El nen de la torreta

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

El nen de la torreta era una cançó d' aquestes barriades extremes de la Barcelona de primers de segle, on s' hi arreplegava gent de mal fer, on la canalla sempre estava buscant baralla. Així ho explicava el pare, ell havia viscut a la barriada de Sans pel negoci de transport dels seus pares.
M'explicava que quan passava un carro carregat de verdura de l' Hospitalet, es penjaven tot una colla de nanos al darrera i prenien els naps, les patates o el que portés. Fer enfadar al carreter era una especialitat.Aquesta gent no s' entenien de raons, eren d' aquells que portaven un elàstic posat, una colilla a la boca i la gorra de costat. Se les pensaven totes, però totes malament. El dia que plovia amb el fang de terra feien boles i pedregaven les botigues, les façanes i els fanals del carrer. Es burlaven de tothom, i cantaven sonets a la gent com aquest:
"Qui li, qui li compra el barret d' aquesta tonta?"
A un pobre nen que viva a una torreta, la que més destacava del barri, es va posar malalt i tot una colla de criatures davant de casa seva van cantar aquesta cançó:
-"El nen de la torreta diuen que està malalt, en té la panxa plena i el ventre li fa mal"
Els nois no van marxar fins que moltes galledes d' aigua els hi van tirar.
Un dia van pensar que podrien riure's del capellà, i li van preparar unes botifarres de segó que van enviar a la rectoria . El mossèn Josep es va sentir burlat i va pensar que també de la mateixa manera els hi volia pagar. Va fer unes òsties de cartró i quan varen ser a la missa, a l' hora de la comunió els hi va dir:
-"Corpus Cristi de Cartró, butifarres de segó"
Mossèn Josep es va sentir una mica recompensat però no s' en va sortir.
Aquella gent sempre van ser així.
Així és que aquelles colles feien tremolar. Eren numeroses i algunes tenien un cert prestigi.
Cada vegada hi havia més odi entre les colles. Els de Sants, la Bordeta i Coll Blanc eren ben diferents. Tenien fins i tot contades les mides de les pedres.
Naturalment hi havia colles per tots els barris, per San Gerbasi, casco antic, eren verdaderes guerrilles, feien por trobar-les.
Més tard, al cap d' uns anys això continuava amb persones grans i l' ajuntament va pendre mides posant guàrdies montats dalt de cavalls (guardia montada).
Tot això passava a la Barcelona de finals del segle XIX i principis del XX.
Una Barcelona que tenia la seva gràcia i alhora un punt de desgràcia...


Comentaris

  • Gràcies Pilar[Ofensiu]
    roda03 | 05-06-2006 | Valoració: 10

    Hola Pilar,
    Perdona per haver estat tants dies sense comentar-te, però és que aquesta setmana acabo exàmens. No obstant això, volia dir-te que ara mateix he fet una paradeta, i m'ha anat molt bé llegir el teu relat, que com sempre, està impregnat del teu segell precís i bell. Saps, em dóna la sensació quan et llegeixo, que estem asseguts a la fresca d'un atzucac i jo només gaudeixo escoltant els teus relats i la teva veu, la qual em tranquilitza moltíssim.
    Moltes gràcies per la teva energia i la teva generositat.
    T'estim com l'arbre estim a la fulla.
    Brindo per les nostres vides,
    Roda03

  • Històries de Barcelona[Ofensiu]
    vitrasius | 05-06-2006 | Valoració: 10

    Ens ha agradat. Atenció: Sant Gervasi s'ecriu amb V.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

313826 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com