PELANT BASTONS

Un relat de: E. VILADOMS
En Ton està neguitós, aquesta tarda anirà a la classe del seu besnét a explicar-los coses de quan ell era petit. Podria començar dient que va estrenar una escola per a pobres, i tan pobres com eren els fills dels roders i carboners!, feta com si fos per a rics. Supèrbia que no els van perdonar mai.
De què més els podria parlar? De la mare desfent el farcell de roba bruta que els havien donat durant la visita a la presó? De l'ànsia amb què rebuscava dins el plec dels pantalons i descaragolava aquells paperets que es feia llegir per les filles grans? De com els amagava, després, dins ampolles que mai varen vendre al drapaire, sinó guardar zelosament al fons del corral?
"Tu, esposa estimada, educa els nostres fills per tal que esdevinguin un exemple de bondat i cultura. Vosaltres, estimats fills, emancipeu-vos per veure-us lliures de la tirania, tant dels d'avui com dels d'ahir."
No el van arribar a afusellar, va morir d'un atac de cor.
Encara amb calces curtes, en Ton va gastar els matins i les tardes pelant bastons de castanyer a Can Crous, com d'altres orfes dels vençuts. Després, calia ficar-los dins la gran olla, fins que el vapor els estovava i podien donar-los la forma elegant de les mangales d'anar a passeig.
-Feu-n'hi cabre més, "apreteu", collons!
Amb els peus els empenyien per entaforar-n'hi un parell més. Encara ara, les seves cames conserven les cicatrius de les cremades.
I al vespre, la mare que no sabia llegir el feia anar a estudi. Ell que el que tenia eren ganes de jugar i no d'escoltar les lliçons en aquella escola que el pillatge i la deixadesa havien convertit en un cau brut i fred.
I així, pelant bastons, compartint pupitre nocturn i reinventant records, se li escolà la infantesa. Això volen que expliqui?

Comentaris

  • Reviu en aquest relat.[Ofensiu]
    Biel Kramt | 05-06-2017

    Revenuts en aquest relat. La història de les històries petites, històries que emocionen...

  • Bon descans![Ofensiu]
    E. VILADOMS | 04-06-2017

    Descansa en pau, amic Ton!

  • Invitació "El cicle de la vida"[Ofensiu]


    Benvolgut autor/a,

    Com a finalista del V Concurs ARC a la Ràdio 2014-2015
    l'Associació de Relataires en Català (ARC)
    es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
    i a la presentació del llibre
    "El cicle de la vida"

    T'esperem el dissabte 31 d'octubre de 2015, a les 11 del matí,
    a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)




  • molt ben escrit[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 30-12-2014 | Valoració: 10

    Es precios

  • Felicitats[Ofensiu]
    Màndalf | 29-12-2014


    per aquest relat tan colpidor que et fa valorar la infantesa.

    És un crim arrabassar-li la infantesa a un nen, robar-li els jocs, els temps amb els amics, les descobertes, els somnis. Perquè la infantesa defineix la personalitat i l'actitud enfront la vida per la resta de l'existència. Un crim que fa que al Ton no se li acudeixi explicar cap fet feliç de la seva infància, que segur que en va tenir.
    Però bé, si pot anar a la classe del seu besnét, alguna alegria haurà viscut.

  • Tendresa[Ofensiu]
    reusenca | 29-12-2014 | Valoració: 10

    En la manera d’expressar-te deixes anar tendresa, sensibilitat i calidesa. Enhorabona! M’ha agradat el teu relat.

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut/uda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i autores, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “El cicle de la vida” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’anar avançant feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com, el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ EL CICLE DE LA VIDA, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick relataire ............................................................................................

    AUTORITZA a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual és autor/a, en el recull de microrelats “Colors” que s’editarà a finals de 2015 mitjançant una plataforma digital de publicació. Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Si que ho volem![Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 23-12-2014 | Valoració: 10

    I tant que volem que ens expliquis coses com aquestes! Les històries dels avis sempre m'han atret, perqquè parlen a poc a poc, clar i amb un català envejable. Se'm cau la baba escoltant-los. I com que jo també he pelat bastons, d'avellaner i castanyer, el comprenc i sé que és molt distret. Tal com m'has distret tu, Enriqueta. Una forta abraçada i molt bon Nadal!

    Aleix

  • Continues escrivint...[Ofensiu]

    Continues escrivint, al meu mode d’entendre, de manera fluida, de manera planera; la vista es passeja lleugera per tot el relat i voldries llegir més. L’últim paràgraf crec que és força aconseguit.
    —Joan—

  • m'agrada![Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 21-12-2014

    El ritme narratiu és intens i ens el fas viure, el neguit de l'avi. No puc dir gran cosa més que no sigui que dóna gust fer-ne un parell de lectures més, un cop acabada la primera vegada.

    Molta sort!


    Ferran


    PS
    Prefereixo no dir d'on he tret el meu relat, però hi ha alguna cosa de certa en la història. Però el final és feliç, cap germà del nen va acabar a la gola de cap lleó, els pares varen morir de vells i els fills han estat uns bons pares, bé, alguns encara ho són, per allò que jo sé.

  • Records![Ofensiu]
    Materile | 20-12-2014 | Valoració: 10

    M'ha agradat molt el teu relat. Cada temps i cada entorn té unes vivències o unes altres que marquen la vida dels infants. I, aquesta n'és una, trista però molt ben explicada i deixant aquest regueró d'una vida viscuda i prenyada de pobresa.
    Una abraçada,
    Materile

  • Ai, senyor![Ofensiu]

    Ai, senyor, quina infància més regalada hem viscut! I en canvi hi han hagut tants Tons abans que nosaltres...Una meravella com ho expliques i agraiment per explicar-ho.

  • Real...[Ofensiu]

    Si en Ton llegeix aquest relat, estarà molt orgullós de tu i de l'amor que se'n desprèn. Enhorabona per haver fet poesia de les vivències d'una infantesa que s'allunyava molt del que hauria tocat que fos. Ets una crac!

  • M'ha agradat la manera com planteges la història: com un senyor gran que pensa com explicarà la seva infantesa a la classe de la seva bésneta, m'ha semblat molt original aquesta mena de plantejament. Per no parlar de la història que ens expliques, una infància dura, marcada per la història de la posguerra que tan ben ens coneixem. Felicitats pel relat!
    Edgar

  • DomusSilvestre | 17-12-2014 | Valoració: 10

    Als teus peus! Meravellós. No tinc paraules! M ha agradat molt. els entesos de per aquí ja sabran posar-hi paraules més adequades les quals ja d'antuvi subscric.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de E. VILADOMS

E. VILADOMS

70 Relats

778 Comentaris

81248 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Aprenent de relataire.
Gràcies a totes i a tots els qui passeu per aquí.