Sobre el llibre electrònic a dia d'avui.

Un relat de: David Gómez Simó

Aquesta tarda he mantingut una conversa molt interessant amb un dels representats que passa per la llibreria on treballo. Tot i que les dades que aportava no son oficials, doncs el secretisme en assumptes editorials esta a la ordre del dia, sí que crec que serveixen per fen-se una idea de quin és el futur de la distribució del llibre digital a casa nostra.

Per començar i en referència als darrers rumors sobre la possible creació d'una llibreria virtual en la línia d'Amazon per vendre llibres digitals en castellà (i segurament en català) m'ha confirmat el fet de que els següents grups estaven treballant per arribar a un acord:

Ed. Planeta (el gran monstre editorial tant en català com en castellà).
Random House (més modest, però no gaire)
Alfaguara i Santillana (que son les mateixes encara que no ho sembli i a més controlen gran part de la producció del llibre de text)
Urano (els experts en bestsellers que ningú volia).

Si tenim en compte que ja hi han dues llibreries virtuals amb prou empenta en català:
leqtor.com (amb el seu propi lector digital) i
Edi.cat (on s'agrupen gran part de les editorials en català i que pertany a Arc de Berà)

l'únic que està frenant la implantació d'aquest nou sistema és la por a la pirateria que tant de mal a fet al món audiovisual. Però les editorials estan cridades a conciliar postures i escollir un suport en comú. De fet, ja hi ha una possible data de creació per aquesta gran llibreria virtual. Estaríem parlant de la entrega de premis del proper premi Planeta que apareixeria en els dos formats (paper i digital) a l'hora i amb diferències de fins al cinquanta per cent d'una edició a l'altra.

Com quedem les llibreries davant tot això? Doncs bastant tocades si no estem a la guait i ens adaptem als canvis: creació de planes web realment efectives i enllaçades a les llibreries virtuals ( es parla de compartí beneficis del llibre venut si arriba a través d'un d'aquest enllaços), especialització en temàtiques i en continguts per part dels llibreters (la recomanació seguirà sent el puntal de les petites llibreries), la venta de llibre de segona mà i com a objecte de regal i tot un món que encara està per descobrir i valorar (des de connexions usb a les botigues per poder descarregar el llibre per part del client o gestionar l'edició d'un sol exemplar en format de paper en les editorials virtuals).

Complicat.

Els propers deu anys veurem transformar-se el món del llibre com no ho feia des de la invenció de la impremta. Veurem nous costums de lectura i de compra. Veurem la convivència dels dos formats i la creació d'un nou model editor.

Vull ser optimista i creure que l'espai de les llibreries de barri seguirà sent una realitat, diferent però real i tant propera com ho és encara si sabem fer una petita marrada i ens submergim en el mar de les lletres mentre acariciem el llom d'un llibre.


Comentaris

  • Gràcies per passar[Ofensiu]
    allan lee | 11-04-2012

    lamento això que em dius sobre la llibreria. Una llibreria que desapareix és com una altra fada que mor- era així?.

    L'has encertat: el dibuix és del gran Bilal.

    Una abraçada

    a

  • M'agradaria saber[Ofensiu]
    allan lee | 10-04-2012

    ja que el relat és de fa un parell d'anys, si realment has pogut sobreviure a tanta cosa electrònica. Lamento la desaparició de les petites llibreries de la meva ciutat com no t'ho puc dir. Entenc que no es pot parar la marea social, però per mi mai no hi haurà cap pantalla que pugui substituir el tenir un llibre a les mans. Una abraçada

    a

  • M'ha interessat aquest article[Ofensiu]

    Estic ficada en l'assumpte d'editorials, llibreries i, sobretot, llibres. Bé, vull dir el meu llibre publicat que m'ha obert un món que desconeixia, i el que he descobert no m'agrada gaire, de fet és un món paorós.
    El meu llibre està publicat en català i també hi ha la traducció en anglès. La versió en anglès la tenen en paper i en e-book. Aquest, el llibre electrònic, és un malson. Tot aquest món d'editorials, llibreries i promoció i venda de llibres és un malson, però el llibre electrònic queda guanyador pel que fa a malsons. El que un autor guanya amb un llibre electrònic és tan poc que gairebé resulta el mateix regalar-lo. Però això només és el començament d'una història tenebrosa, perquè s'han de tenir en compte els pirates. La pirateria de llibres electrònics supera la pirateria de qualsevol altra cosa, fins al punt que algunes editorials s'estan plantejant regalar els llibres i que els autors cerquin diners d'alguna altra manera. Segons Paul Krugman (Premi Nobel d'economia, 2008), els autors, amb l'arribada del llibre electrònic, hauran de vendre samarretes, amb el títol del seu llibre, com fan els grups de rock que ja estan regalant els seus CDs perquè degut a la pirateria no poden esperar guanyar res amb la música per si sola i els guanys els arriben només amb concerts i samarretes.
    Bé, no em puc allargar gaire amb un comentari, però creu-me que el llibre electrònic pot arribar a eliminar la literatura. Espero equivocar-me, tot i les prediccions dels experts.
    Shaudin

  • Un article realment interessant[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 10-02-2010 | Valoració: 10

    Com a escriptora (he publicat dos poemaris),
    no tinc les idees massa clares sobre si és millor el llibre de paper o el digital. De fet, no ho havia pensat mai. A mi m'agrada tenir llibres a casa, tocar-los, treure'l-s'hi la pols i mirar-me'ls. Però és evident que aquest plaer comporta al medi ambient un cost ecològic insuportable per al nostre planeta . Cada dia s'arrasen hectàreas de bosc per a publicar els diaris de tot el món, tot i el reciclatge de paper.
    Per tant, el llibre electrònic podria ser una solució per a aquest problema latent.

    Ara bé, el que tu dius és ben cert. Què esdevindran les llibreries tan entranyables on vas a mirar i remenar, on l'olor a paper té tantes reminiscències agradoses per l'olfacte?
    Què se'n farà dels llibres, el tacte dels quals ens aporta tants moments agradables?

    Estem vivint en un món que no té res a veure amb el que hem viscut. Haurem de fer sacrificis per a adaptar-nos-hi

    Salutacions cordials

l´Autor

Foto de perfil de David Gómez  Simó

David Gómez Simó

98 Relats

494 Comentaris

143504 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
I si us plau, Bloom, estigues atent a aquest detall:
no omplis la casa de mobles i d'altres objectes,
si us plau, guarda espai per a la bellesa,
perquè la bellesa hi càpiga: una escletxa a la dreta
de qui entra, per exemple.
Que les coses belles siguin el teu lloc de vigia;
doncs el món, com qualsevol altra cosa,
només es torna bell quan per la bellesa és mirat.

Un viatge a l'Índia
Gonçalo M. Tavares