Els castellans busquen la paraula més bonica...

Un relat de: rnbonet

ELS CASTELLANS BUSQUEN LA PARAULA MÉS BONICA...

(Reflexió matinera d'un dia de pasqua, inspirada en unes gotes d'aigua que regalimaven en cert lloc d'un indret que... El company Xavier Valeri, al qual va dedicada, ja m'entén. Ell anava en bicicleta, per altres paratges de la nostra geografia...)


-Hala! I em portes dauradella com medecina? Vés a córrer l'andola!
Així ho va dir el meu oncle, fort i clar. A mi, però com nebot predilecte, em va afegir a cau d'orella: "Ha estat només perquè s'assabentés i entengués la família. Cada vegada em sent més feble; la debilesa em volta com un fil al debanall. Semble un dompedrer, que no sap quan té la flor oberta o tancada, ni sap de quina classe és...
Per aquell que vullga historiar l'harmoniosa i atzarosa vida, sols li caldrà refer la tassa, mantornar els fets, sense causar-li nafra ni morbós quefer, faltant ja poc pel seu defalliment, o pel seu òbit. Perquè ni queixalada fera al propi esbatiment, ni qualsevol esberla quotidiana, fóra metalepsi herbasser, confessable de domini....
Quin cimbell clamorós,
joganera gaiata
amb degotall facciós,
trobareu com estàntol,
cofí variant de l'epuló?
Podreu, si més no, estireganyar l'estora, despenjollar organdís, granejar cuitades. Sense arribar mai - déu n'hi do!- a culejar pigotes, dringar samfaines, picolar independències.
Quin bufarut corre per l'andana?..."

Els castellans busquen la paraula més bonica de l'idioma, aquestos dies, a la ‘tele'.
Al meu cas, en la meua llengua, ho tinc ben clar! Fer-li cas al meu oncle...
I si no, en tot cas, cal, només, obrir el diccionari...
(Heu vist quants ‘cas'?)

Comentaris

  • quin domini...[Ofensiu]

    de les paraules. Quin plaer llegir-te. I quin goig, a mesura que es llig, anar aprenent...

    una abraçada

    alba

  • Xiquet, si que en saps de parauletes !.
    Qui és bo, és bo, i s'ha acabat !.
    :-) Pilar.

  • Caram![Ofensiu]
    Arbequina | 18-07-2006 | Valoració: 10

    Que has nascut fill d'una nit d'amor entre l'enciclopèdia catalana i òmnium cultural? La veritat, mai havia vist tantes paraules desconegudes en un text. Estic impressionat. El text, per altra banda, el trobo boníssim (entre anar i tornar pel diccionari). Surt, aparentment, d'una idea simple, i poc a poc, es complerta fins adquirir personalitat própia. Ens parles de tu, del teu oncle, hi ha un poema, etc. Un molt bon relat. Sobretot això, té personalitat.
    També m'agrada molt la teva biografia i el valencià que desprén la teva escriptura (l'occidental el trobo molt expressiu).
    En fi, només em queda agraïr-te que em passessis la cadena i també el teu comentari (que no puc sinó considerar-lo exagerat).

    Una abraçada i fins avait.

    Arbequina.

  • Em falta vocabulari[Ofensiu]
    Bonhomia | 06-05-2006

    No entenc "dauradella". No entenc "andola". No entenc "debanall". No entenc "dompedrer". Ni tampoc entenc d'altres paraules i expressions que apareixen al teu relat. Em passa de tal manera que el relat se'm fa incomprensible. Podria utilitzar un diccionari, però, no t'ho prenguis malament, ara em fa mandra. Potser en una altra ocasió, i així et podré fer un comentari elaborat, amb crítica i puntuació.
    Ah! Gracies per comentar-me, el tindré en comte ( el comentari ).


  • Vaja, m'has deixat... ![Ofensiu]
    Unaquimera | 28-04-2006 | Valoració: 10

    Vaja, m'has deixat els dits encetats de tant de passar pàgines endarrere i endavant del diccionari: he xalat com una possessa! M'encanta descobrir noves paraules!!
    El teu text és un mesclantaigües genial!

    Per cert, parlant de paraules... joc fàcil d'assossiació d'idees... vas llegir l'acudit que et vaig dedicar al Fòrum fa uns dies? Per si se't va passar, t'ho adjunto:

    "Un día estaba Jesús con sus apóstoles y en un momento dado exclama:
    - Y igual a equis al cuadrado.
    Los discípulos se quedan callados, mirándose unos a otros, hasta que Pedro dice:
    - ¡Maestro, no sabemos que nos quieres decir!
    A lo que Jesús responde:
    - Hijos mios, esto es una parábola."

    Gràcies pel comentari parabòlic que vas fer al meu "Retrat d'home amb...".
    Encantada d'haver-te llegit!
    Una abraçada plena de paraules,
    Unaquimera


  • jo també [Ofensiu]
    Baiba Liepa | 19-04-2006

    et dono les gràcies per un altre motiu: has llegit i comentat el meu primer relat.
    Es cert la història és recurrent, qui no ha estat víctima d' un desamor? per començar és un tema fàcil, però pel qui el pateix és únic i a vegades desolador.
    No m' atreveixo encara a comentar la teva obra.Ho fare més endavant.
    Baiba

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1589 Comentaris

357318 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!