Els jueus del call de Girona

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

El call de la ciutat de Girona es troba al cor del barri vell i compren el conjunt de carrers i carrerons, la majoria de carrers i costeruts, que com un laberint, va descobrint poc a poc els vestigis que la comunitat jueva va deixar a Girona després que si establís durant mes de 500 anys.
Ja podem pensar que el call no es va formar amb un dia, però va ser a poquet a poquet amb la mateixa superfície. Els primers jueus s'establiren molt prop de la catedral, i al voltant del carrer de la força, però també posseïen terres en altre indrets de la ciutat. A principis del segle XII la zona del call, no era una àrea únicament jueva, però si que començava a notar un augment dels propietaris per part d'aquesta comunitat, el call entre mitjans del segle XII i la primera meitat del segle XIV, va viure la seva època de màxima esplendor a tots els nivells fins i tot a nivell urbanístic.
El call es va destruir al 1391 i la situació dels jueus va empitjorar notablement fins la seva expulsió el 31 de juliol de 1492.
Jerusalem es una ciutat que es troba actualment a l'estat d'Israel, a l'extrem mes oriental de la Mediterrània. En època antiga Jerusalem avia estat capital d'un regne fundat per les tribus jueves que havien establert a la zona després d'haver pasta un temps de la seva historia, els noms dels grans reis dels israelites com David i Salomó, ens recorda l'esplendor del regne que tenia el centre neuràlgic a la capital.
El poble d'Israel era una cultura i religió molt antiga i els seus venedors estaven guiats per el gran Abraham davant la bíblia, amb els seus antecedents de Abraham i Jacob. El poble Jueu era monoteista, es a dir, conscient i creient en l'existència d'una única divinitat creadora de totes les coses. Amb aquelles bases, amb tota l'antiga tradició i cultura que ja feia tant de temps que duien d'un indret a l'altre, els jueus van estructurar el que seria la primera nació jueva d'Israel.
Cap a l'any 70 de l'era cristiana, a la província de Palestina, ens diu la història que estava sota el domini de Roma. Des de feia temps havien esclatat un seguit de reaccions de caire nacionalista. Així va ser com es va produir la destrucció de Jerusalem.
Els Romans van destruir el temple que era el símbol i la clau de Israel. També la història ens recorda que a conseqüència d'aquests fets, els jueus van ser reportats o bé van marxar pel seu propi peu de seu país, escampant-se per tota la costa mediterrània, segurament es d'aquesta manera com va començar els jueus Catalans i gironins. És molt probable que en aquesta època hi arribessin moltes famílies de jueus.

El primer període del S. IX al XII
Constitueix el que podem considerar l'etapa d'origen, evolució i formació de la comunitat jueva de Girona. D'aquests primers temps en sabem poca cosa, els jueus gironins van arribar cap al 890 a la ciutat eren unes cent persones i participaven de diverses maneres en la vida econòmica i social de la ciutat Però ni estaven formalment organitzats i constituïts en comunitats, ni tenien Call, ni barri propi, ni gaudien encara d'una posició social destacada que els permetés actuar en la política, en l'administració o en les finances.

El segon període del S.XII a la meitat del S.XIV
Es tracta del que podem anomenar període daurat dels jueus gironins, al llarg d'uns 200 anys (1150 - 1348), la comunitat jueva de Girona va lluir esplèndida. Eren benestants alguns d'ells, rics, era de destacar el ric prestamista Santangel, tenien accés als negocis de les finances estatals, jugaven un paper important en administració, i fins i tot en la política, i desenvolupaven una cultura i una mística, la càbala, que va donar renom universal a la ciutat. En aquell període, la comunitat, va créixer demogràficament fins assolir la xifra més alta de població, ratllant les vuit-centes persones. Aquest nombre equivalia, en aquella primera meitat del S. XIV, a un 7% o 8% del total de la població Gironina. És d'aquesta etapa de la que podem parlar més extensament, i amb més coneixement, del que va ser la vida i la comunitat jueva a Girona. És el període del qual s'ha conservat més i millor documentació, i l'esplendor de la Girona jueva.




Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314611 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com