Els Àpats Tradicionals.

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

En aquestes vigilies la gent acudeix al mercat a fer compres, van molt alegres i contents i sembla totalment que s'hagui buidat el corn de l'abundància. Dóna goig anar pels carrers i comtemplar els aparadors dels establiments, tan llamatius que sembla que et convidin a entrar i comprar una colla d'articles selectius.
Recordo que a la meva infància anavem al carrer Ferran a comprar torrons especialment de crema, l'establiment es deia Can Massanna. Després ja feia dies que es parlava dels galls o polles i casi sempre ens decidiem per uns capons tremendament grossos que venien a Can Vicençs Ferrer de la Plaça Catalunya on actualment hi ha el Corte Ingles.
A la taula nadalenca hi cabia de tot mentre's fos abundant i sustanciós, varietat d'embutits, sense deixar-se l'amanida d'escarola, ben blanqueta, i l' àpid olorós. Els plats característics de la diada són: la sustanciosa escudella de galets o macarrons empolvada amb formatge rallat, després una gran zafata de carn d'olla a la que no podia faltar la pilota, la butifarra negra... i tot l'acompanyament.
Seguidament el capó farcit de butifarra dolça, prunes, peres o al gust de la casa.
El postre era fruita del temps, així com pinya, taronja ruixades amb vi dolç de les comarques,tot seguit de la zafata plena de torrons d'atmelles i avellanes; i especialment de crema, neules i altres. L'origen dels turrons va ser invenció d'un català.
No estem en contra de la cuina moderna però un bon plat d'escudella amb pilota i un plat de canelons jo crec que agrada a tothom. :)

Comentaris

  • La Banyeta del badiu | 05-01-2006 | Valoració: 10

    Ep !!, que toca tortell de Reis !!.
    Nena, ja has donat la carta als Reis, donns ja sap el que et toca.... anar a dormir , que no et trobin desperta ( És que ets molt entremeliada !! ). Un petonet. Pilar.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314618 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com