Una amabilitat massa diferent

Un relat de: manel

Amb evidents senyals de cansament, es col·loca a la cua de la caixa del supermercat arrossegant un carro massa feixuc. Són gairebé vuitanta anys a sobre i una esquena força corbada, record d'haver parit quatre fills i de mitja vida treballant al mercat.
Quan li toca el torn va deixant els paquets ben a poc a poc a sobre la cinta transportadora, i tot seguit comença la rutina de l'ordinador llegint el codi de barres dels productes. Poc després la caixera se la mira divertida, insinuant-li alguna cosa que passa al seu voltant, però ella ni se n'adona de tan enfeinada com està.
Després de l'últim paquet treu el moneder i paga en efectiu, no se n'ha refiat mai de la targeta de crèdit que el banc va insistir en donar-li.
Quan travessa el controlador de la caixa es sorprèn gratament en trobar tots el paquets ben col·locats dins les bosses de plàstic. Ben a prop endevina la presència d'algú, i amb certa dificultat aconsegueix girar-se i aixecar lleugerament el cap. Descobreix un home llarg i fosc mirant-la amb ulls intensos. Va vestit amb una mena de túnica de coloraines que el cobreix fins els peus, i porta el cap cobert amb un barret circular també de diversos colors, però el que més l'impressiona és l'immens somriure que deixa al descobert unes dents blanquíssimes, i que contrasten espectacularment amb aquella pell negra com el carbó.
Tot el conjunt l'espanta i, com bonament pot, arreplega les bosses mentre balbuceja les gràcies. Però l'home encara li somriu, i sense acabar-ho d'entendre respon amb accent estrany un educat: "de res, senyora".
De camí cap a casa reflexiona sobre el que ha passat, i fins i tot se n'avergonyeix d'aquella reacció tan mancada de justícia davant una actitud amable. Però amb un aspecte tan estrafolari què vols!
Aquell vespre està sopant amb el seu marit davant la televisió. En el telenotícies expliquen com avui han tornat a interceptar una pastera que volia entrar il·legalment al país, l'enèsima d'aquests darrers mesos.
El seu home no tarda en engegar el comentari:
-No sé pas on anirem a parar, aquesta gent ens està envaint. Ben aviat no podrem ni sortir al carrer.
Ella se'l mira sense poder evitar un punt de compassió, però és incapaç d'obrir la boca. Es gira cap a la pantalla i segueix sopant.


Comentaris

  • Ens costa...[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 13-11-2007 | Valoració: 10

    d'acceptar les diferències. Tot allò desconegut ens espanta i ens fa estar alerta davant de qualsevol agressió. I per tant, ens és més còmode generalitzar que no pas acceptar a cada individu com és.
    M'agrada com ho has enfocat, amb tota naturalitat, sense estridències ni cops d'efecte. El final també l'he trobat molt encertat.
    Falicitats i una abraçada

  • Anagnost | 12-11-2007 | Valoració: 10

    He llegit aquest bell relat mentre a les meves orelles ressonaven les paraules d'una alta autoritat de l'illa on visc, que assegurava que aquesta no seria una porta d'entrada per a la immigració. Que s'ho traguessin del cap.

    El teu relat té el mèrit de parlar-nos d'una realitat que a vegades no volem veure, i de fer-ho sense escarafalls, lluny d'un to solemne, a partir d'una quotidianitat que ens fa més proper el problema.

    Sense plantejar cap pregunta, el relat ens deixa amb un interrogant immens ballant-nos dins el cap. I amb l'exigència d'una resposta.

  • ginebre | 12-11-2007

    un bon retrat de com som, manel. M'agrada especialment aquest relat perquè no ens explica una història flagrant i evident, sinó una petita història superquotidiana, una mínima anècdota quasi imperceptible, que posa sobre la taula la subtilitat de tot plegat, la manera interior d'afrontar el que és diferent, la estranyesa, fins i tot desconfiança, però no malèvola sino purament instintiva.que tenim. Existeix això dins nostre i relats com el teu fan que pugui aflorar a la consciència.
    Molt ben trobat. Et felicito!

    Pd: aviam si el 22 podré venir.

l´Autor

Foto de perfil de manel

manel

97 Relats

432 Comentaris

103766 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Potser ja ha arribat el moment de canviar la meva biografia.
El problema és que encara vaig néixer al 66 i encara visc i treballo a Girona.
Per tant, des d'aquí us convoco a una pròxima revisió dels fets.

"Plaers:

El primer esguard per la finestra al matí
El vell llibre retrobat
Rostres plens d'entusiasme
Neu, el canvi de les estacions
El diari
El gos
La dialèctica
Dutxar-se, nedar
Música antiga
Sabates còmodes
Comprendre
Música nova
Escriure, plantar
Viatjar
Cantar
Ser amable."

Bertolt Brecht