Aniversari insípid

Un relat de: Núria Niubó

El petit menjador del restaurant, és com un mirador, des de la taula del racó, en que acostumem a seure. Hi ha algunes parelles de mitjana edat, amb les que coincidim sovint. Altres, són reduïts grups familiars, de pares, padrins i criatures.

Em crida especial atenció, una parella d'uns quaranta anys, que seuen a la taula de davant.

Ella, de complexió més aviat grossa i amorfa , cabells negres amb mitja melena estirada i jersei blanc trenat que li desdibuixa la figura. Ell, ni gros ,ni prim, cabells castanys, mig calb, porta un jersei gris marengo de coll ras, sense camisa.

En arribar el cambrer, amb poques paraules, fan la comanda. Ella, s'amanyaga els cabells amb una mà, ell, resta quiet, amb els braços damunt la taula. Les seves mirades es perden en direccions contràries. Cap conversa, cap paraula. Resten a l'espera.

Ens serveixen a nosaltres, comentem els plats, els cargols estan al punt, el vi és força bo... La nostra conversa em fa perdre a estones l'interès per la parella anodina, que continua callada.

Com un acte involuntari, ella canvia de direcció el seu cos, s'entregira , ens creuem les mirades i em fa una discreta rialla. Em quedo molt sorpresa i li corresponc. Sense mirar-se la seva parella, torna a la posició inicial. Suposo que es distreu mirant per la finestra, ell, però, té la mirada fixa en el penja-robes.
Sembla, que tots dos tenen els pensaments perduts en situacions diferents.

Els serveixen el primer plat , comencen a menjar , ara només miren al plat. Els porten el segon plat, alcen les mirades, es fan una mitja rialla, i continuen menjant en silenci.

A mi m'agrada observa, entre plat i plat, als altres comensals, el padrí de la boina amb la seva parenta -com em va dir ell, un dia- els nens de les joves parelles, que sempre acaben ploriquejant... Però avui, no puc treure la vista d'aquesta parella, que sembla no tenir res a dir-se i menja tranquil.la assaborint casa mos.

De sobte, sona la cançó "Happy berdy to you", entra el cambrer amb un petit pastís i dues espelmes espurnejants, un quatre i un cero, i per a gran sorpresa meva, els hi porta a la "meva parella anodina" , ella, somriu dolçament , tanca els ulls un instant, i bufa les espelmes, es fan un llarg petó, i tots els altres, que ens hem quedat bocabadats, comencem a aplaudir amb entusiasme.

Ella, ens mira a tots , ens diu "Gràcies" i ens regala una rialla. Al moment el cambrer ens porta una copa de cava, tots drets fem abrivar les copes , jo avantatjant-me als altres , m'alço i vaig a fer-li un petó, s'aixeca, me'l torna, em diu gràcies i seu. Continuen menjant-se el pastís. Ara, sembla que es parlin amb la mirada.

A mi, em tremola l'ànima.


Comentaris

  • Observar..[Ofensiu]
    Fada del bosc | 16-03-2010 | Valoració: 10

    M'agrada,m'agrada i m'agrada!! Primer, la narradora, fa el que jo moltes vegades faig observar les taules del voltant, no deixar-me cap detall, per desprès imaginar-me la història que hi ha al darrera. Segón Aniversari per obigació? potser... una parella que ja han caigut en la rutina... també potser, de fet és el retrat de molta gent.

    Total que m'ha agradat!!!

  • Benvinguda al Repte![Ofensiu]
    Unaquimera | 15-03-2010 | Valoració: 10

    Crec sincerament que vas començar en el Repte amb molt bon peu: La prova més evident és el relat tan ferm que vas presentat.

    Tal com et vaig dir en el comentari de la jutgessa, vas recollir perfectament la idea del tema proposat i la vas utilitzar sàviament com a justificant de la situació a què fa referència.
    Encara et van sobrar paraules respecte al límit proposat.

    Gaudeix el text d'una duplicitat d'elements que el compensen mentre transcorre: no hi ha grans accions ni successos greus, però l'interès no decau en cap moment.
    Segurament es deu a què es fa esment a una situació força coneguda, a base de viscuda per qualsevol que llegeixi el text, i per tant resulta senzill compartir els referents a què es va fent al·lusió, però has combinat aquesta quotidianitat amb l'element clau del relat, la parella central que celebra l'aniversari, la qual cosa li confereix un cert grau d'ocasió especial.

    Un dels majors encants de la teva narració, força descriptiva a més a més, és la "serenitat objectiva" amb què s'observen els fets, és a dir, la manca de valoració o sobreinterpretació que el narrador fa d'allò observat, tot i que captura la seva atenció i el commou, sense que això suposi fretat en cap moment.
    Aquesta tasca queda en mans del lector, que d'aquesta forma pot realitzar una lectura activa i personal del què se li exposa, ja que es troben prou elements com per interpretar l'escena en diversos sentits, tots ells coherents amb els significatius detalls oferts per l'autora.

    Un relat amb bona base, aixecat curosament...
    En resum: Molt bona feina, Núria! El teu debut reptaire ha estat de categoria!

    T'envio una abraçada gens insípida,
    Unaquimera

  • Sense paraules[Ofensiu]
    nuriagau | 15-03-2010 | Valoració: 10

    Un relat costumista en què una veu narradora femenina ens va descrivint allò que veu i intueix. Ens has descrit, perfectament, que la parella quarentina sembla que no necessita del llenguatge per a comunicar-se.

    Et felicito, Núria, per aquest primer relat participant en un repte. Jo ara ja fa temps que no hi participo. La veritat és que és un molt bon exercici.

    De les quatre paraules claus, tres les has fet encabir al darrer paràgraf espontàniament, no resulten forçades.

    Enhorabona!

    Núria

    PS: T'animo a fer el relat "Manual per a padrines d'un temps nou"

  • Per què ?[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 11-03-2010 | Valoració: 10

    Relat colpidor. Relat significatiu. Relat fred però a mi m'encès de sentiment.
    Un aniversari és una trobada viva...i tu, Núria, relates fredor....
    I no inventes. I en sap greu, molt greu.

  • La teva parella anodina no es parla gaire[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 10-03-2010 | Valoració: 10

    S'ho han dit ja tot? Han perdut ja tot l'interès per a saber coses l'un de l'altre? O és potser que ja no necessiten dir-se res per a comunicar-se? Un gest, una mirada poden dir tantes coses! Els vells matrimonis saben tant l'un de l'altre que gairebé podrien endivinar el que l'altre pensa. I, de vegades, quan obren la boca davant d'un esdeveniment és per a dir exactament el mateix amb les mateixes paraules. Aquesta coincidència va somriure moltes parelles i demostra una gran complicitat.

    No sé si és el cas de la teva parella anodina. Tant de bo fos com he dit.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Núria Niubó

Núria Niubó

149 Relats

1116 Comentaris

202676 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
ADDICTA

Sóc addicta a vosaltres,
poetes amics,
mags de la paraula,
il•lusionistes del pensament.

Sóc addicta a l’amor
que regaleu amb poemes,
encadenant versos,
declamant sentiments.

Sí, amics,
sóc addicta.

A les trobades poètiques.
Als silenci compartits.
A les mirades que escolten.
A les mans que s’entrellacen.

A vosaltres.




ELS 45 POEMES PREFERITS DELS SEUS AUTORS
ELS 58 RELATS FAVORITS DELS SEUS AUTORS

58 LECTURES PER ALS MÉS JOVES D'RC