"El record de l'avi"

Un relat de: magalo

Ja no recordes com t’agradava de petit venir amb nosaltres a la torre, al començar el bon temps. Era a mitja hora de la ciutat. El tros de terreny vora la muntanya, on feia anys, estius i caps de setmana, podíem anar-hi a respirar aire pur.
Quan vas aparèixer, el lloc va recobrar la infantil presencia que havia perdut quan el fills es fan grans, i gràcies a tu, van aflorar noves il•lusions.
Sovint els pares et deixaven venir amb nosaltres els divendres quan plegaves d’escola i et recollien el diumenge quan venien a dinar a la torre.
Em feies somriure quan m’ensenyaves una llista, com les que em veies fer a mi , on tenies anotat amb enorme lletra infantil: “llapis de colors”,”llibreta”, “goma”, “maquineta”,un “tisores” tatxat a última hora, recordant que l’àvia en tenia unes a la capsa de cosir, “els soldadets”, per si muntaves una guerra al pati; i amb tot això, ja se t’havia acabat l’espai al full de tant com t’ocupaven les lletres.
Quan havíem carregat el cotxe de tot el que precisàvem, l’àvia i jo jugàvem a cridar-te per marxar sabent que tu ja feia estona que estaves al cotxe. Com xisclaves d’alegria quan fèiem veure que et trobàvem!
Tu mateix t’afanyaves a cordar-te el cinturó de la cadireta i amb una gran rialla ens demostraves lo feliç i il•lusionat que estaves per arribar a destí.
Allà t’esperaven els gats, la cabanya que tu i jo havíem començat junts, els arbres on t’enfilaves i el gran tros per on córrer en mig de plantes, arbres i flors.
Voldries ajudar a regar-ho tot amb la manega. Agafaries el petit rampí per fer com jo, que amb el gros, treia la pinassa del camí que va del portal a la casa. Desitjaries que l’àvia et donés unes pessetes per anar a comprar a la tenda, just a l’altre banda del carrer, assegurant que vigilaries molt al creuar. Ella et faria comprar qualsevol cosa, només pel fet de veure quan gran i important et feia sentir fer aquell encàrrec. Amb els calerons que et donava, sabies que podries fer la compra i que encara te’n deixava algun per comprar-te una llaminadura.
Ja t’has oblidat quan tu i jo buscàvem pinyons per la coca de l‘àvia, i en acabar-se els de sota els pins, llavors jo, amb la canya llarga, feia saltar les pinyes dels arbres. Cada una d’elles era un tresor , plenes com estaven de pinyons. De seguida corries a buscar una pedra prou gran per trencar-los i anar-los ficant al pot que et donava l’àvia. Deies que t’havies de menjar els que quedaven esclafats pels cops de pedra però a la vegada rondinaves perquè et costava d’omplir el pot. Em sentia l’avi més feliç del món.
Els matins, et despertaves amb el piular dels ocells i amb el so dels lladrucs d’algun gos veí, i venies a la nostra cambra a preguntar-me quan faltava perquè ens llevéssim. I et sentíem rentar-te la cara i anar amunt i avall esperant que l’àvia et donés la tassa de llet i el pa amb mantega i sucre; i tu devoraves aquell pa, igual com l’ impaciència et devorava a tu; i amb un bigoti de llet als morros, sorties a corre cuita a l’exterior com si se t’escapés la vida.
I és cert: s’escapa la vida. Han passat quinze anys. On és aquell nen? On és la dolça àvia? On els gats que amanyagaves, aquella casa estimada, i el meu estimat jardí. On és el cotxe que carregàvem d’ il•lusions? On sóc jo, aquell feliç avi? ..potser dins d’aquest bell record.



Comentaris

  • Despertar sensacions...[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 14-09-2012 | Valoració: 10



    M'has fet sentir moltes emocions: de quan era una nena, de quan tenia els meus fills petits i d'ara, que tinc els tres petitons.

    L'Itziar, que ja ha complert els seus quatre anyets, et puc assegurar que s'afineix molt en tot el que expliques. Viu a Castellar però habitualment sempre l'anem a buscar a l'escola els divendres quan plega i la tenim fins el diumenge, apart de molts altres dies afegits que s'hi van sumant per un motiu o per un altre. I els altres dos petitons... quanta alegria ens fan sentir també quant estan amb nosaltres!

    Moltes vegades em queixo de que m'ocupen molt d'espai de temps, que necessito per altres coses, però quant els tens al costat, te'n oblides de les altres coses i bolques totalment a ells com et demanen, cridant o només amb la mirada.

    Llegint el teu relat penso, aprofita ara que els tens, d'aquí uns quants anys, qui sap si més d'una vegada trobaré a faltar un petó si els tinc lluny!

    Aquestes reflexions les hauríem de fer més sovint.

    Gràcies Marta.

    Gemma

l´Autor

magalo

163 Relats

484 Comentaris

116581 Lectures

Valoració de l'autor: 9.94

Biografia:
Terrassa,
En el mar de les paraules, jo vull aprendre a pescar
Agraeixo molt els vostres comentaris i rectificacions.
Soc feliç si ho és la meva gent. Vosaltres ja en formeu part.

Marta
mgalobardes2@gmail.com