El vidre bufat català

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Jo voldria fer un petit comentari referent al vidre bufat català. Encara que no puc mostrar aqui pas cap imatge i tindre que fer volar una mica la imaginació del lector, es un pel dificil per a mi, doncs no soc cap historiadora ni massa bona relataire, però el vidre bufat català es una de les coses que mes m'ha agradat tant en les meves andances com a antiquaria i les meves de particulars.

Els vidriers barcelonins del s.XVI se sap que eren molt bons oficials en la fabricació de vidre, pero quan pren mes importancia es en el s.XVII. Vui destacar i a primera vista que en Cervantes amb la seva obra universal del Quixot, ja ens diu: Avila caballeros i para vidrios Barcelona. Erem coneguts per molts paisos d'ultramar, la situació mediterranea de Barcelona s'hi prestava fer llurs, pentes i intercanvis.

Se sap de cert que els Venecians van venir a Barcelona per aprendre les tecniques dels catalans en el sistema del laticini, que consistia en posar un filet molt fi de pasta de vidre blanca sobre de les peces i en forma d'espiral, també es fabricava vidre de color, amb motius animals i florals. Jo mateixa vaig veure en el museu de Louvre a Paris una vitrina que n'hi exibeixen unes peces fantastiques i parlant de museus exteriors, vui mencionar el de Napols que s'anomena la Fortaleza, que per satisfacció meva vaig contemplar una gran col.lecció anunciant-la com a Vidrios Catalanes.

Es van fabricar cantitats de formes com: cantirets de vidre blanc amb avaloris blaus destacant inclus el sexe masculi i femeni i cantirets dedicats a les vidues, porrons plens de leticinis blancs amb capell de tres puntes amb l'escarapela, també setrills, gerretes, copes de mil formes a estil venecià, botelles, joiers, bomboneres, almorratges que consistia en una peça amb peu i dalt amb cuatre o cinc rajolins que era destinada a posar-hi colonia o alguna mena de perfum que portaven les noies per ballar i era regalada per els ballarins, també es van fer cristalleries, lampares, animalets decoratius, piquetes religioses, etc...

No acabariem de nombrar objectes que es van fer els nostres artesans catalans amb el vidre bufat i tot aixó molt i molt prim per que la peça peses lo menys posible, era la seva especialitat.

Agraim als artesans dels nostres segles pasats haver-ne deixat algunes mostres per saber lo bé que treballaven i de lo que podem prendre exemple. Encara avui dia es pot veure el vidre bufat tal i com es feia avanç en fires medievals o poble español.

Maria Pilar (Valeria)



Comentaris

  • Ets una caixa de sorpreses, totes màques i agradable. M'ensenyes coses, ets una gran mestre, no et fas enfarfagadora, al contrari, ho descrius molt pedagógicament.
    L'es AUQUES que compartim... son una joia molt preuada per mi.
    Bé, ets una orfèbre de " les miniatures" tant artístiques,(auques).
    Un petunet, molt dolç d'una bona amiga :-)

  • a Mallorca Pilar[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 26-10-2005

    El vidre bufat té una gran tradició, Can Guardiola és famós pel seu vidre ... no sé si ho coneixes jo tenc varies peses, hi ha tota una escola mallorquina de vidre bufat amb models exclusius de Mallorca.

    avui he rebut la teva auque, el correu em va fatal, la volia posar al meu perfil però no em deixa, m'agradat molt .... gràcies

    una besada

    Conxa

  • El Vidre bufat i altres històries[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 26-10-2005 | Valoració: 10

    Hola,

    Dius que t'agraden els meus "viatges" o "rutes", tu també fas una mena de rutes, però en el teu cas, son per la memòria.

    Aquesta feina teva, de ben segur serà valorada anys a venir, però avui - com ja saps- el que interessa son les qüestions de l'anomenat dia a dia [ no les qualificare, perquè hauria de fer servir mots escatològics ].

    Gràcies pels teus relats.

    eadem mutata resurgo

    mora.a@guimera.info

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314340 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com