Només un nom

Un relat de: rnbonet

1. ESTIU
Una mar blava, intensa, quieta i tranquil·la, pacífica. Arran de platja, allà on amaren les ones i comenta la sorra, just al lloc on arriba l'esmorteïda escuma, dempeus, mirant cap l'horitzó infinita, Aquella-Que-No-Té-Nom contempla l'elegant vol de les gavines. Cara bonica, pàl·lida malgrat els dies de sol ardent, esquifida i malaltissa, nua de mig cos amunt, recull les millors cloïsses que la mar ha deixat al terra. És el seu deure, aquell que li han encomanat des de la tribu. Ja fa dies, massa dies; i llunes, moltes llunes, que realitza la seua feina. Ben bé, des que desara el pit matern i començava a caminar. Ara ja voreja els deu anys. I es sent feliç, abraçada per l'escuma que banya els peus, agradable, tendra; acaronada per la sua brisa amb aquell humit sentor d'essències marines. I no somnia en altres treballs possibles, vora la cabana, quasi a tres tirs d'arc, cap l'est d'on està ara. Un habitacle a sota un penya-segat, envoltat de palmeres, i amb un gran pla davant l'entrada, comú a les altres, en semicercle: La vivenda dels seus pares, el lloc on és la seua família. Solitària i contenta, recull les petxines més boniques, aquelles que seran més vistoses a un collar, o millor facen joc a una cadena.. Qualque vegada, s'atura: una certa molèstia al pit. Respira a fons. Se sent cansada. "No és res. Com sempre -es diu- possiblement avui he caminat massa".
I se'n torna, xano-xano, carregada amb les valves nacrades, cap a casa.

2. TARDOR
La foguera encesa, al bell mig de la planícia del poblat, dóna clarors al voltants i fa que les ombres siguen més fosques en aquesta nit sense lluna. Il·lumina les cares, endureix els gestos; dibuixa i desdibuixa les palmeres; amaga, de vegades, els estels. Tothom està al seu voltant. Aquella-Que-No-Té-Nom també hi és, tremolosa i poruguida, fredolina i pensarosa. Ha crescut. Té catorze anysI ja porta un vestit complet de pell. O una pellissa, quan duu faldilla. Però no una sina incipient com les altres que van nàixer al temps d'ella. "M'ha dit el Que-Tot-Ho-Sap que després de la tardor tindré un nom de debò. Un nom corrent, de persona, com el de la meua amiga Àliga-Verge, o com el del meu company Ull-Despert. O com els dels meus germans... No serà massa demanar!" Un estremiment creua el seu cos. I comença a estossegar, sense voler-ho, de forma pertinaç i obstinada. "Has pres fred. Ves-te'n a la cabana i gita't", li diu sa mare, en veu alta, intentant protegir-la dissimulant el que tots saben. Ella obeeix, com ha fet sempre. Cap catxo, caminar lent, esperança nova. "He vist l'estel! I he manifestat el meu afany!" Aquella-Que-No-Té-Nom fa temps que se n'ha adonat, de la seua malaltia. I és per això que n'està trista. No per ella sols, sinó per la vergonya que pot sentir la família de la resta de la tribu.
A la cabana, estesa a l'estora, de sobte, esclata en un plany sufocat.

3. HIVERN
Han arribat els dies de l'eterna pluja, de marors profundes i perilloses, de vents arravatats. Són dies d'estar-se a casa, d'aprendre coses noves, xerrar molt. Època de records i de nostàlgies. Estació de confidències.
"Te'n recordes, mare? Era primavera. I baixàrem al jardí, quasi com l'oroneta de mar que busca fer-se el niu: sense presses; activament, però. Quina emoció i quin misteri! A passets de cranc, de costat, endavant... i mitja volta, et vaig seguir. L'escala em semblava la cua del vestit de la sibil·la, lenta, tranquil·la, assossegada. I he baixat amb tu, i tu amb mi, de la maneta. Uns coloms i unes gavines creuaven el cel, balu i perfecte. Has vist aquelles roses?, m'has demanat, en davallar. Blanques, roges i grogues, n'he vist. I he anat corrent a tocar-les, de baix estant. Fes atenció!, em recomanares. No et facen mal! Ja, però, havia posat la mà en aquell roser groc que jo tant abellia! Unes gotetes roges tacaren els pètals de la rosa... Per què, mare?, vaig demanar, plorant. Per què les roses punxen?"
Un breu silenci. I una llàgrima que la mare s'eixuga amb la màniga.
"Conta'm altra vegada, mare, perquè el no tindre nom, si et plau". "Si tu ja ho saps, filla estimada; mil vegades te l'he..." "Serà la darrera, t'ho promet!" I la mare comença de bell nou una història sabuda: " En ajudar-me al part, difícil, la vella comare, després de mirar-te, m'esguardà de reüll. -Mala cosa tinc a les mans -em va dir-. No li poses nom. Així no perdràs res, si mor. Tu, però, semblava que et resisties. Agafada al pit, xuclant amb ràbia, aconseguires no anar-te'n als estels... I vam deixar córrer el temps. Anaves creixent, això sí, feble i malaltissa. Passats uns anys vaig consultar amb Qui-Sap-l'Esdevenir. Les qüestions ja les coneixes massa: Continuarà vivint la meua filla? Quantes llunes? Haig de posar-li ja un nom? La resposta també la saps: ‘Aquella -Que-No-Té-Nom en tindrà un dia, si la voluntat és ferma i decidida. Caldrà que atengues disset anys. I no seré jo qui li'l pose', va afegir. Jo, per la meua part, el nom ja el tinc triat". "I quin serà, mare?" "Ara no és el temps de dir-te'l. Espera, resisteix, tin voluntat de viure, com fins ara... i el sabràs!"
Les darreres paraules de la mare anaven repetint-se al seu cervell com les estacions; vertiginosament, però... ‘Espera, resisteix... i el sabràs; resisteix, tin voluntat de viure... i el sabràs'. Sense aquells mots, estava perduda; sempre m'encoratjaven. A resistir, a lluitar, a esperar.

4. PRIMAVERA
M'han despertat els crits de les aus i el rebombori de la festa. Estic cremant. Qualsevol soroll em fa nosa. I no gose obrir els ulls...
Sóc un caçador del nard. He lluitat amb la neu, el trineu i els gossos, per arribar vora aquest llac. No tinc por dels llops ni dels óssos. La pròxima primavera, amb el desgel, canviaré els sacs plens de pells precioses per menjar, trampes, or i petxines multicolors...
Ara, a vora mar em trobe menudes boletes brillants, de tos els colors: blanques, negres, marrons, verdes, roges. Veig com l'ona va deixant-les i redolen per la sorra, fins que la següent ona les recull i van a l'aigua. I l'altra les llança una vegada més a l'arena. Arreplegue les que puc i les porte a ma mare. Són perles, em diu...
El ninot que hem fet amb neu aquest hivern s'acostava silenciosament: nas de safanòria, capell de iaio. ‘Ara tinc vida. Vosaltres, que m'heu fet, me l'heu donada? I el seu alè glaçat inundava l'estança deixant tot, les parets, el sostre, la llar, fins mio mateixa, tot glaçat, blanc; blanc, gelat, ...

Una mà em canviava un drap humit que tenia al front. Era ma mare.
-Què et passa?
-No ho sé... Em pense que estic somniant- fou tot el que vaig poder respondre, fent un gran esforç.
-Tranquil·la- va dir, acariciant-me.
-Mare... No em moriré?
-No, dona, no! Aviat tindràs un nom. Ja ho saps: resistència i desig de viure!
Sincerament, m'ho he cregut, com sempre. I he resistit. I he lluitat com mai no ho havia fet, amb tota la força del meu cos i de la meua ànima.

A la fi, ja tinc un nom. I els meus pits s'eixamplen i creixen cada dia. I els meus malucs anuncien, sense enganys, una nova edat prometedora. Note, moltes vegades, els ulls dels joves a sobre meu... Sóc Palmera-Solitària-Que-Enlluerna!


Comentaris

  • Hi ha un rnBonet secret[Ofensiu]
    T. Cargol | 30-09-2006

    estic d'acord amb els de més avall.

  • Enlluernador...[Ofensiu]
    Unaquimera | 18-09-2006 | Valoració: 10

    i bo, també tendre, fort, bell i terrible.
    He començat llegint el teu relat i trobant algunes coincidències amb un de meu que parla d'ones, platja, nenes i dones, fogueres enceses, ... però de seguida, el teu text m'ha atrapat i se m'ha fet seva i ha deixat de assemblar-se a qualsevol altra cosa que a si mateix, al drama que conté i a la bellesa que desprèn.

    Una història molt ben narrada, on no sobra cap paraula, on cada estació és un capítol encisador.

    Molt ben fet, amic!

    He de llegir-te tot el què no he pogut durant les vacances... De moment, fins el proper comentari, t'envio una abraçada estiuenca encara, amb regust de mar,
    Unaquimera

  • Molt més que un nom![Ofensiu]
    ROSASP | 16-09-2006

    I tu dius que no pots ser un bon poeta?
    Doncs aquestes línies estan plenes de poesia a flor de pell.
    Entre les acurades però gens farragoses descripcions, s'hi amaga una tendresa que gairebé es pot tocar amb la punta dels dits.
    Aquesta lluita de la protagonista per poder tenir un nom és un clam a la vida en majúscules.
    Crida l'atenció l'escenari del relat, li dóna un toc original i exòtic a la història.
    M'agrada molt aquesta barreja de força i sensibilitat que llisca per les línies d'una manera suau i gens forçada.

    Així que compartim el mes d'aniversari. Moltes felicitats per la part que et toca!
    Els anys no pesen tant quan es té el cor jove i un somriure obert, no trobes?

    Una abraçada molt gran i fins ben aviat!

  • Sorprenent![Ofensiu]
    pivotatomic | 13-09-2006

    Mestre!

    Quan ja pensava que et coneixia (literàriament, si més no) se'm despenjes amb aquest relat... dolç, exquisit, tendre, fins i tot. Tan preciosista com cal esperar d'un dels teus però, a la vegada, tan poc "bonetià". I ho dic tant pel que fa a la prosa (igualment bella però molt menys pirotècnica "que d'habitude"), com pel tema en si del conte (a les antípodes d'aquells relats tan divertits, gamberros i maliciosos que tan m'agraden). Només al darrer paràgraf, quan ens parles de malucs generosos i pits rebossants, et permets un petit autohomentage, sens dubte involuntari. ;-)

    Tot plegat, doncs, una sorpresa... d'allò més agradable. M'encantes les descripcions dels personatges i del món en el que viuen. Ademto, per posar pegues, que potser no he acabat d'entendre el paper que juga el caçador del fragment "Primavera". Sigui com sigui, però, constato un cop més que hi ha coses en les que pots confiar a cegues en aquest món... i els teus relats en són una!

    Salut i rebolica! que diria un que jo em sé...

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1589 Comentaris

357277 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!