Trànsfuga (Faula 'incroyable')

Un relat de: rnbonet

L'avi em contava moltes vegades aquesta història que ara mateix us explique:

"N'Eleuteri Evadam i Capdevila era la presència viva al globus terraqui d'una molt antiga nissaga. Tan antiga, que qualsevol treballador dels múltiples negocis mundials que posseeix sabia dibuixar de memòria i amb tot detall l'escut nobiliari -corona daurada sobre fons d'atzur, amb tres únics mots en plata: ‘Nosaltres i Déu'- i coneixia la tradició familiar, la qual afirma categòricament i sense embulls que són els descendents directes d'Adam i Eva - això sí- engendrats i nascuts abans de l'expulsió del Paradís. I aqueixa mateixa tradició manté la teoria que el Totpoderós, prèviament d'avisar Noè del Diluvi aquell, els va prevenir a ells i se'ls emportà en una nau espacial a una Terra-bis -deserta d'humans- que havia creat a estones lliures, plena de felicitat i benaurança, on romangueren uns quants mesos, fins retornar-los a la Terra primigènia quan va restar calma, tranquil·la i productiva. Que el negoci és el negoci i la pela és la pela!
Durant l'escàs temps que els innumerables afers el deixaven lliure de viatges, residia de forma compartida entre una torre a l'Estartit i un xalet a la Marina. Per cert, era d'un besavi aquella frase famosa que després s'ha aprofitat com reclam turístic: ‘Alacant, la millor terreta del món'.
N'Eleuteri, però, malgrat ser l'amo de mig món notava un buit al cor, un corcó a l'ànima. Somicava dia sí, l'altre també. No se ‘sentia realitzat', com acostumava a dir sovint. Fins que un dia, avorrit de tanta riquesa, encarregà un clon que el substituís i s'ocupés de tots els negocis, marxà a Brasil, es canvià la cara mitjançant la cirurgia estètica i tornà a la Marina passats nou mesos. Comprovà que allò del clon rutllava -ningú se n'havia assabentat del canvi- i decidí transfiguarar-se en el Teriet Culpelato, orfe de pare i fill de mare desconeguda.
Demanà feina a una granja-hort de la seua propietat -o millor dit del seu clon- i després de ser putejat pel capatàs en el jornal i el treball per espai de tres mesos, començà a sentir-se feliç. Ara era la antítesi del que havia segut abans; era el pària absolut, el quasi esclau per antonomàsia. Podia, però, portar les ungles negres i brutes, sucar bocins de pa dur en l'oli de l'amanida, rebre una bescollada en ocasions, munyir les vaques, grapejar el cul de les criades, fer-se un rucó de cansalada a la brasa, tenir cura del ramat, rebolcar-se pel fem dels porcs, alleugerir de tant en tant el pes del cos amb l'harem de cabres, descansar -en pocs moments- a l'ombra d'un pi... De vegades, quedava totalment embadalit recreant-se en la joiosa vida present."

I, com fermall de la narració, afegia l'avi: ‘I així durà, xalest i cofoi, sense tràngols de cap mena, assossegat l'esperit i cansada la humanitat, fins el moment de la mort, als 101 anys ben complits. Que el Nostre Senyor el tinga a la glòria!'

Comentaris

  • I jo em pregunto...[Ofensiu]
    nuriagau | 21-02-2009 | Valoració: 10

    Un relat irònic i amè. Altres relataires l'han considerat una faula, suposo que, especialment, perquè conté una moralitat molt concreta: els pobres són més feliços.

    Aquest relat el vares presentar al repte AMOS I ESCLAUS, i jo em pregunto:

    ·N'Eleuteri Evadam i Capdevila era l'amo? abans o després de l'operació de cirurgia estètica?
    ·N'Eleuteri Evadam i Capdevila clon és l'amo o l'esclau?

    Et felicito per aquest relat!

    Núria

  • Ja n'havia sentit parlar dels Evadam [Ofensiu]
    Màndalf | 30-01-2009

    El que no sabia és que havien estat amb els meu avantpassats a Terra-2. El meu pare no em va dir res d'això. En canvi del Cupletato si que em va dir que s'havia trajinat totes les cabres del ramat. I la somera perquè corria molt que si no…

    Fantàstica aquesta faula que dóna importància als valors dels pobres que no tenen res. Potser pel fet de tenir massa, tenir de tot, s'acaben les il·lusions i es troba a faltar una cosa important per tothom, les ganes de somiar.

    Rebolica, Ramón. I salut.

  • Faulista irònic i eficaç[Ofensiu]
    Unaquimera | 20-01-2009

    Amic bonet, quin apòleg has ordit amb cabassos d'imaginació i bones dosis d'humor per explicar la transgressió d'aquest personatge que contravé el sentit habitual de les ànsies de qualsevol ésser humà dels normals... dels que són pobres i volen arribar a rics, vull dir!
    "Incroyable"? Vés a saber...

    Com es comporta l'Any Nou, de moment? Va tot bé?

    T'envio una abraçada joiosa,
    Unaquimera

  • Una faula més que bona...[Ofensiu]
    Alberich | 16-01-2009 | Valoració: 10

    Quina historia!. Treballes els personatges amb una dosis d'imaginació i mestria, fent-ne unes agudes i concises descripcions, plenes d'humor i d'ironia de la fina.
    Ah, i si et descuides, una mica més i li fots enlaire les teories al mateix Carles Marx en persona...
    Cordialment,
    Ramon

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1589 Comentaris

357245 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!