentit de persona que no fa gaires coses, que li agrada la vida contemplativa, diguem-ne.
    Avui dia penso que costen de trobar, persones que puguin dur aquesta vida, sobretot entre els joves.
    Un grapat de petons.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

313831 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com