Els manresans

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

ELS MANRESANS


Els manresans, en un home dedicat al camp li diuen que és un pagès.
Un dia al matí en Peret Planes i Pagès , fill de Manresa, li van agafar ganes de vestir-se bé i anar-se'n a donar una volta per la seva capital a mirar aparadors, mirant i remirant, xino- xano cera amunt cera avall,. xino,- xano va arribar a l'aparador de Can Jorba i tot això sense adonar-se'n.

-Carai!!! Va exclamar en Peret això és molt important.
-Carai nois quins aparadors!!!! Aquí deuen tenir de tot ¡!!!!! I sense adornar-se'n es va trobar a dintre de la botiga .
Ben enlluernat de les llums que hi havia, És clar amb aquelles grans lluminàries ...........


Un dependent se'l vol fer seu i li diu - Que buscar aquest senyor? -El puc ajudar?
-Can Jorba- te de tot el que en demanar i en Peret que estava ben atabalat no sabia que havia de demanar.
-
-Can Jorba tenia molt de genere. Rebia la visita d'aquells viatjants que estaven tota la tarda allí explicant acudits i històries i mentrestant anaven fent les comandes.
.
-En Peret, de cop i volta ja sap el que ha de demanar. Demanarà un pal de "gausir"

Saben que és un pal de gausir ? a que no ho sap ningú ? je, je i el dependent tampoc ho sabia i a Can Jorba van dir-li que a la tarda tindrien ,el pal de gausir.
Junt amb la cara d'esverat que feia el dependent, per no saber que li estava demanat però, el lema era A CAN JORBA NO HI FALTA DE RES........

- A la tarda va aparèixer en Peret a buscar el pal de gausir i va trobar, al dependent tot content amb el pal de gausir embolicat. El dependent li va preguntar, - si desitjava alguna cosa més perquè Can Jorba té de tot i sempre està per servir al client.



Can Jorba va nàixer a Manresa i abans d'instal·lar-se a Barcelona els seus fundadors tenien els primers magatzems a la Ciutat.

Gausir- antigament era un pal llarg que serveix de biga i suport principal per a fer un sostre de barraca de vinya.( paraula antiga i utilitzada per la zona de Manresa)

Comentaris

  • Els de " Can Jorba " son originaris de l'Hiorta d'Avinyo ?[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 18-12-2007 | Valoració: 10

    Hola;
    En ocasió de visitar una magnifica casa amb trets noucentistes, algú ens va comentar que d'alli eren el de " Can Jorba".

    M'ho podria contestar ?

    Gràcies per endavant i Bon nadal !

    www.coneixercatalunya.blogspot.com

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

313815 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com