Els germans Barbarroja a Palamós

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

La pirateria no és altra cosa que actes de violència contra les persones o ve contra la propietat privada, i no hi ha altra llei que la seva pròpia a la que ells els hi venia de conveniència. També es varen veure navegar pel nostre mar corsaris, sotmesos a una política d'estat amb el beneplàcit d'ell dirigint-se contra els vaixells pirates.
La pirateria és tan antiga com la història de la marina, normalment era turca i barbarisca i els redós s'hi aplegava una colla de lladres i criminals, hi varen haver èpoques que es varen apoderar de les illes Medes davant de l'Estartit, convertint-les en refugi. En tot això vui destacar la barbàrie que van realitzar els germans Barbarroja a la vila de Palamós, diguem-ne que va ser el desastre més truculent portat a cap per la pirateria de les ribes catalanes, existeix un interessant document que ens imposa d'una manera gràfica lo que va ser la destrucció, estava adaptat pel notari Antic Brucarol Codina, sota el títol de Sacho de Palamós i que es troba en els folis 247 i 248 del manual d'escriptures del arxiu del protocol de la Bisbal.
Es diu que el dissabte 6 d'octubre de l'any 1543 arribaren de Marsella 20 galeres turques i 3 fustes es varen dirigir a les Illes Medes sent vistes pels cestinel·les de Palafrugell que feien guàrdia a la costa, l'endemà es varen dirigir a atacar Cadaqués atacant e incendiant, saquejant al poble. A la segona anaven a Palafrugell però varen pensar que eren més i es defensarien millor i es varen dirigir a Palamós.
De camí es varen trobar a mossèn Joan Andreu presbiteri de Palafrugell que anava a avisar als Palamosins i li varen tallar el cap, el varen obrir de dalt a baix traient-li el cor i tota la colla que l'acompanyaven de Palafrugell: Pere Roig, Jeroni Soler, Antoni Bofill, Esteve Massot; els van cremar vius.
Dos dies es van quedar a Palamós cometent nombrosos infinits crims, deixant rierols de sang als carrers i la mar va quedar plena d'escriptures i documents valuosos. Els carrers encara il·luminats pels incendis provocats d'aquell saqueig i degollaments la vila de Palamós i la seva barriada de Sant Joan quedaren destrossades.
Davant d'aquests fets ens expliquem com les nostres masies empordaneses gairebé totes tenen la seva torre de defensa, doncs era necessària davant de tots aquests fets, les més costeres es veien atacades i robades per les provisions pròpies. Així totes aquestes torres estaven proveïdes d'uns fogons, llenya i aigua per quan arribava l'enemic escalfaven aigua i ruixaven als lladres i li tiraven pedres per marxessin. Les masies de l'interior també es varen tenir que protegir per evitar els segrestos.
Al passar un temps això es va alleugerar doncs es varen posar uns vaixells guardacostes vigilant dia i nit. A Palamós hi va haver un guardacostes molt important.

Comentaris

  • Tu i jo, si que estem fetes unes bones piratesses, jejejeje, surtim cada setmana a La Proa del Baix Empurdà, sempre estem " a la Proa " !, " a por ellos que son pocos y cobardes !!! " jejejejejeje.

    . -) Pilar
    ( com bona piratessa avui signo amb un ulls i prou)

  • S'ha de continuar[Ofensiu]
    vitrasius | 17-05-2006 | Valoració: 10

    Molt bé. suposo que aquest relat ha estat fruït d'un treball de recerca i que no ha esta copiat, al menys integrament, d'algun llibre publicat en aquesta comarca. El que s'ha de valorar són, doncs, els relats originals. És necessari continuar aquest relat, trobo a faltar més informació sobre aquest tema, sembla com si el relat hagués de continuar.
    Malgrat tot l'exposat li donc un vot de confiança amb una millor valoració.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314644 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com