La rondalla del banquer i el carboner

Un relat de: Miquel Bohigas Costabella

-Jo no sóc cap lladre!, somiquejava el vell banquer, mentre entrava al cotxe. No us hi heu fixat mai que els policies protegeixen el cap dels acusats quan els fan entrar al cotxe. Potser minuts abans un altre poli li ha fotut un cop de porra al cap, però noi, quan entren al cotxe els han de protegir el cap. Tanmateix al banquer, no va fer falta que el protegissin. Era un home baixet, i ni que hagués saltat hauria arribat a tocar la part superior de la porta del cotxe amb el cap. A dins del cotxe, l'home es va acostar al policia i li va dir a cau d'orella: -Pssstgh fdgtys sssst fssssst fsssst eeeurosss. Llavors, el policia va fer un gest al conductor i aquest va girar en direcció a l'estació.

Quan van arribar a l'estació, una gernació, encapçalada pels líders de l'oposició municipal, exigia que es restablís el vell carrilet, que feia més de trenta anys havia estat suprimit. Un dels manifestants portava una pancarta. Deia així: "Volem que ens tornin els papers". Un altre manifestant li va fer adonar que aquella manifestació no era la seva. -Quina hora és?, va preguntar el de la pancarta. -Dos quarts i mig de nou, va contestar-li l'altre. -Però, avui no en tenim 21? -No senyor, avui en tenim 20. -Ah!

Els responsables municipals ho tenien clar. Per res del món s'havien d'acostar a l'estació aquell vespre. Per això varen decidir per unanimitat anar a sopar al restaurant del port. Un d'ells, el regidor de benestar social es va excusar, al·legant que tenia un compromís, i no podia acompanyar-los a sopar. El molt penques havia quedat amb una veïna estupenda, que l'estava esperant a la terrassa del bar del costat de l'ajuntament. Quan el va veure, la dona se li va acostar i li va dir què li semblava si pujaven al seu pis a
a repassar els pressupostos.

Malgrat estar ben situat, al costat de l'ajuntament, el bar d'en Romero no era gaire freqüentat per la gent del poble. Els homes tenien més tirada cap al Bar Ideal i les poques dones que anaven al bar, preferien el Cafè de la Plaça, que no donava a la plaça, malgrat el seu nom. Aquell vespre, el Cafè de la Plaça estava tancat, per defunció d'un familiar. Per això l'amiga del responsable de benestar l'havia esperat al bar d'en Romero.

Al diari, una esquela anunciava que l'enterrament de l'Ignaci Mas Riera seria a les 6 de la tarda a l'esglèsia de Biert, un llogarret deshabitat, sota la muntanya de Rocacorba. L'Ignasi era el darrer habitant del poble. El seu germà, que tenia un bar a la costa, n'havia marxat ja feia anys, però ell s'havia quedat a Biert fidel als seus orígens de bosquerol, després d'haver passat mitja vida als boscos fent de carboner per la contrada.

Arribat a aquest punt, el lector es pot preguntar -Quina relació hi ha entre el banquer i el carboner?
El cert és que els carboners sempre tenien les mans brutes.

Comentaris

  • Una rondalla com qualsevol altra[Ofensiu]
    Biel Martí | 16-10-2005

    Una rondalla com qualsevol altra, explicada amb el to entre cínic i sarcàstic que fas servir en més d'una ocasió. Vas portant tranquil·lament d'una situació a una altra, com qui no vol la cosa i hi fas un colofó final, una frase, com qui no vol la cosa, també.

  • Tot i això es fa de dia, que no és poc![Ofensiu]
    xesco | 26-07-2005

    Ostres, veig que tens un estil ben peculiar, m'agrada, m'agrada.

    Quan entro a RC m'agrada molt anar a l'apartat d'autors a l'atzar i sovint llegeixo els que firmen amb el seu nom, això em dona confiança.
    Quina sorpresa la meva quan he descobert que miquel és el pseudònim!. Bé Miquel et deixo per ara, et seguiré llegint.

    APA10!!!

  • M'encanta[Ofensiu]
    Arxiax | 28-06-2005 | Valoració: 8

    M'encanta, pura i simplement. Genial, agut i inconcordant. Simplement, m'encanta

  • Com...[Ofensiu]
    rnbonet | 02-02-2005 | Valoració: 10

    ...el lluç que es mossega la cua!!! I com als "Germans Marx a l'Oest". "Más madera,és la guerra!!"...
    Si Breton i companyia aixecaren el cap... ben segur que et saludarien honorablement...
    A RC ens manquen coses d'aquestes!!!
    Salut i rebolica!

  • Q poc trellat!!![Ofensiu]
    Linkinpark | 28-01-2005 | Valoració: 9

    t aquest relat. Però m'ha agradat, però res supera les nostres estimades foscors, i com m'estic fent pesat, no ho tornaré a dir més, però és q em feien molta gràcia!!! eren molt divertides!!!

Valoració mitja: 9

l´Autor

Foto de perfil de Miquel Bohigas Costabella

Miquel Bohigas Costabella

92 Relats

338 Comentaris

193709 Lectures

Valoració de l'autor: 9.33

Biografia:
Sóc qui sóc i quan vull, faig el què puc i el què no vull, no ho faig, si puc. A mitjans del 2004, quan vaig descobrir RC, em vaig posar a escriure i, durant uns anys, hi vaig ser força habitual. Després em vaig ficar al món de la fotografia i, darrerament al del teatre, on participo amb el grup IncreiXendo.

També penjo fotos a flickr.

Per si t'interessa, visc a la Vall de Llémena.


Els meus Relataires:



Envia'm un e-mail, si et sembla