Els galls de Nadal

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Cada any per les vigílies de Nadal hem venen al pensament uns records entranyables, tot volta a l'entorn de la meva àvia, es deia Pepita, i era mare del meu pare. Ella era la capitana del gran aldarull que s'armava i la primera de posar-hi tot l'interès, perquè tot sigui dit, ella vertaderament anava davant de tot, no es tirava enrere en res. Aquelles diades arrossegava una gran fogona que guardava en un quartet en el jardí i se la posava en un racó de la gran cuina que tenia. Allà s'hi preparava una bojola i un gribell per matar els dos grans galls que li havien enviat de can Vicens Ferrer de la plaça Catalunya, que cada any li enviaven. Dos grans capons amb unes crestes vermelles i grosses, amb un plomatge preciós.

Aquest dia era sublim per ella, ens feia anar a comprar els torrons de crema de Can Massana del carrer Ferran i altres coses i el meu pare li deia:

- Mama, faràs canelons el dia de Sant Esteve, oi?
I l'àvia li deia: - Si, però no vull que en mengis tants com sempre que et fan mal!
I el pare li contestava: - No, mama, aquest any no me'n faran mal, perquè l'any passat em vaig menjar vint i aquest any només en menjaré disset.

I el dia de Sant Esteve se'n va menjar disset amb el beneplàcit de la seva mama i gràcies a deu no va tenir que necessitar el bicarbonat.

Comentaris

  • Per Nadal...[Ofensiu]
    kukisu | 20-01-2007 | Valoració: 10

    a casa anàvem a veure els galls d'indi que posaven a fora del Parc de la Ciutadella, però la mare no volia que en compréssim, ja que el problema era fer-los i desplomar-los després d'haver-los matat. M'has fet recordar tot això amb el teu relat.
    Enhorabona estimada amiga!

  • M'has fet recordar...[Ofensiu]
    AVERROIS | 09-01-2007 | Valoració: 10

    ...quan també ho feia la meva avia, la mare del meu pare. Nosaltres teniem els galls al galliner i ella no tenia cap problema en matar-los, jo si. Ja que em possava marrà de que no ho fes. Al final jo enfadat i els galls a la cassola i que bons que estaven, pobrets ells.

    Espero que el any nou et vagi molt bé.
    Una abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

313802 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com