Cues de pansa

Un relat de: Iona
Anava de poble a poble amb la seva tartana. Era un xarlatà, es dedicava a vendre esperança i il·lusions i encolomava elixirs, pólvores i ungüents, tot per un bon pessic.

Dominava l'art de l'oratòria. Primer, durant la presentació, donava una ullada ràpida a l'audiència. Després, mentre explicava per què servia cadascun dels productes, alentia el ritme del discurs, fixant la mirada en alguns dels assistents. Escollia el més lleig, quan del que es tractava era de vendre un potent atraient de damisel·les, al que feina més mala cara, quan explicava com alleujar el mal de queixal, a la jove més bella, pels remeis que evitaven embarassos, i així amb cadascun dels remeis miraculosos del seu carregament.

Però l'esperança i il·lusió venuda sempre s'acabava truncant. Tot el que encolomava al veïnat no servia absolutament per res, i és per això que seguia la norma de no tornar a trepitjar mai els camins i pobles que ja havia visitat.

Fins que un dia, mentre recorria la comarca del sud, el començaren a reconèixer, tothom començà a parlar del retorn de l'estafador d'esperances. No disposar d'un remei eficient per la falta de memòria, fou la seva fi.

No hauria d'haver portat al límit el poder de la mirada. Ara, tothom es recordava d'ell.

Iona

Comentaris

  • Cues que porten cua[Ofensiu]
    Mena Guiga | 18-04-2022

    Entabanar mai és un bon negoci. Ai, el karma del venedor!


    Mena

  • Vendre fum[Ofensiu]
    Prou bé | 03-11-2021

    Vendre fum (il·lusions i esperances sense fonament) ja ho té això. El perill de l'engany sistemàtic és que se n'ha de ser un virtuós!
    Original amb reminiscències de pel·lícules de l'oest americà, o del llibre "el metge". O potser no era la intenció. Sempre interpreto a la meva manera!
    Amb total cordialitat

  • El meu comentari en el fòrum, ara aquí[Ofensiu]
    Fidel Català | 01-11-2021

    Un relat costumista ben narrat i ben escrit, potser hi ha alguna cosa a millorar en la construcció d’alguna frase com; ... mentre explicava per què servia cadascun dels productes… Aquí diria que ha de ser «per a què”. No n’estic segur, però em sona millor.
    L’última frase crec que esguerra el final, ja que la centres en el xerraire, i potser hauria estat més encertat centrar-se en la mirada, que era l’objecte central del repte, i potser així l’hauria trobat més rodó.

    I no tinc res a més a dir. Un relat clàssic molt ben escrit i que demostra que en les distàncies literàries curtes et defenses molt bé. Endavant!

l´Autor

Foto de perfil de Iona

Iona

82 Relats

316 Comentaris

27655 Lectures

Valoració de l'autor: 9.66

Biografia:
Durant el confinament vaig provar això que en diuen escriure i ves per on em va agradar. Ara, novella en el món de l'escriptura, vaig fent, desfent i aprenent.

El meu blog: Despullant sentiments de Iona

A Instagram: @lecturesxgaudir