l'horror

Un relat de: panxample

És fàcil imaginar-se el noi del pijama de ratlles, es fàcil imaginar-se els vagons plens de gent que arriben als camps de concentració aquí a Auschwitz i Birkenau.
No es fàcil imaginar-se , com i de quina manera els degradaven ,els humiliaven ,els robaven, els assassinaven ,enganyats amb una dutxa que no era altra cosa que una càmera de gas multitudinària, i els cremaven després de fer-los les mil una proves .
No ,no és fàcil ,més d'un mil·lió dos centes mil persones , per més literatura més il·lustracions, cinema i tot tipus d'informació que fan referència al holocaust , no és fàcil imaginar-ho.
Del que es capàs la ment humana!!
De sobte ens agafa un sanglot un nus darrera el nas , les parpelles netejant els ulls plorosos. Som al museu, en una sala plena de cabells humans , trenes grisoses, quilos i quilos de cabells, d'aquella gent que varen assassinar, la roba dels més menuts, els estris de neteja personal, les maletes de viatge que portaven ,les sabates, les ulleres,....el més impactant els cabells.
Se'ns fa difícil imaginar-ho.

Comentaris

  • Inhumanitat[Ofensiu]
    nadàlia | 11-04-2012 | Valoració: 10

    Cal no oblidar l'horror, comences amb el noi del pijama de ratlles, un dels llibres de lectura que et permeten viure la brutalitat dins d'una mateixa família amb ulls de la innocència dels nens. Sembla que no pugui ésser el que va succeir a Alemania, l'home massa, despersonalitzat, abocat a l'odi pel que diuen que és cert dels jueus i pel què diuen que han sentit a dir i que no té cap base , cap fonament i la pilota es va fent grossa però el desenllaç és inversemblant: l'horror en majúscules, ni un xic de pietat, de bondat, de tristesa pel que anem a fer, és l'home robot si és que es pot dir home, no, és una altra cosa, innombrable. Cal felicitar el poble alemany per com ha sabut tractar, pair i afrontar la seva memòria històrica, depurant, inclús dins de famílies directament afectades, depurant, transformant, l'horror del passat en esperança nova pel futur i dient la Història pel seu nom, amb dolor, però pel seu nom.

  • És per això mateix...[Ofensiu]
    Jaume VINAIXA SOLÁ | 02-07-2010 | Valoració: 10

    que hem d´omplir el món de poemes i de bona literatura. I hem d´escriure tantes i tantes paraules... tantíssimes paraules, que no quedi lloc, a cap racó de la terra, per a l´odi i les armes.
    Gràcies pel teu comentari i felicitats. Jaume

  • . . . [Ofensiu]
    montserrat tafalla rigol | 14-05-2010 | Valoració: 10

    cal no oblidar. Cal no oblidar per qué no es torni a repetir.
    No ens enganyem, es repetirà.
    L'home i per extensió la dona som éssers que portem la perversitat a dins. També la bondat. Tot és questió de voluntat.
    Cal no oblidar.

  • jo també et vaig llegint[Ofensiu]
    joandemataro | 12-05-2010 | Valoració: 10

    i expresses amb força la ràbia que fa saber com de miserable pot ser la condició humana...hem de lluitar tots perquè això no torni a passar mai més

    per cert fa poc vaig llegir un llibre, no sé si l'has llegit, escrit per un psicòleg que havia sobreviscut al camp d'extermini d'Auswitch, no recordo ben bé el títol perquè tinc molt mala memòria crec que era més o menys" l'home en busca del sentit de la vida " o quelcom semblant...molt recomanable
    en fi
    fins la propera
    joan

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de panxample

panxample

45 Relats

292 Comentaris

66227 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
No sé qui sóc, ni que no sóc, però la vida és una meravella, cal aprofitar-la, compartir-la i gaudir-la. Encara que de vegades amarguegi.

Panxample no per que tingui la panxa ampla o sigui un panxacontent, que també; sinó que és en honor a Joan Baptista Pujol i Fontanet, (Alfara dels Ports, Baix Ebre, 1857 – Tarragona, 1883). Bandoler anomenat "panxample".

la calaixera